Ceza muhakemesi hukukunda haksız tutuklama nedeniyle tazminat
Compensation for wrongful arrest in criminal procedure law
- Tez No: 876240
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FARUK YASİN TURİNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tutuklama, Haksız tutuklama, Tazminat, Arrest, Wrongful Arrest (Unjust Arrest), Compensation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Ceza muhakemesinin temel amacı yasal yollar vasıtasıyla maddi gerçeğe ulaşmaktır. Bu amaca hizmet eden kurumlardan biri de koruma tedbirleridir. Bu kurum temel hak ve özgürlüklere müdahale pahasına araç olarak kullanılmaktadır. Koruma tedbirlerinden özgürlük ve güvenlik hakkı üzerinde en çok etkisi olanlardan biri tutuklama koruma tedbiridir. Ceza Muhakemesi Kanunu'nda tutuklama tedbirine hangi şartlarda başvurulabileceği açıkça düzenlenmiştir. Öngörülen şartlar gerçekleşmeden tutuklama tedbirinin hukuka aykırı olarak uygulanması sonucu bu tedbire maruz kalan kişilerin maddi ve manevi zarara uğramaları söz konusu olacaktır. Haksız tutuklama nedeniyle hak ve özgürlükleri ihlal edilen kişilerin oluşan zararlarının giderilmesi hukuk devletinin bir gereğidir. Bu bağlamda Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 141 vd. maddelerinde düzenlenen koruma tedbirleri nedeniyle tazminat hükümleri gündeme gelir. Bu çalışmada haksız tutuklama tedbirine maruz kalan kişilerin maddi ve manevi zararlarının giderilmesi, Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamında koruma tedbirleri nedeniyle tazminat hükümleri çerçevesinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of criminal procedure is to reach the material reality through legal channels. One of the institutions that serve this purpose is protection measures. This institution is used as a tool at the expense of interventions with fundamental rights and freedoms. One of the protection measures that has the most impact on the right to freedom and security is the arrest protection measure. In the Criminal Procedure Law, the conditions under which arrest measure can be taken are regulated. As a result of the wrongful implementation of the arrest measure without the stipulated conditions are met, people who are subjected to this measure will incur material and emotional losses. Compensating the damages incurred by people whose rights and freedoms have been violated due to wrongful arrest is a necessity of the rule of law. In this context, compensation provisions will be on the agenda due to the protection measures regulated in the 141 and the following articles of Criminal Procedure Law. In this study, compensating the material and emotional losses of people who are subjected to wrongful arrest measure were be examined within the framework of compensation provisions due to protection measures in accordance with Criminal Procedure Law.