Effects of Transcutaneous Auricular Bilateral Vagus Nerve Stimulation on social cognition
Transcutaneous Auricular Bilateral Vagus Sınır Uyarımınınsosyal kognisyon üzerinde etkisi
- Tez No: 876384
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELEN GÜR ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Nöroloji, Psikoloji, Physiology, Neurology, Psychology
- Anahtar Kelimeler: tVNS, Vagus Sinir Uyarımı, Sosyal Kognisyon, Empati, Zihin Teorisi, Sosyal İlgi, tVNS, Vagus Nerve Stimulation, Social Cognition, Empathy, Theory of Mind, Social Interest
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı vagus sinir uyarımının (tVNS) sosyal kognisyon üzerindeki etkisini incelemektir. Bu araştırma tVNS'in sosyal kognisyon becerilerini arttıracağı ve sosyal kognisyon becerilerinin kendi içinde ilişkili olduğu olmak üzere temel iki hipotez üzerine kurulmuştur. Metod: Çalışmaya 100 gönüllü (50 kadın, 50 erkek) katılmıştır. Katılımcılar 18-45 yaş arasında psikiyatrik bir hastalığı olmayan ve Vagus uyarımı için uygun olan kişilerdir. Çalışmada gruplar arası desen uygulandı. Her iki grup da önce sosyal ilgi ölçeğini doldurdu, sonra deney grubuna tVNS uyarımı, kontrol grubuna ise sham uyarım yapıldı. 20 dakika uyarım sonunda katılımcılar gözlerden zihin okuma ölçeği (RMET) ve kognitif ve afektif empati ölçeklerini doldurdu. Sonuç: tVNS'in zihin teorisini arttırdığını bulduk. tVNS'in empatinin alt boyutlarından çevresel farkındalığı arttırdığını diğer boyutlarda ise bir fark oluşturmadığını bulduk. Empati ve zihin teorisi arasında kontrol grubunda bir ilişki olmasa da tVNS grubunda iki değişken arasında korelasyon olduğunu bulduk.
Özet (Çeviri)
Objective: The main purpose of this study is to examine the effect of vagus nerve stimulation (tVNS) on social cognition. This research is based on two main hypotheses: tVNS will increase social cognition skills and social cognition skills are interrelated. Method:100 volunteers (50 female, 50 male) participated in the study. Participants are people between the ages of 18-45 who do not have a psychiatric disease and are suitable for Vagus stimulation. An intergroup design was applied in the study. Both groups first filled out the social interest scale, then tVNS stimulation was applied to the experimental group and sham stimulation was applied to the control group. At the end of 20 minutes of stimulation, participants were required to fill out the mind reading scale (RMET) and cognitive and affective empathy scales. Results: We found that tVNS increased theory of mind. We found that tVNS increased peripheral responsivity, one of the sub-dimensions of empathy, but did not make a difference in the other dimensions. Although there was no relationship between empathy and theory of mind in the control group, we found that there was a correlation between the two variables in the tVNS group.