Bazı sebzelerin su kültürü sistemi yetiştiriciliğinde tuz zararı üzerine biyostimulantların etkisi
The effect of biostimulants on salt damage in hydroponic cultivation of some vegetables
  1. Tez No: 876401
  2. Yazar: BORAN İKİZ
  3. Danışmanlar: PROF. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tuz stresi, Biyostimulantlar, Yeşil Yapraklı sebzeler, Biber, Topraksız yetiştiricilik, Salt Stress, Biostimulants, Leafy Green vegetables, Soilless culture, Pepper
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma, topraksız tarım sistemi kullanarak su kültüründe yetiştirilen yeşil yapraklı sebzelerde tuz zararını azaltmak için biyostimülantların etkilerini araştırmıştır. Çalışmada marul, fesleğen, yaprak lahana ve biber bitkileri kullanılmış ve bu bitkiler 100 mM NaCl tuz stresine maruz bırakılmıştır. Araştırmanın amacı, biyostimülantların bitkilerin büyüme, gelişme, verim, kalite, beslenme ve tuz stresine karşı adaptasyon ve savunma mekanizmalarını nasıl etkilediğini incelemektir. Çalışma, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'ne ait 500 m² cam serada gerçekleştirilmiştir. Bitki materyali olarak Caipira kıvırcık marul çeşidi, Morfes fesleğen çeşidi, Temel Karadeniz yaprak lahana çeşidi ve Beşparmak süs biberi çeşidi kullanılmıştır. Biyostimülantlar olarak ise fulvik asit, aminoasit, vermikompost, AMF, PGPR ve kitosan kullanılmıştır. Denemeler derin durgun su kültürü sisteminde yürütülmüştür. Çalışmanın sonuçlarına göre, biyostimülant uygulamaları tuz stresi altında bitkilerin büyüme ve gelişmelerini olumlu yönde etkilemiştir. Özellikle aminoasit ve fulvik asit uygulamaları, bitki boyu, yaprak sayısı, gövde çapı ve yaprak alanı gibi morfolojik parametrelerde belirgin iyileşmeler sağlamıştır. Ayrıca, biyostimülantların klorofil içeriği ve kuru madde üretimi gibi fizyolojik parametreler üzerinde de olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Nitrat miktarı ve baş sertliği gibi kalite parametreleri de biyostimülant uygulamaları ile iyileşmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effects of biostimulants on mitigating salt damage in leafy green vegetables grown in a hydroponic system using soilless agriculture. The study utilized lettuce, basil, leaf cabbage, and pepper plants, which were subjected to 100 mM NaCl salt stress. The aim of the research was to examine how biostimulants affect plant growth, development, yield, quality, nutrition, and the mechanisms of adaptation and defense against salt stress. The experiment was conducted in a 500 m² glass greenhouse belonging to the Department of Horticulture at Çukurova University Faculty of Agriculture. The plant materials used were the Caipira curly lettuce variety, Morfes basil variety, Temel Karadeniz leaf cabbage variety, and Beşparmak ornamental pepper variety. The biostimulants used included fulvic acid, amino acids, vermicompost, mycorrhiza, bacteria, and chitosan. The trials were carried out in a deep water culture system. According to the results of the study, biostimulant applications positively affected the growth and development of plants under salt stress. Specifically, amino acid and fulvic acid applications provided significant improvements in morphological parameters such as plant height, leaf number, stem diameter, and leaf area. Additionally, biostimulants had positive effects on physiological parameters such as chlorophyll content and dry matter production. Quality parameters such as nitrate content and head firmness were also improved with biostimulant applications.