Investigation of LHX4 gene polymorphism in Awassi and Çukurova meat sheep
İvesi ve Çukurova et koyunlarinda LHX4 gen polimorfizminin araştirilmasi
  1. Tez No: 876410
  2. Yazar: HADIL FOUAD MIDHAT AL BAYATI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİ DEVRİM ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Koyun, İvesi, ÇET, LHX4 geni, büyüme özellikleri, Sheep, Awassi, ÇET, LHX4 gene, growth traits
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyometri ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu araştırma, İvesi ve Çukurova Et Koyun (ÇET) ırklarında LHX4 gen polimorfizmlerinin cidago yüksekliği (cm), sağrı yüksekliği (cm), göğüs derinliği (cm), vücut uzunluğu (cm), göğüs genişliği (cm), sağrı genişliği (cm), göğüs çevresi (cm) ve canlı ağırlık (kg) gibi büyüme özellikleri üzerine olan etkisini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Küçükbaş Hayvan Yetiştirme Çiftliği'nde 48'i İvesi ve 51'i ÇET ırkı olmak üzere toplam 99 hayvandan kan örnekleri alınmış ve bu kan örneklerinden genomik DNA'lar izole edilmiştir. LHX4 gen bölgesi iki ayrı primer seti (LHX4-P2 ve LHX4-P3) kullanılarak PCR yöntemi ile taranmıştır. Her iki primere ait amplikonlarda D (282 bp) ve I (294 bp) allelleri belirlenmiş ve buna göre II (insörsiyon/insörsiyon) ve DD (delesyon/delesyon) genotip frekansları hesaplanmıştır. LHX4-P2 lokusunda İvesi ırkı için DD ve II genotip frekansları %42 ve %58 olarak hesaplanırken, ÇET ırkı için genotip frekansları aynı sırayla %40 ve %60 olarak hesaplanmıştır. LHX4-P3 lokusunda ise İvesi ırkı için DD ve II genotip frekansları %62 ve %38 olarak hesaplanırken, ÇET ırkı için genotip frekansları yine aynı sırayla %70 ve %30 olarak hesaplanmıştır. Çalışmada heterozigot genotipe ait bireyler bulunamamıştır. Her iki ırkta da LHX4-P2 ve LHX4-P3 lokusları için DD ve II genotipleri ile büyüme özellikleri arasında önemli bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effect of LHX4 gene polymorphisms on growth traits such as height at the wither (cm), height at the rump (cm), chest depth (cm), body length (cm), chest width (cm), rump width (cm), chest girth (cm), and body weight (kg) in Awassi and Çukurova Meat Sheep (ÇET) breeds. Blood samples were collected from a total of 99 animals, 48 of which were Awassi and 51 of which were ÇET breeds, and genomic DNA was isolated from these blood samples at Çukurova University Faculty of Agriculture Small Ruminant Breeding Farm. The LHX4 gene region was screened by PCR using two different primer sets (LHX4-P2 and LHX4-P3). D (282 bp) and I (294 bp) alleles were determined in the amplicons of both primers, and II (insertion/insertion) and DD (deletion/deletion) genotype frequencies were calculated. At the LHX4-P2 locus, DD and II genotype frequencies were calculated as 42% and 58% for the Awassi breed, respectively, whereas genotype frequencies for ÇET breed were calculated as 40% and 60%, respectively. At the LHX4-P3 locus, DD and II genotype frequencies were calculated as 62% and 38% for the Awassi breed and 70% and 30% for ÇET breed, respectively. Individuals with heterozygous genotypes were not identified in the study. No significant relationship was found between the DD and II genotypes of the LHX4-P2 and LHX4-P3 loci and growth traits in either breed.