Yetişkinlerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarıyla tip 2 diyabet gelişme riski arasındaki ilişki
The relationship between healthy lifestyle behaviors and the risk of developing type 2 diabetes in adults
- Tez No: 876464
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN PALA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Sağlıklı yaşam, Tip 2 Diyabet, Diyabet Risk Skoru, Healthy Lifestyle, Type 2 Diabetes, Diabetes Risk Score
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışmada Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuruda bulunan yetişkinlerin,sağlıklı yaşam biçimi davranışlarıyla tip 2 diyabet gelişme riski arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipte çalışma olarak tasarlanan bu araştırmanın örneklemini Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi aile hekimliği polikliniğine başvuruda bulunan 18-65 yaşlarında 248 kişi oluşturmuştur. Veriler yüz yüze anket tekniğiyle“kişisel bilgi formu”,“sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği II”,“Finlandiya Diyabet Risk Skoru (FİNDRİSK) ölçeği”kullanılarak elde edilmiştir.Bulgular: Katılımcıların FİNDRİSK toplam puanı değerleri ortalaması 8,74±5,1'dir. %33,9'unun FİNDRİSK puanı düşük riskli iken, %35,1'inin hafif , %17,3'ünün orta , %12,5'inin yüksek ve %1,2'sinin çok yüksek riskli olduğu görülmüştür. SYBDÖ II toplam puanları ortalaması 133,76±18.79 olup orta düzeydedir. SYBDÖ II alt ölçeklerinden alınmış olan puanlar çerçevesinde en yüksek puan ortalaması manevi gelişim, en düşük puan ortalaması fiziksel aktivite alt ölçeğinde görülmüştür. Araştırmamızda eğitim seviyesi arttıkça FİNDRİSK puanının düştüğü, evli olanların FİNDRİSK toplam puanı değerleri, bekarlardan istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu görülmektedir. Yine çalışmamızda FİNDRİSK ölçeği toplam puanıyla SYBDÖ II toplam puanı,“fiziksel aktivite, sağlık sorumluluğu , kişiler arası ilişki, stres yönetimi”alt boyutu değerleri arasında ters yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki ortaya çıkmıştır.Sonuç: Araştırmamızda katılımcıların SYBDÖ II toplam puanı ile tip 2 diyabet riski arasında negatif yönlü ilişki ortaya çıkmıştır. Çalışmamızın sonuçları sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının tip 2 diyabet riskini azaltmadaki önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to reveal the relationship between healthy lifestyle behaviors and the risk of developing type 2 diabetes in adults who applied to the family medicine outpatient clinic of Ümraniye Training and Research Hospital.Materials and Methods: The sample of this research, designed as a descriptive study, consisted of 248 people aged 18-65 who applied to the family medicine outpatient clinic of Ümraniye Training and Research Hospital. The data were collected by face-to-face survey using,“personal information form,”“healthy lifestyle Behaviors scale II,”and“Finnish Diabetes Risk Score (FİNDRİSK) scale.”Results: The average FİNDRİSK total score of the participants is 8.74±5.1. While the FİNDRİSK score of 33.9% is considered low risk, 35.1% is considered mild risk, 17.3% is considered medium risk, 12.5% is considered high risk, and 1.2% is considered very high risk. The mean of HLBS II total scores is 133.76±18.79, which is at a moderate level. Within the scope of the scores obtained from the HLBS II subscales, the highest mean score was seen in the spiritual development subscale and the lowest mean score was seen in the physical activity subscale. In our research, it was found that as the education level increases, the FİNDRİSK score decreases, and the FİNDRİSK total score of married people is statistically significantly higher than that of single people. In this study, a statistically significant inverse relationship emerged between the FINDRISK scale total score and the HLBS II total score and the“physical activity, health responsibility, interpersonal relationship, stress management”subscale values.Conclusion: In our study, a negative relationship emerged between the HLBS II total score of the participants and the risk of type 2 diabetes. The results of our study emphasize the importance of healthy lifestyle behaviors in reducing the risk of type 2 diabetes.