Eksizyonel palatal yara iyileşmesinde; hypericum perforatum L ile hyaluronik asidin etkisinin değerlendirilmesi
In healing of excisional palate wound; evaluation of the effect of hyaluronic acids with hypericum perforatum L
  1. Tez No: 876554
  2. Yazar: ÇİĞDEM YILDIRIM NAVRUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA AYDIN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest diş eti grefti, hyalüronik asit, Hypericum perforatum L, palatal yara iyileşmesi, Free gingival graft, hyaluronic acid, Hypericum perforatum L, palatal wound healing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmada; SDG operasyonu sonrasında donör bölgeden kaynaklanan ağrı, yanma ve çiğneme rahatsızlığı gibi komplikasyonları en aza indirmek ve yara iyileşmesini post-operatif dönemde en konforlu hale getirmek amacıyla donör bölgeye HA jel veya HP yağı uygulanması ve etkinliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Prospektif, randomize, kontrollü ve tek kör olarak planlanan çalışmamızda, SDG operasyonu yapılması planlanan hastalar randomizasyon yöntemiyle gruplara alınmıştır. HA, HP ve kontrol grubu olmak üzere üç grup oluşturulmuştur. HA ve HP grubuna post-operatif 14 gün boyunca günde 2 kere HA jel ve HP yağı kullandırılmıştır. Kontrol grubuna ise herhangi bir materyal kullandırılmamıştır. 3 gruba da post-operatif dönemde 14 gün boyunca kullanmaları için akrilik plak takılmıştır. Hastalardan post-operatif 7 gün boyunca ağrı, yanma hissi ve çiğneme rahatsızlığı düzeylerini ve aldıkları analjezik miktarlarını mg olarak verilen forma kaydetmeleri istenmiştir. Post-operatif 3., 7., 14., 21., ve 28. günlerde kontrol randevularında donör bölgenin yara iyileşmesi LTH indeksiyle, epitelizasyon, renk uyumu, palpasyonda ağrı VAS ile farklı bir araştırmacı tarafından değerlendirilmiştir. Bulgular: SDG operasyonundan sonra donör bölgeye hyalüronik asit jel uygulaması ve Hypericum perforatum L yağı uygulamasını değerlendirdiğimiz çoğu parametre C grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar ve skorlamalar vermiştir. HP yağı kullanılan grup ve HA jel kullanılan grupla kıyaslandığında parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı fark çıkmasa da HP yağının daha iyi skorlamalar verdiği gözlemlenmiştir. Sonuç: HA jel ve HP yağı uygulaması eksizyonel palatal yara yeri iyileşmesinde komplikasyonların azaltılmasına ve post-operatif konforun artmasına katkı sağlamaktadır. Kontrol grubuna kıyasla HA ve HP grubu post-operatif süreci daha rahat geçirmişlerdir. HA ve HP grupları arasında HP yağının ilk defa insan çalışmasında kullanılması ve skorlamaların 3 grup arasında en iyi olması nedeniyle rutinde kullanılabilecek bir ajan olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to apply HA gel or HP oil to the donor site and evaluate their efficacy in order to minimize complications such as pain, burning and chewing discomfort arising from the donor site after FGG operation and to make wound healing most comfortable in the postoperative period. Materials and Methods: In our prospective, randomized, controlled and singleblinded study, patients who were planned to undergo FGG operation were divided into groups by randomization method. Three groups were formed as HA, HP and control group. HA and HP groups were given HA gel and HP oil twice a day for 14 days postoperatively. The control group did not receive any material. All 3 groups were fitted with an acrylic plate to be used for 14 days in the postoperative period. Patients were asked to record their level of pain, burning sensation and chewing discomfort and the amount of analgesic they took in milligrams for 7 days postoperatively. At the control appointments on postoperative days 3, 7, 14, 21, and 28, wound healing of the donor site was assessed by LTH index, epithelialization, color compliance, pain on palpation by a different investigator with VAS evaluated. Results: Hyaluronic acid gel application and Hypericum perforatum L oil application to the donor area after FGG operation gave statistically significant results and scores compared to group C in most parameters we evaluated. Although there was no statistically significant difference in the parameters when compared with the group using HP oil and the group using HA gel, HP oil gave better scores observed. Conclusion: HA gel and HP oil application contributes to the reduction of complications and increased postoperative comfort in excisional palatal wound healing. Compared to the control group, HA and HP groups had a more comfortable postoperative period. Between the HA and HP groups, HP oil was used for the first time in a human study and the scoring was the best among the 3 groups is an agent that can be used in the treatment of the disease.