Çalışan kadınlarda kadına yönelik psikolojik şiddet algısı (Karabağlar örneği)
Perception of psychological violence against women among working women: A case study of Karabağlar, İzmir
- Tez No: 876571
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Social Work, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Kadına Yönelik Şiddet, Çalışan Kadın, Şiddet Algısı, Violence, Violence Against Women, Working Women, Perception of Violence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın ve Aile Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın ve Aile Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Tezin konusu; çalışan kadınların kadına yönelik psikolojik şiddet algısı/Karabağlar Örneğidir. Tezin temel amacı ise, İzmir İli Karabağlar İlçesi örnekleminde bulunan çalışan kadınların kadına yönelik psikolojik şiddet algısını değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda çalışan kadınların neleri psikolojik şiddet olarak algıladığı, çalışan kadınlar arasında psikolojik şiddete maruz kalma durumlarının neler olduğu, çalışan kadınların psikolojik şiddete maruz kaldıklarında bununla başa çıkma stratejilerinin neler olduğu sorularının cevaplanması hedeflenmektedir. Tez nitel bir çalışma olup, araştırma tekniklerinden derinlemesine mülakat tekniğine dayanmaktadır. Derinlemesine mülakatlar yüz yüze yapılmıştır. Derinlemesine mülakat tekniğinin seçilmesinin sebebi ise, şiddet algısının çok öznel bir durum olması, detaylı bir analize ihtiyaç duyulması ve anket tekniği ile böylesi bir algının detaylı olarak ortaya konmasının son derece güç olmasıdır. Ayrıca derinlemesine mülakatlar ile kadınların kendi ifadelerine yer verilerek öznel deneyimlerinin ortaya konabilmesi olanağı elde edilmiştir. Örneklem için maksimum çeşitlilik örneklemesi yapılmış olup, farklı soysal ekonomik seviye gruplarından kadınlara ulaşılması hedeflenmiştir. Bu çerçevede amaçsal ve kartopu tekniği uygulanmıştır. Amaçsal uygulanmasının nedeni maksimum örneklemeye ulaşabilmek ve farklı sosyo ekonomik özellikteki kadınlara ulaşabilmektir. Amaçsal örneklem oluşturulurken yaş, medeni durum, sahip olunan çocuk sayısı, ailenin göç hikayesi, meslek ve eğitim durumu bağımsız değişkenler olarak kabul edilmiştir. Bu değişkenlerin kadınların şiddet algısı üzerinde bir etkiye sahip olup olmadığı sorgulanmıştır. Tezin araştırma evreni İzmir ili Karabağlar ilçesine bağlı mahallerde yaşayan çalışan kadınlar seçilmiştir. Araştırma örneklemi ise 15 çalışan kadından oluşmaktadır. Görüşme formu ile Karabağlar ilçesine bağlı mahallelerde kartopu örnekleme tekniği ile seçilen 15 çalışan kadın ile yüz yüze derinlemesine mülakat yapılmış ve gözleme yer verilerek saha çalışması kısmı tamamlanmıştır. Görüşmeler, ortalama 45 dakika sürmüş olup, katılımcılara görüşme onam formu imzalatılarak onayları doğrultunda ses kaydı alınarak gerçekleştirilmiştir. Görüşme formları 2 bölümden oluşmakta olup, ilk bölümde demografik özellikler yer almakta, ikinci bölümde ise çalışan kadınların şiddet algısına yönelik sorular bulunmaktadır. Tez 3 bölümden oluşmakta olup, ilk bölümde kavramsal ve kuramsal çerçeve şeklinde yapılandırılmış olup şiddet kavramı,şiddetin türleri, kadına yönelik şiddet, Türkiye'de ve Dünya'da Kadına yönelik şiddet çalışmalarına yer verilmiştir. İkinci bölümde ise araştırmanın yöntemi ve araştırma bulguları yer almaktadır. Üçüncü ve son bölümde araştırma sonucu ve öneri kısmı değerlendirilmektedir. 15 çalışan kadın ile derinlemesine mülakat yapılarak elde edilen araştırma bulgularında, kadınların hemen hepsinin şiddet türlerinden en az birine maruz kaldığı veya tanık olduğu, tüm katılımcıların en az bir kez bilinçli veya bilinçsiz olarak psikolojik şiddete maruz kaldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is; Working women's perception of psychological violence against women / Karabağlar Example. The main purpose of the thesis is to evaluate the perception of psychological violence against women by working women in the sample of Karabağlar District of Izmir Province. For this purpose, it is aimed to answer the questions of what working women perceive as psychological violence, what are the situations of exposure to psychological violence among working women, and what are the coping strategies of working women when they are exposed to psychological violence. The thesis is a qualitative study and is based on the in-depth interview technique, one of the research techniques. In-depth interviews were conducted face to face. The reason for choosing the in-depth interview technique is that the perception of violence is a very subjective situation, a detailed analysis is needed, and it is extremely difficult to reveal such a perception in detail with the survey technique. In addition, in-depth interviews provided the opportunity to reveal women's subjective experiences by including their own statements. Maximum diversity sampling was used for the sample, and it was aimed to reach women from different social and economic level groups. In this context, objective and snowball techniques were applied. The reason for its purposeful application is to reach maximum sampling and to reach women with different socio-economic characteristics. While creating the purposeful sample, age, marital status, number of children, family's migration history, occupation and educational status were accepted as independent variables. It has been questioned whether these variables have an effect on women's perception of violence. The research population of the thesis was selected as working women living in the neighborhoods of Karabağlar district of Izmir. The research sample consists of 15 working women. With the interview form, face-to-face in-depth interviews were conducted with 15 working women selected by snowball sampling technique in the neighborhoods of Karabağlar district, and the field study part was completed by including observation. The interviews lasted an average of 45 minutes, and participants were asked to sign an interview consent form and were audio-recorded in line with their approval. The interview forms consist of two parts, the first part contains demographic characteristics, and the second part contains questions about working women's perception of violence. The thesis consists of 3 parts, and the first part is structured as a conceptual and theoretical framework and includes the concept of violence, types of violence, violence against women, and studies on violence against women in Turkey and in the world. The second section includes the research method and research findings. In the third and last section, the research results and suggestions are evaluated. In the research findings obtained by conducting in-depth interviews with 15 working women, it was concluded that almost all of the women were exposed to or witnessed at least one type of violence, and all participants were consciously or unconsciously exposed to psychological violence at least once.