Menopoz semptomlarının yaşlanma anksiyetesi ile ilişkisi
The relationship between menopause symptoms and aging anxiety
  1. Tez No: 963658
  2. Yazar: ÜMİT ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA AKBIYIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz semptomları, Yaşlanma anksiyetesi, Kadın sağlığı, Psikosomatik şikayetler, Menopausal symptoms, Aging anxiety, Women's health, Psychosomatic complaints
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu araştırma, menopoz dönemindeki kadınların yaşadığı fiziksel, psikolojik ve ürogenital semptomların, yaşlanma anksiyetesi ile olan ilişkisini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, menopoz semptomlarının şiddeti ile yaşlanmaya dair kaygı düzeyi arasındaki ilişkinin yönü ve bu ilişkiyi etkileyen sosyodemografik, obstetrik ve sağlıkla ilgili faktörler incelenmiştir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel ve tanımlayıcı araştırma, 27.01.2025 ile 31.06.2025 tarihleri arasında Çorum Uğurludağ Aile Sağlığı Merkezine başvuran, 45-64 yaş arası, menopoz döneminde bulunan, okuryazar 240 kadınla yüz yüze görüşülerek yürütülmüştür. Katılımcılara sosyodemografik bilgi formu, Menopoz Semptomlarını Değerlendirme Ölçeği ve Yaşlanmaya Yönelik Anksiyete Ölçeği uygulanmıştır. Veriler SPSS 30 programında analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların çoğu ilkokul mezunu ve çalışmamakta olup, %91,25'i doğal yollarla menopoza girmiştir. En sık bildirilen menopoz semptomları psikolojik ve somatik şikayetlerken ürogenital şikayetler daha az bildirilmiştir. Çalışan, düşük eğitim düzeyine sahip ve eşi emekli olan kadınlarda semptom puanları daha yüksektir. Menopoz semptomları ile yaşlanmaya dair anksiyetesi alt boyutları arasında anlamlı ancak yönü değişen ilişkiler saptanmıştır. Menopoza bağlı somatik ve psikolojik şikayetler, yaşlanmaya bağlı psikolojik endişelerle pozitif ilişkilidir. Buna karşılık, kayıp korkusu ve fiziksel görünümle ilgili kaygılarla negatif ilişki gözlenmiştir. Ürogenital semptomlarla yaşlanma kaygısı arasında ise zayıf ters yönlü ilişkiler bulunmuştur. Sonuçlar: Bu çalışma, menopoz dönemindeki semptomların sadece biyolojik değişimlerden değil; eğitim durumu, çalışma hayatı, beden algısı, sosyal destek, bilgi düzeyi ve sağlık durumu gibi birçok faktörden etkilendiğini göstermiştir. Menopoz semptomları, kadınların yaşlanma sürecine yönelik kaygıları hem olumlu hem olumsuz yönde etkileyebilmekte; özellikle psikolojik semptomlar yaşlanma anksiyetesinin en güçlü bulgusu olarak öne çıkmaktadır. Kırsal bölgelerde cinsel sağlık konularının daha az ifade edilmesi, ürogenital semptomların düşük bildirilmesine neden olabilir. Bu çalışma kadınların bu süreci sağlıklı yönetebilmeleri için sadece fizyolojik değil, aynı zamanda psikososyal yönlerden de desteklenmeleri gerektiğini ve kadın sağlığına yönelik bütüncül yaklaşımların geliştirilmesinin zorunluluğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to evaluate the relationship between physical, psychological, and urogenital symptoms experienced by women during menopause and aging anxiety. The study investigates the direction of the relationship between the severity of menopausal symptoms and the level of aging-related anxiety, as well as the sociodemographic, obstetric, and health-related factors influencing this relationship. Materials and Methods:This cross-sectional and descriptive study was conducted between January 27 and June 31, 2025, with 240 literate women aged 45–64 who applied to the Uğurludağ Family Health Center in Çorum and were in the menopausal period. Data were collected through face-to-face interviews using a Sociodemographic Information Form, the Menopause Rating Scale, and the Anxiety about Aging Scale. The data were analyzed using SPSS version 30. Results: The majority of participants were primary school graduates and unemployed, with 91.25% having entered menopause naturally. The most frequently reported menopausal symptoms were psychological and somatic complaints, while urogenital complaints were reported less frequently. Women who were employed, had a low level of education, and whose spouses were retired had higher symptom scores. Significant but directionally variable relationships were found between menopausal symptoms and the subdimensions of aging anxiety. Somatic and psychological complaints related to menopause were positively associated with psychological concerns about aging. In contrast, negative associations were observed with fear of loss and concerns about physical appearance. Weak inverse relationships were found between urogenital symptoms and aging anxiety. Conclusion:The study reveals that menopausal symptoms are influenced not only by biological changes but also by various factors such as educational background, employment status, body image, social support, knowledge level, and general health condition. Menopausal symptoms can affect women's aging-related concerns both positively and negatively, with psychological symptoms emerging as the strongest indicators of aging anxiety. The underreporting of urogenital symptoms in rural areas may result from limited expression of sexual health issues. The findings highlight the necessity of supporting women not only physiologically but also psychosocially during the menopausal period, and underscore the importance of developing holistic approaches in women's healthcare.