Rönesans dönemine ait ünlü kişiliklerin portreleri üzerine plastik çözümlemeler
Plastic analysis of portraits of famous persons from the Renaissance period
- Tez No: 876609
- Danışmanlar: PROF. ZAKİR AZİZOV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Otoportre, Portre, Resim Sanatı, Rönesans Dönemi, Ünlü Kişilikler, Üslup, Self-Portrait, Portrait, Painting Art, Renaissance Period, Famous Personalities, Style
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Tarihte“Yeniden Doğuş”anlamına gelen Avrupa'da filizlenip dönemin güçlü devletlerini etkisi altına alan, toplumun ve buna bağlı olarak sanatın gelişmesine katkı sağlayan ve hala günümüzde etkilerini gösteren Rönesans, Antikçağın fikirlerine, öykülerine ve buna bağlı olarak sanatına bağlıydı. İnsan davranışlarının yetkinleştirmesi amaçlanan dönemde eserlerde; beşeri akla dair esinler, adalete ve yüksek soyluluğa dair örnekler karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda Rönesans Döneminin düşüncesi, resim sanatı, üslup özellikleri ve bu dönemde varlığını sürdürmüş olan ünlü kişiliklerin portrelerinin çözümlenmesi araştırmanın başlıca konusu olmuştur. Söz konusu çalışmada; Rönesans dönemine ait ünlü kişiliklerin portrelerinin hangi üslupta, hangi amaçla yapıldığı ve bize sunduğu ifadenin çözümlenmesine yer verilmektedir. Rönesans düşüncesi ve Rönesans Kutsal Geometrisine de yer verilen çalışmada aynı zamanda portrenin tanımına, kökenine ve tarihsel sürecine yer verilerek Rönesans dönemi portreleri arasında bağlantı kurularak çalışma ortaya konmaktadır. Araştırmanın başlıca amacı; Rönesans döneminde resmedilen ünlü kişiliklerin portrelerinin plastik çözümlenmesine yer vermektir. Resim sanatında portrenin ele alınış biçimleriyle Rönesans Dönemi portrelerinin resim sanatına sağladığı katkının araştırıldığı bu çalışmada; resmedilen kişinin kimliğinin, dönemin üslup özellikleri ve portre sanatının gelişimi üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda resim sanatında portrenin yeri, önemi ve ana fikri incelenmiş, sanatçıların üslup özellikleri ve etkilendikleri sebepler araştırılmış ve tarihsel süreç içerisinde sanatçıların yapıtları üzerinden incelemeler yapılmıştır. Bu biçim ve üslup farklılıkları sanatçılara ve eserlerine göre ayrılarak incelenmiştir. Rönesans Dönemi ünlü kişiliklerin portrelerinin incelenmesine bağlı olarak araştırmanın sonuç kısmında araştırmacı tarafından yapılan 11 adet portreye yer verilmiştir. Yer verilen portrelerde amaçlanan Rönesans Dönemi portrelerinin plastiğini ve soyluluklarını vurgulamaktır. Bu bağlamda araştırmanın sonuç kısmında konuya yönelik çalışmaların değerlendirilmesiyle ilişki kurularak tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Renaissance, which means“Rebirth”in history, sprouted up in Europe and influenced the powerful states of the period, contributed to the development of society and therefore art, and still shows its effects today, was dependent on the ideas, stories and, accordingly, the art of Antiquity. In the period when it was aimed to perfect human behavior; Inspirations about human reason, examples of justice and high nobility appear before us. In this context, the main subject of the research is the analysis of the thought of the Renaissance Period, the art of painting, stylistic features and the portraits of famous personalities that continued their existence in this period. In the study in question; The style and purpose of the portraits of famous people from the Renaissance period are analyzed and the expression they present to us is included. The study, which also includes Renaissance thought and Renaissance Sacred Geometry, also includes the definition, origin and historical process of the portrait, and establishes a connection between the portraits of the Renaissance period. The main purpose of the research is; It includes plastic analysis of portraits of famous personalities painted during the Renaissance period. In this study, the ways in which portraits are handled in painting and the contribution of Renaissance Period portraits to the art of painting are investigated; The identity of the person depicted, the stylistic characteristics of the period and the development of portrait art are emphasized. In this context, the place, importance and main idea of portrait in painting were examined, the stylistic features of the artists and the reasons they were influenced by them were investigated, and studies were made on the works of the artists in the historical process. These differences in form and style were analyzed according to artists and their works. Based on the examination of portraits of famous people from the Renaissance Period, 11 portraits made by the researcher are included in the conclusion of the research. The aim of the portraits included is to emphasize the plasticity and nobility of the Renaissance Period portraits. In this context, the conclusion of the research was completed by establishing a relationship with the evaluation of studies on the subject.