Üriner inkontinansı olan yaşlılarda pelvik taban ile abdominal kaslar arasındaki ilişkinin incelenmesi
Relationship between pelvic floor and abdominal muscles in elderly people with urinary incontinence
  1. Tez No: 876608
  2. Yazar: BUKET ŞEVVAL DÖNBAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Geriatri, Physiotherapy and Rehabilitation, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: abdominal kaslar, pelvik taban kasları, üriner inkontinans, yaşlı, yüzeyel elektromyografi, abdominal muscles, elderly, pelvic floor muscles, superficial electromyography, urinary incontinence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Çalışmanın amacı; üriner inkontinansı olan yaşlılarda pelvik taban kasları (PTK) ile abdominal kaslar arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmaya Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yaşayan 65 yaş ve üzeri üriner inkontinans tanısı olan 43 kişi (27 kadın, 16 erkek) katıldı. Pelvik taban kasları ve abdominal kaslarının istirahat (gevşeme) ve kontraksiyon (kasılma) aktiviteleri yüzeyel elektromyografi (EMG) kullanılarak ölçüldü. Semptom şiddeti değerlendirmesinde Aşırı Aktif Mesane Farkındalık Sorgulama Formu (OAB-V8) ve Ürogenital Distres Envanteri Kısa Form (UDI-6) kullanıldı. Öz yeterlilik düzeyi değerlendirmesinde Geriatrik İnkontinanslılarda İdrar Kaçırma İçin Geriatrik Öz Yeterlilik İndeks (GSE-UI) kullanıldı. Yaşam kalitesi düzeyi İnkontinans Etki Anketi Kısa Form (IIQ-7) ve İnkontinans Yaşam Kalitesi Ölçeği (I-QOL) kullanılarak değerlendirildi. Cinsiyet ve üriner inkontinans tipinin; semptom şiddeti, yaşam kalitesi ve öz yeterlilik düzeyi üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmadı (p>0.05). PTK kontraksiyonu ile rektus abdominis (RA) kontraksiyonu arasında pozitif yönlü orta derecede korelasyon bulundu (p: 0,007). PTK ve RA maksimum istemli kontraksiyonu (MVC) arasında pozitif yönlü orta derecede korelasyon bulundu (p: 0,007). PTK ve İO maksimum istemli kontraksiyonu arasında pozitif yönde orta derecede korelasyon bulundu (p: 0,002). OAB-V8 ile transversus abdominis (TA) gevşeme MVC arasında pozitif yönde orta derecede korelasyon bulundu (p: 0,008). UDI-6 ile İO kontraksiyonu arasında negatif yönde orta derecede korelasyon bulundu (p: 0,001). GSE-UI ile PTK kontraksiyonu MVC arasında negatif yönde orta derecede korelasyon bulundu (p: 0,001). IIQ-7 ile İO kontraksiyonu MVC arasında pozitif yönde orta derecede korelasyon bulundu (p: 0,023). Sonuç olarak, üriner inkontinanslı yaşlılarda PTK ve abdominal kas fonksiyonları arasında bir ilişki vardır. Ek olarak üriner inkontinanslı yaşlılarda yaşam kalitesi ve öz yeterlilik seviyesi PTK ve abdominal kasların fonksiyonları ile ilişkilidir. Bütün bunlar inkontinanslı yaşlıların rehabilitasyon sürecini daha başarılı yürütmek açısından yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the relationship between pelvic floor muscles (PFM) and abdominal muscles in elderly people with urinary incontinence. Forty-three people (27 women, 16 men) aged 65 years and older with urinary incontinence living in an aged care and rehabilitation centre participated. During rest (relaxation) and contraction activities of the pelvic floor muscles and abdominal muscles were measured using superficial electromyography (EMG). Overactive Bladder Awareness Questionnaire (OAB-V8) and Urogenital Distress Inventory Short Form (UDI-6) were used to assess symptom severity. Geriatric Self-Efficacy Index for Urinary Incontinence in Geriatric Incontinence (GSE-UI) was used to assess self-efficacy level. Quality of life was investigated using the Incontinence Impact Questionnaire Short Form (IIQ-7) and Incontinence Quality of Life Scale (I-QOL). Gender or urinary incontinence type had no significant effects on symptom severity, quality of life and self-efficacy level (p>0.05). A moderate positive correlation was found between PFM contraction and rectus abdominis (RA) contraction (p: 0.007). There was a moderate positive correlation between PFM and RA maximal voluntary contraction (MVC) (p: 0,007). There was a moderate positive correlation between PFM and internal oblique abdominis (IO) maximal voluntary contraction (p: 0,002). There was a moderate positive correlation between OAB-V8 and transversus abdominis (TA) relaxation MVC (p: 0,008). There was a moderate negative correlation between UDI-6 and IO contraction (p: 0,001). There was a moderate negative correlation between GSE-UI and MVC of PFM contraction (p: 0.001). A moderate positive correlation was found between IIQ-7 and MVC of IO contraction (p: 0,023). In conclusion, these results indicate that there is a correlation between PFM and abdominal muscle functions in the elderly with urinary incontinence. In addition, quality of life and self-efficacy level in elderly people with urinary incontinence are associated with the functions of PFM and abdominal muscles. All these may be guiding in terms of carrying out the rehabilitation process of the elderly with incontinence more successfully.