Diş hekimlerinin tıbbi müdahalelerden doğan hukuki sorumluluğu
Legal liability of dentists arising from medical intervention
  1. Tez No: 876624
  2. Yazar: TAŞKIN FIRAT ERTEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE FIRAT ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Diş Hekimleri, Diş Hekimlerinin Hukuki Sorumluluğu, Diş Hekimliğinde Tıbbi Müdahale, Diş Hekimliğinde Malpraktis, Dentists, Legal Liability of Dentists, Medical Intervention in Dentistry, Malpractice in Dentistry
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Tıbbi müdahaleler, hastaların yakınmalarına ve hekimlerin uzmanlık alanlarına göre farklılıklar göstermektedir. Bu doğrultuda diş hekimleri de kendi uzmanlıkları doğrultusunda tıbbi müdahaleler gerçekleştirmektedir. Bu tıbbi müdahalelerin hukuka uygun olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Tedavi olmak için bir yakınmayla diş hekimine başvuran hasta ile diş hekimi arasında bir tedavi sözleşmesi kurulur. Bunun yanı sıra çeşitli durumlarda diş hekimi ile hasta arasında vekaletsiz iş görme ve haksız fiil ilişkisi de kurulabilmektedir. Bu çalışmamızda diş hekimlerinin gerçekleştirdikleri tıbbi müdahaleleri, tıbbi müdahalelerin hukuka uygunluk şartlarını, diş hekimlerinin hastalar ile akdettikleri sözleşmelerin hukuki niteliğini, diş hekimlerinin tıbbi kötü uygulamalarını, malpraktis ile komplikasyon arasındaki farkları, sorumsuzluk sözleşmelerinin mümkün olup olamayacağını, zorunlu mali sorumluluk sigortasını ve diş hekimlerinin sözleşmeden doğan, vekaletsiz iş görmeden doğan ve haksız fiilden doğan sorumluluklarını inceledik. Ayrıca diş hekimine karşı açılacak tazminat davalarının usuli şartları üzerinde de durarak; bu davalarda istenebilecek tazminat türlerini, görevli ve yetkili mahkemeleri, dava şartlarını, ispat yükünü, yargılama usulünü ve zamanaşımı sürelerini de inceledik.
Özet (Çeviri)
Medical interventions vary depending on the patients' complaints and the physicians' areas of expertise. In this regard, dentists also perform medical interventions in line with their own expertise. These medical interventions must be carried out in accordance with the law. A treatment contract is established between the dentist and the patient who applies to the dentist with a complaint for treatment. In addition, in various cases, a relationship of acting without authority and tort can be established between the dentist and the patient. In this study, we examine the medical interventions performed by dentists, the legality conditions of medical interventions, the legal nature of the contracts concluded by dentists with patients, the medical malpractices of dentists, the differences between malpractice and complications, whether non-liability agreements are possible, compulsory financial liability insurance and the contractual obligations of dentists. We examined the responsibilities arising from acting without authority and those arising from tort. In addition, by focusing on the procedural conditions of compensation cases to be filed against the dentist; We examined on the types of compensation that can be requested in these cases, the competent courts, the terms of the case, the burden of proof, the trial procedure and the statute of limitations.