Öğretim sürecinde öğretim etkinliklerinin değişik materyallerle desteklenmesine yönelik öğretmen görüşleri
Teachers' opinions on supporting teaching activities with different materials during the education process
- Tez No: 876628
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZİ DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim Süreci, Öğretim Etkinlikleri, Öğretim Materyali, Öğretmen Görüşleri, Teaching Process, Teaching Activities, Teaching Materials, Teachers Opinions
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı öğretim sürecinde öğretim etkinliklerinin değişik materyallerle desteklenmesine yönelik öğretmen görüşlerinin incelenmesi şeklinde belirlenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örneklemeyle Osmaniye ili Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı resmi okullarda farklı branşlarda görev yapan 23 öğretmen oluşturmuştur. Veriler, araştırmacının bu çalışma için hazırladığı yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Veri toplama sürecinde öğretmenlerle yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmeler sonucu öğretmenlerin verdiği cevaplar betimsel analize başvurularak çözümlenmiştir. Elde edilen veriler“materyal türü, materyal seçilme sebebi, materyallere ulaşma yolları, materyal seçilme kriterleri, materyal tasarlama, materyal geliştirme, karşılaşılan sorun veya zorluklar, karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri, materyallerin öğretime katkıları ve eğitim programında gerçekleştirilecek değişiklikler”temaları altında toplanmıştır. Katılımcıların büyük bir kısmının öğretim sürecinde öğretim etkinliklerini desteklerken dijital materyaller kullandıkları tespit edilmiştir. Kullanılan en sık dijital materyallerin akıllı tahta, sunumlar, animasyonlar ve videolar olduğundan bahsedilmiştir. Materyal seçilme sebebi teması altında en sık bahsedilen öğrenmeyi kolaylaştırma olmuştur. Katılımcıların büyük bir çoğunluğunun materyallere ulaşma yollarının Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin materyal seçerken en fazla kazanıma uygun olması kriterine dikkat ettikleri tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcıların büyük bir çoğunluğunun materyal tasarlamadığı ve geliştirmediği ile ilgili sonuçlara ulaşılmıştır. Katılımcılar, öğretim sürecinde öğretim etkinliklerini değişik materyallerle desteklerken okul imkânlarının yetersizliği, teknik yetersizlikler, öğrencilerin maddi kaynak yetersizliği, materyallerle ilgili problemler, zaman yetiştirememe ve dersle ilgili problemler yaşadıklarını belirtmişlerdir. Bu problemlere çözüm önerisi olarak katılımcıların büyük bir çoğunluğu Milli Eğitim Bakanlığının desteğinin önemli olduğunu vurgulamışlardır. Katılımcılar; materyallerin öğretime öğretimi kolaylaştırma, hazırbulunuşluk, başarı ve güdülenmeyi arttırma, somut ve kalıcı öğrenme sağlama, dersi zenginleştirme ve aktif katılımı sağlama gibi katkılarının olduğunu belirtmişlerdir. Katılımcıların büyük bir kısmı öğretim programının sadeleştirilmesini, etkinliklerin arttırılıp ders kitabının zenginleştirilerek eğitim programının düzenlenmesi gerektiğini belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is determined as examining teachers' opinions on supporting teaching activities with various materials during the teaching process. The study group of the research is 23 teachers working in different branches in public schools affiliated with the Osmaniye Provincial Directorate of National Education, by using criterion sampling which is one of the purposeful sampling methods. The data obtained with the semi-structured interview form prepared by the researcher of this study. During the data collection process, teachers held face-to-face interviews. As a result of the interviews, the answers given by the teachers were analyzed using descriptive analysis. The data obtained were collected under the themes of "type of material, reason for choosing materials, ways to access materials, criteria for selecting materials, material design, material development, problems or difficulties encountered, suggestions for solutions to problems encountered, contributions of materials to teaching and changes to be made in the education program. It was determined that the majority of the participants used digital materials while supporting teaching activities during the teaching process. It was mentioned that the most frequently used digital materials are smart boards, presentations, animations, and videos. The most frequently mentioned theme under the reason for choosing materials was facilitating learning. It was concluded that the majority of the participants accessed the materials through the Ministry of National Education. It has been determined that teachers mostlyattend to the criterion of being suitable for the learning outcomes when choosing materials. Also, research shows that most of the participants do not design or develop materials. When the participants supported the teaching activities with dissimilar materials during the teaching process, they informed that they experienced inadequacy of school facilities, technical inadequacies, students' lack of financial resources, problems with materials, lack of time, and problems related to the course. As a solution to the problems, most participants stressed that the support of the Ministry of National Education is essential. Participants stated that the materials contribute to education as facilitating teaching, increasing readiness, success, and motivation, providing concrete and permanent learning, enriching the lesson and ensuring active participation. Majority of the participants stated that the training program needs to be organized; should be simplified, activities should be increased, and the textbook should be enriched.