STEAM temelli puantilizm etkinliklerinin 11-14 yaş üstün/ özel yetenekli öğrencilerin öğrenme biçimlerine etkisinin incelenmesi
Investigating the effect of the STEAM (science-technology-engineering-art-mathematics)-based pointilism activities on the learning styles of gifted/talented children aged between 11-14
- Tez No: 687654
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL YÜRÜMEZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Üstün/ özel yetenekli öğrenciler, STEAM, puantilizm, Gifted/ talented learners, STEAM, pointilism
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu araştırmada STEAM temelli puantilizm etkinliklerinin, 11-14 yaş arasındaki üstün/özel yetenekli öğrencilerin öğrenme biçimlerinde değişim oluşturup oluşturmadığı incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda, nitel araştırma deseni ile kurgulanan çalışmada, 3 alt probleme cevap aranmıştır. STEAM temelli bütünleşik öğrenme modeli, üstün/özel yetenekli öğrencilerin kavramsal bilgi düzeylerinde bir değişim oluşturur mu?, sorusu için açık uçlu sorulardan oluşan kavramsal bilgi testi; STEAM temelli bütünleşik öğrenme modeli, üstün/özel yetenekli öğrencilerin beceri gelişimlerinde bir değişim oluştur mu?, sorusu için sanatsal görme biçimi gözlem ve çalışma formları ve STEAM temelli bütünleşik öğrenme modelinde yer alan puantilizm tekniği, üstün/özel yetenekli öğrencilerin beceri gelişimlerinde etkili midir?, sorusu için etkinlik değerlendirme formları kullanılarak veriler toplanmış; betimleyici içerik analiziyle analiz edilmiştir. Ayrıca, öğrencilerin daha önceki sanatsal deneyimleri, özgeçmişlerine yönelik görüşleri ve düşünceleri yazılı görüşme formu alınarak değerlendirme sürecinde kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları, Manisa ve İzmir illerinde yer alan iki bilim ve sanat merkezinde, resim alanında eğitim almakta olan üstün/özel yetenekli 11-14 yaş aralığındaki 19 öğrencidir. Araştırmanın etkinlikleri, STEAM bütünleşik öğrenme modeli kapsamında hazırlanan yap-boz çalışmaları; cyan, magenta, sarı ve siyah renklerinin keşfine yönelik katman çalışması; boya ve ışık ana renklerine ilişkin uygulamalı deney çalışmaları ve sanatta puantilizm tekniği ve uygulamaları sunumu etkinlerini kapsamaktadır. İlgili bilim ve sanat merkezlerindeki görsel sanatlar öğretmenleri, her bir etkinlikte gözlemci öğretmen olarak çalışmada yer almışlardır. Etkinlikler sonunda, STEAM temelli puantilizm etkinliklerinin 11-14 yaş arasındaki üstün/ özel yetenekli öğrencilerin, birinci alt probleme göre, kavramsal bilgi düzeylerinde, temel düzeyden(%22,13) iyi düzeye (%61,25) doğru, ortalama % 39,15 oranında; ikinci alt probleme göre, katılımcıların beceri düzeylerinde, orta düzeyin altından (% 35,14) orta düzeyin üzerine (%53,48) doğru, ortalama % 18,80 oranında ve üçüncü alt probleme göre beceri düzeylerinde, ortalama %9,65 oranından %18,65 oranına doğru temel düzeyde(ortalama %9,21 oranında) bir gelişme sağlandığı saptanmıştır. Buna göre, ilgili grubun daha ileri düzeyde kavramsal bilgi ve beceri gelişimi için, yeterince uzun süreli, düzenli aralıklarla ve özgün sanatsal materyallerle desteklenmesi gerektiği öngörülmekte ve önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the prospective changes that STEAM-based pointilism activities have made on the learning ways of gifted/ talented learners aged between 11-14 have been investigated. In line with this purpose, the answers to 3 sub-problems have been sought in the study, designed with a qualitative research design. For the question 'Does STEAM-based integrated learning model create a change in the conceptual knowledge level of gifted/ talented learners?' conceptual knowledge test form with open ended questions; for the question 'Does STEAM-based integrated learning model create a change in the skill development of gifted/ talented learners?' observation forms and worksheets and for the question 'Is the pointilism technique in the STEAM-based integrated learning model effective in the skill development of gifted/ talented learners?', activity evaluation forms have been used for data collection and the data has been analyzed through descriptive content analysis. In addition, participants' previous experiences and artistic backgrounds have been taken through written-interview-forms and been considered during the evaluation process. The participants of the study are 19 gifted/ talented students aged between 11 and 14, in the visual arts departments of two different art and science centres, in İzmir and Manisa provinces. The activities of the study include puzzle works prepared within STEAM integrated model; layer study od artwork fort he discovery of cyan, magenta, yellow and black; applied experiments on pigment and light colors and the presentation of the pointilism technique and applications of art. Visual art teachers in the relevant art and science centres took part in the study as observer teachers, in each activity. At the end of the activities,for the first sub problem, a progress at the rate of % 39,13 on average, from basic level (%22,13) towards good level(%61,25) in the conceptual knowledge; for the second sub problem, progress from lower avarage level(% 35,14) towards the upper avarage level (%53,48), at the rate of 18,33 on avarage, in the skill development and for the third sub problem, from the rate of %65 towards the rate of % 18,86, a progress at the range of %9,21 on basic level in the skill development of the participants. Accordingly, it has been foreseen and recommended that the relevant group should be supported with long-term, regular intervals and original artistic materials, for further development of conceptual knowledge and skills.