10-14 yaş grubundaki öğrencilere fonksiyonel spor ekipmanları ile yapılan antrenmanların sürat ve çeviklik performansına etkileri
The effects of training with functional sports equipment on speed and agility performance on students in 10-14 years old
- Tez No: 876651
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜRSEL BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Functional Sports Equipmentnları, Speed and Agility, Training
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmanın amacı, 10-14 yaş grubundaki öğrencilere fonksiyonel spor ekipmanları ile yapılan antrenmanların sürat ve çeviklik performansına etkilerini ölçmektir. Araştırma, Konya ilinin Sarayönü ilçesi Gazi Ortaokulu'ndaki 10-14 yaş aralığındaki erkek-kız öğrencileri içerisinden rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiştir. 10-14 yaş arasındaki bireylerden oluşan antrenman grubu (deney; n:20) ve çalışma boyunca herhangi bir antrenman ve spor programına katılmayan kontrol grubundan(KG) (n:20) oluşan toplam 40 öğrenci katılmıştır. Araştırmanın süresi 8 hafta olacak şekilde ve haftada 3 gün planlanarak yapılmıştır. Deney grubuna haftada 3 gün boyunca 10 dakikası ısınma olmak üzere 60 dakika süre temel antrenman programı uygulanmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin normallik dağılımını test etmek için Shapiro-Wilk testi uygulanmıştır. Verilerin normal dağılması üzerine gruplar arasındaki farkın incelenebilmesi için t-testi uygulanmıştır. Elde edilen sürat ve çeviklik testi ölçümlerinin ön test ve son test karşılaştırmaları için tekrarlı ölçümler varyans analizi kullanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının, grup içi ve gruplar arası test analizleri sonuçlarına göre deney grubunda 10 m, 20 m, 30 m sürat değerleri azalırken, kontrol grubu değerlerinde değişiklik olmamıştır. T testi ve illionis çeviklik test değerlerinde ise deney grubunda çeviklik değerlerinde artma olurken kontrol grubunda değişiklik olmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to measure the effects of training with functional sports equipment on the speed and agility performance of students in the 10-14 age group. The research covers male and female students between the ages of 10-14 at Gazi Secondary School in Sarayönü district of Konya province. The research was created as a pretest-posttest control group model with real trial individuals. In the research, the dependent variable is male and female students in the 10-14 age group, while the independent variable is Training done with Functional Sports Equipment (FSE). A total of 40 students, consisting of a training group (experiment; n:20) consisting of individuals between the ages of 10-14, and a control group (CG) (n:20) who did not participate in any training or sports program throughout the study, participated in the study. The duration of the research was planned to be 8 weeks and 2 days a week. A 60-minute basic training program, including 10 minutes of warm-up, was applied to the experimental group 2 days a week. The pre-tests of the participants in the experimental and control groups were carried out in the first week of March 2024, and the post-test measurements were carried out in the first week of May 2024. The data obtained within the scope of the research were analyzed using SPSS 24.0 program. It was created by calculating the smallest value, largest value, arithmetic mean and standard deviation (sd) values. During the pre-test and post-test phases of the subjects, 10 meters, 20 meters, 30 meters, t test and illionis test measurements were made. According to the results of the intra-group and inter-group test analyzes of the Experiment 1 and Experiment 2 groups, a significant difference in the variables (p < 0.05) emerged as a result of the training performed with functional sports equipment.