COVID-19 geçirmiş parkinson hastalarında göğüs mobilitesi, öksürük kuvveti, kas kuvveti, fiziksel aktivite ve yaşam kalitesi
Chest mobility, cough strength, muscle strength, physical activity, and quality of life in parkinson's patients with post-COVID-19
- Tez No: 876898
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH BARĞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Öksürük, COVID-19, kas kuvveti, parkinsonizm, fiziksel aktivite, yaşam kalitesi, Cough, COVID-19, muscle strength, parkinsonism, physical activity, quality of life
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
COVID-19 geçirmiş Parkinson hastalarında uzamış-COVID tanımlanmıştır. Parkinson hastalarında COVID-19'un göğüs mobilitesi, öksürük kuvveti, kavrama kuvveti, fiziksel aktivite ve yaşam kalitesi üzerindeki etkisi hala belirsizdir, bu nedenle mevcut çalışmada araştırılması amaçlanmıştır. Parkinson hastalarının kognitif fonksiyonları (Mini-Mental Durum Testi), Parkinson hastalığının şiddeti ve özürlülük durumu (Hareket Bozukluğu Derneği-Birleşik Parkinson Hastalığı Derecelendirme Ölçeği), göğüs mobilitesi (mezura yardımıyla göğüs çevresi ölçümü), tepe öksürük ekspiratuar akış değeri (ExpirRite Tepe Akış Ölçer), kavrama kuvveti (Baseline el dinamometresi), fiziksel aktivite düzeyi (Omron® HJ-321 pedometre) ve yaşam kalitesi (Parkinson Hastalığı Anketi-39) değerlendirildi. Bu çalışmaya, COVID-19 geçirmiş (n=17, 66,65±12,01 yıl) ve COVID-19 geçirmemiş (n=21, 68,71±10,35 yıl) Parkinson hastaları dahil edildi. COVID-19 geçirmiş hastalar, COVID-19 geçirmemiş hastalara göre daha düşük subkostal göğüs çevre ölçüm farkı, kavrama kuvveti ve adım sayısı ile daha yüksek yaşam kalitesi puanına sahipti (p0,05). COVID-19 geçirmiş Parkinson hastalarında karın solunumu, periferik kas kuvveti, günlük adım sayısı ve yaşam kalitesi diğer hastalara kıyasla kötüleşmiş olsa da üst ve alt göğüs solunumu ve öksürük kuvveti bu hastalarda benzer değerlerdeydi. COVID-19 öyküsü olan Parkinson hastalarında derin solunum egzersizleri, kas kuvvetlendirme ve fiziksel aktivite danışmanlığı düşünülmelidir.
Özet (Çeviri)
Long-COVID has been described in Parkinson's patients who have experienced COVID-19. Effect of COVID-19 on chest mobility, cough strength, grip strength, physical activity, and quality of life in Parkinson's patients is still unclear, which was therefore aimed to investigate in current study. Cognitive functions (Mini-Mental State Examination), severity and disability of Parkinson's disease (Movement Disorder Society-Unified Parkinson's Disease Rating Scale), chest mobility (chest circumference measurement with a tape measure), peak cough expiratory flow value (ExpirRite Peak Flow Meter), hand grip strength (Baseline hand dynamometer), physical activity level (Omron® HJ-321 pedometer) and quality of life (Parkinson's Disease Questionnaire-39) were evaluated in Parkinson's patients. Parkinson's patients recovered from COVID-19 (n=17, 66.65±12.01 years) and without post-COVID-19 (n=21, 68.71±10.35 years) were included in this study. Patients recovered from COVID-19 had lower subcostal chest circumference measurement difference, grip strength, and step count and higher quality of life score than patients without post-COVID-19 (p0.05). Although abdominal respiration, peripheral muscle strength, daily step count and quality of life worsened in Parkinson's patients recovered from COVID-19 compared with others, upper and lower chest respiration, and cough strength were same values in these patients. Deep breathing exercises, muscle strengthening, and physical activity counseling should be considered in Parkinson's patients who had a history of COVID-19.