Enhancing online fashion shopping experience through artificial intelligence
Yapay zeka ile çevrimiçi moda alışveriş deneyiminin geliştirilmesi
- Tez No: 876916
- Danışmanlar: DR. MEHTAP BATTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yapay Zeka, Çevrimiçi Moda, Kişiselleştirme, Müşteri Deneyimi, Chatebot, Sanal Giyinme Odaları, Artificial Intelligence, Online Fashion, Personalization, Customer Experience, Chatbots, Virtual Fitting Rooms
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Son zamanlarda yapay zeka (AI) ile güçlendirilmiş birçok teknoloji, iş dünyasını devrim niteliğinde değiştiriyor. Yenilikçi stratejiler oluşturmak, benzersiz tasarımlar yaratmak, verimli üretim süreçleri kurmak ve her müşterinin ihtiyacına özel deneyimler sunarak kişiselleştirme imkanı sağlıyor. Teknolojinin işletmelere etkisi hızla ve gözle görülür şekilde değişmektedir. Yapay zekanın ortaya çıkışı, müşterilerin satın alma kararı vermeden önce kıyafetleri deneyebildikleri sanal araçlar başlatılarak moda endüstrisini değiştirmeye başladı ve bu, daha önce hiç görülmemiş benzersiz bir deneyim sunuyor. İlk olarak, araştırma yazıları kullanılan yapay zeka metodlarına göre sınıflandırıldı: AI, Makine Öğrenimi ve Derin Öğrenme. İkincisi, araştırma bulguları hedeflenen AI teknolojisine göre gruplandırıldı. Kişiselleştirilmiş satın alma ile sanal araçlar. Güçlendirilmiş beden ve uyum önerisi, optimize edilmiş arama ve keşif, sanal alışveriş asistanları olarak kullanılan chatbotlar ve moda trendlerinin analizi. Bu tez, yapay zeka teknolojilerinin ve araçlarının çevrimiçi moda alışveriş deneyimini nasıl geliştirdiğini inceliyor. Çalışmanın amacı, müşteri kişiselleştirme, sanal deneme odaları, AI destekli hizmet ve stil öneri sistemleri gibi teknolojilerin kullanılmasıyla çevrimiçi moda alışveriş deneyimini nasıl geliştirdiğini araştırmaktır. Detaylı bir literatür taraması, mevcut yapay zeka (AI) araçlarının çevrimiçi moda satın alma deneyimini nasıl geliştirdiğine dair temel bir genel bakış sağlar. Yapılan derinlemesine mülakat araştırmasıyla çalışmanın bulguları, yapay zekanın çevrimiçi moda satın alma kararını kişiselleştirmede önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Öneri sistemleri, müşteri memnuniyetini, tercihlerine daha yakın öğeler önererek artırır. Sanal deneme odaları, müşterilerin dijital ortamda giysileri denemelerine olanak tanıyarak iade oranlarını düşürür ve müşteri güvenini artırır. Son olarak, bu tez, yapay zekanın çevrimiçi moda alışveriş deneyimini nasıl geliştirebileceği konusunda değerli içgörüler sunar. Yapay zeka, tüketicilerin memnuniyetini artırabilir ve şirketlere rekabet avantajı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Recently, many technologies empowered by artificial intelligence (AI) have been revolutionizing the business world. They enable the creation of innovative strategies, unique designs, efficient production processes, and personalized experiences tailored to the needs of each customer. The impact of technology on businesses is rapidly and visibly changing. The emergence of artificial intelligence has started to transform the fashion industry with the introduction of virtual tools that allow customers to try on clothes before making a purchase decision, offering a unique experience that has never been seen before. Firstly, the research papers were classified based on the artificial intelligence methods used: AI, Machine Learning, and Deep Learning. Secondly, the research findings were grouped according to the targeted AI technology. Personalized buying with virtual tools. Enhanced size and fit recommendation, optimized search and discovery, chatbots used as virtual shopping assistants, and analysis of fashion trends. This thesis examines how AI technologies and tools enhance the online fashion shopping experience. The study aims to explore how technologies can improve the online fashion shopping experience. A detailed literature review provides a basic overview of how current AI tools enhance the online fashion purchasing experience. In-depth interview research shows that artificial intelligence plays a significant role in personalizing online fashion purchasing decisions. Finally, this thesis offers valuable insights into how artificial intelligence can improve the online fashion shopping experience. Artificial intelligence has the potential to enhance consumer satisfaction and provide companies with a competitive edge.