Yapılandırılmış bakıcı destek programının alzheimer hastasına informal bakım verenlerin bakım yükü, psikolojik iyi oluş ve psikolojik sağlamlık düzeylerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of the structured caregiver support program on the caregiver burden, psychological well-being and psychological resilience levels of informal caregivers of alzheimer's patients
- Tez No: 877005
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER KORKMAZ YAYLAGÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Geriatri, Halk Sağlığı, Psikoloji, Geriatrics, Public Health, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer, bakım veren yükü, uygulamalı gerontoloji, müdahale gerontolojisi, karma desen araştırma, Alzheimer, caregiver burden, applied gerontology, interventional gerontology, mixed mehtod research
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
ÖZET Amaç: Bu araştırmanın amacı, bakım verenleri desteklemek için Yapılandırılmış Bakıcı Destek Programı (YBDP) oluşturmak ve bu programın Alzheimer hastalarına bakım veren informal bakıcıların bakım veren yükü, psikolojik iyi oluş ve psikolojik sağlamlık düzeylerine etkisini değerlendirmektir. Yöntem: Araştırmada, nicel ve nitel araştırma yöntemlerinden oluşan karma desen kullanılmıştır. Nicel boyut randomize kontrollü, deneysel bir çalışma olarak tasarlanmış ve ön test, son test düzeni kullanılmıştır. Buna göre çalışmaya müdahale grubu (n=25) ve kontrol grubu (n=25) olmak üzere 50 bakım veren katılmıştır. Nitel boyutta ise fenomenolojik yaklaşım kullanılmış ve üç odak grup görüşmesi gerçekleştirilmiştir (n=14). Bulgular: Araştırmanın nicel bulguları YBDP'nin bakım veren yükü, psikolojik iyi oluş ve psikolojik sağlamlık düzeylerini iyileştirmede kontrol grubuna kıyasla müdahale grubunda istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yarattığını göstermektedir (p 0.80) sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Tematik analiz sonucunda araştırmanın nitel bulgularında;“bir müdahale programına ihtiyaç”,“müdahale programının değiştirdikleri”ve“müdahale programının değerlendirilmesi”olmak üzere üç ana tema ortaya çıkmıştır. Nitel bulgular, müdahale grubundaki bakım verenler için YBDP'nin faydalarına ve önemli bir destek hizmeti olduğuna işaret etmektedir. Sonuç: YBDP, müdahale gerontolojisi alanında örnek bir uygulama sunmaktadır. Özellikle sağlık ve bakım hizmetlerinde çalışan gerontologlar için pratik bir müdahale programı olarak kullanılabilir. YBDP, kolay uygulanabilir ve ucuz maliyetlidir. Bu anlamda merkezi ve yerel yönetimlere, politika yapıcı ve uygulayıcılara, kolay uygulanabilir ve ucuz maliyetli örnek bir müdahale programı olarak sunulabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study was to establish the Structured Caregiver Support Program (SCSP), designed to support caregivers, and to evaluate the effect on the caregiving burden, psychological well-being and psychological resilience levels of informal caregivers of Alzheimer's patients. Method: A mixed-method research design, comprising both quantitative and qualitative research methods was used in this study. The quantitative part of the study was designed as a randomized controlled experimental study with a pretest-posttest design. Accordingly, 50 caregivers participated in the study, including the intervention group (n = 25) and the control group (n = 25). In the qualitative part of the study, a phenomenological approach was used and three focus group interviews were conducted (n=14). Results: The quantitative findings of the study show that the SCSP produced a statistically significant difference in the intervention group compared to the control group in terms of reducing caregiver burden and improving psychological well-being and psychological resilience levels (p 0.80). In the qualitative findings of the study as a result of thematic analysis, three main themes emerged:“need for an intervention program”,“what the intervention program changed”, and“evaluation of the intervention program”. The qualitative findings highlight the benefits of the SCSP for caregivers in the intervention group, indicating it is an important support service. Conclusion: The SCSP represents an exemplary practice in the field of interventional gerontology. It can be used as a practical intervention program, especially for gerontologists working in health and care services. The SCSP is easy to implement and cost-effective.