In vitro şartlarda Aspartam ve D Vitamini'ne maruz bırakılan insan kan hücrelerinin biyokimyasal ve titreşim spektroskopik yönden araştırılması
Biochemical and vibrational spectroscopic investigation of human blood cells exposed to Aspartame and Vitamin D in vitro
  1. Tez No: 877013
  2. Yazar: AYŞE BÜYÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE BAŞ, DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sitotoksisite, Aspartam, D vitamini, Oksidatif stres, Raman, Cytotoxicity, Aspartame, Vitamin D, Oxidative stress, Raman
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Gıda katkı maddeleri; gıdaların üretimleri, hazırlanmaları, ambalajlanmaları ve depolanmaları esnasında gıdaya dayanıklılık, yoğunluk ve renk vermek amacı ile kullanılmaktadırlar. Aspartam sükrozdan 200 kat daha tatlı olmasından ve gıdaya verdiği tatlılık; kalori içeriğinin sadece %5'i ile sağladığından dolayı bu özellik onu daha eşsiz ve tutulan bir tatlandırıcı haline getirmiştir. Aspartam vücuda girdiğinde kanserojene ve nörotoksine dönüşebilmektedir. D vitamini; vücutta uzun süre depolanan ve yağ içerisinde çözünen bir vitamindir. Ayrıca endojen kaynaklı olarak elverişli biyolojik ortamlarda sentezi yapılabilen hormon ve hormon öncülü bir sterol yapıdır. Bu çalışmada, insan kan hücreleri üzerine in vitro koşullarda aspartamın ve D vitamininin antioksidan enzim aktiviteleri [süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), glutatyon-S-transferaz (GST), glutatyon peroksidaz (GPx)], glutatyon redüktaz (GR), malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH) seviyesi ve asetilkolinesteraz (AChE) aktiviteleri üzerindeki etkileri, ayrıca osmotik frajilite, DNA fragmantasyonu, canlılık tayini, titreşim spektroskopik yöntemlerden biri olan Raman spektroskopisi ile aspartamın ve D vitamininin eritrosit ve lökosit hücreleri üzerine etkileri de araştırılmıştır. Aspartam muameleli grupta AChE ve antioksidan enzim aktivitelerinin, GSH seviyesi ile canlılık yüzdesinin istatistiksel olarak azaldığı; DNA fragmantasyonu, MDA seviyesi ve osmotik frajilite değerlerinde ise arttığı görülmüştür. Bunun yanında aspartam ile beraber D vitamini uygulanan grupta aspartama karşı koruyucu bir etkinin olduğu görülmüştür. Sonuç olarak aspartamın insan kan hücreleri üzerinde toksik etki oluşturduğu, D vitamininin ise koruyucu etkileri olduğu ortaya konulmuştur. Kan hücrelerine ait Raman şiddetlerinde aspartam ilavesi ile azalma, D vitamini ilavesiyle ise artış gözlenmektedir. 2024, xiv + 95 Sayfa
Özet (Çeviri)
Food additives; They are used to give food durability, density and color during the production, preparation, packaging and storage of foods. Aspartame is 200 times sweeter than sucrose and the sweetness it imparts to food; Since it provides only 5% of the calorie content, this feature has made it a more unique and popular sweetener. Aspartame can turn into a carcinogen and neurotoxin when it enters the body. Vitamin D; It is a fat-soluble vitamin that is stored in the body for a long time. In addition, it is a hormone and hormone precursor sterol structure that can be synthesized endogenously in favorable biological environments. In this study, antioxidant enzyme activities of aspartame and vitamin D [superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione-S-transferase (GST), glutathione peroxidase (GPx)], glutathione reductase (GR), malondialdehyde on human blood cells in vitro conditions were investigated. (MDA), glutathione (GSH) level and acetylcholinesterase (AChE) activities, as well as osmotic fragility, DNA fragmentation, viability determination, Raman spectroscopy, one of the vibration spectroscopic methods, and the effects of aspartame and vitamin D on erythrocyte and leukocyte cells were also investigated. In the aspartame-treated group, AChE and antioxidant enzyme activities, GSH level and vitality percentage decreased statistically; It was observed that DNA fragmentation, MDA level and osmotic fragility values increased. In addition, it was observed that there was a protective effect against aspartame in the group administered vitamin D together with aspartame. As a result, it has been revealed that aspartame has a toxic effect on human blood cells, while vitamin D has protective effects. A decrease in the Raman intensities of blood cells is observed with the addition of aspartame, and an increase is observed with the addition of vitamin D. 2024, xiv + 95 Sayfa