İn vitro şartlarda yetiştirilen Hypericum triquetrifolium TURRA (guttiferae)'nın total hiperisin içeriğinin incelenmesi
Investigation of total hypericin content of in vitro grown hypericum triquetrifolium TURRA. (guttiferae)
- Tez No: 197660
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇETİN ÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Fizyoloji, Biology, Botany, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Hypericum triquetrifolium, Hiperisin, Mikropropagasyon, Proliferasyon, Hypericum triquetrifolium, Hypericin, Micropropagation, Proliferation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bu çalışmada, Hypericum triquetrifolium Turra. (Guttiferae)'nın in vitromikroçoğaltılması ve bunların total hiperisin içeriği araştırılmıştır.Tohumlar hormonsuz, 9.8, 19.6, 39.2 ve 78.4 µM BAP içeren ortamlarda kültürealınmıştır.En iyi çimlenme yüzdesi BAP ın bulunmadığı ve 19.6 µM BAP içeren ortamdan eldeedilmiştir. 25 µM BAP içeren ortamın proliferasyon için en iyi ortam olduğu saptanmıştır.Çalışmada in vitro çoğaltılan bitkilerin total hiperisin içerikleri de araştırılmıştır.En yüksek total hiperisin içeriği 10 µM BAP içeren besi ortamında yetişen bitkilerdenelde edilmiştir. İn vitro çoğaltılan bitkilerin hiperisin içerikleri doğadan toplananlardan dahayüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, in vitro micropropagation and total hypericin content of Hypericumtriquetrifolium Turra. (Guttiferae) were investigated. The seeds were cultured in the mediumscontain BAP free, 9.8 , 19.6, 39.2 and 78.4 µM BAP.The best germination percent were obtained BAP free and 19.6 µM BAP medium. Forthe proliferation, medium containing 25 µM BAP were the best.Total hypericin contents of in vitro micropropagated plants were also investigated.The highest total hypericin content were obtained in the plants that growth in themedium containing 10 µM BAP. Total hypericin contents of in vitro micropropagated werehigher than collected from nature.