Adalet Bakanlığında çalışan sosyal hizmet uzmanlarının süpervizyon gereksinimlerinin değerlendirilmesi: Bir karma yöntem araştırması
Evaluation of social workers' needs for supervision working in Ministry of Justice: A mixed method research
  1. Tez No: 877020
  2. Yazar: MERVE KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER ARTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmet süpervizyonu, sosyal hizmet uzmanı, Adalet Bakanlığı, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlükleri, süpervizyon, Social work supervision, social worker, Ministry of Justice, The Department of Judicial Support and Victim Services, judicial support and victim services directorates, supervision
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 331
Özet
Amaç: Bu araştırma, adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerinde çalışan sosyal hizmet uzmanlarının süpervizyon gereksinimlerini süpervizyonun idari, eğitsel ve destekleyici işlevleri temelinde ortaya koymayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Karma yöntem araştırması olarak yürütülen bu çalışmada eş zamanlı nicel + nitel desen kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerinde görev yapan 463 sosyal hizmet uzmanı oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel boyutuna 291 sosyal hizmet uzmanı, nitel boyutuna ise 28 sosyal hizmet uzmanı katılım sağlamıştır. Araştırmaya ilişkin nicel veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“İdari Fonksiyon İşlevine Yönelik Anket Formu”,“Uygulama Becerileri Ölçeği”,“Sosyal Hizmet Uzmanlarının Kişisel ve Mesleki Güç Algıları Ölçeği”ve“Çalışanlar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği”kullanılarak Google Forms aracılığıyla çevrimiçi ortamda toplanmıştır. Araştırmaya ilişkin nitel veriler ise“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”ile toplanmıştır. Araştırmanın nicel verilerinin analizinde SPSS 25 programı kullanılarak iki bağımsız grubu karşılaştırmak için Bağımsız t xvii Testi (t), ikiden fazla bağımsız grubu karşılaştırmak için ise Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) (F) uygulanmış ve fark bulunduğu durumda farkın hangi iki gruptan kaynaklandığını bulmak için Post Hoc Testleri'nden Bonferroni kullanılmıştır. Bu araştırmada elde edilen nitel veriler ise MAXQDA 2022 programı ile tematik analiz ve içerik analizi yöntemleri çerçevesinde incelenmiştir. Bulgular: Araştırmanın nicel bulgularında sosyal hizmet uzmanlarının destekleyici beceriler ve vaka yönetimi becerilerinin yüksek düzeyde; içgörüyü kolaylaştırıcı beceriler ve terapötik baş etme becerilerinin orta düzeyde olduğu saptanmıştır. Ayrıca sosyal hizmet uzmanlarının kişisel ve mesleki güç algısının yüksek düzeyde olduğu; mesleki tatmin puan ortalamasının çok yüksek düzeyde olduğu, tükenmişlik ve eş duyum yorgunluğu puanlarının ise düşük olduğu görülmüştür. Bu düzeylerin çeşitli değişkenlere göre farklılaştığı tespit edilmiştir. Araştırmanın nitel verilerinin analizi süpervizyon kavramına ve ihtiyacına yönelik düşünceler, idari işlev, eğitsel işlev, destekleyici işlev, süpervizyon format ve yapısına ilişkin düşünceler olmak üzere beş tema altında toplanmıştır. Katılımcılar, vaka yönetimi, psikopatoloji, rapor yazma, hukuk, görüşme teknikleri ve diğer kurumlarda sunulan hizmetler gibi konularda bilgi ve beceri eksikliklerini belirtmişlerdir. Ayrıca, stres, kaygı, mesleki deformasyon ve iş yükü fazlalığı gibi faktörlerin uzmanların ruh sağlıklarını olumsuz etkilediği vurgulanmıştır. Sonuç: Araştırmadan elde edilen bulgular, adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerinde çalışan sosyal hizmet uzmanlarının resmi, yapılandırmış, kurumsal ve sistemli bir süpervizyon sistemine gereksinim duydukları göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to reveal the supervision needs of social workers working in judicial support and victim services directorates on the basis of administrative, educational and supportive functions of supervision. Materials and Method: In this study, which was conducted as a mixed method research, a simultaneous quantitative + qualitative design was used. The population of the study consisted of 463 social workers working in the directorates of judicial support and victim services. In the quantitative dimension of the study, 291 social workers and 28 social workers participated in the qualitative dimension. Quantitative data was collected online via Google Forms by using“A Personal Information Form”,“A Questionnaire Form for Administrative Function”,“ Practice Skills Inventory”,“Social Workers' Perceptions of Personal and Professional Scale ”and“Professional Quality of Life Scale for Employees”. Qualitative data related to the research was collected with“A Semi-structured Interview Form”. In the analysis of the quantitative data of the research, the Independent t Test (t) was used to compare two independent groups, OneWay Analysis of Variance (ANOVA) (F) was applied to compare more than two independent groups, and Bonferroni, one of the Post Hoc Tests, was used to find out from which two groups xix the difference originated. The qualitative data obtained in this study was analysed with MAXQDA 2022 software within the framework of thematic analysis and content analysis methods. Findings: In the quantitative findings of the study, it was found that social workers' supportive skills and case management skills were at a high level, while insight facilitation skills and therapeutic coping skills were at a medium level. In addition, it was found that social workers' perception of personal and professional power was at a high level, their mean professional satisfaction score was at a very high level, and their burnout and spouse fatigue scores were low. It was determined that these levels differed according to various variables. The analysis of the qualitative data of the study was grouped under five themes: thoughts on the concept and need for supervision, administrative function, educational function, supportive function, and thoughts on supervision format and structure. Participants stated that they lacked knowledge and skills in case management, psychopathology, report writing, law, interview techniques and services offered in other institutions. In addition, it was emphasised that factors such as stress, anxiety, professional deformation and excessive workload negatively affect the mental health of social workers. Conclusion: Based on the findings of the study, it was determined that social workers working in the directorates of judicial support and victim services need a formal, structured, institutional and systematic supervision system.