TS EN ISO/IEC 17024 personel belgelendirme standardının kalite güvence sistemleri ile mesleki sınav uygulamalarının ilişkisi: İstanbul Aydın Üniversitesi üzerinde bir araştırma
The relationship between TS EN ISO/IEC 17024 personnel certification standard, quality assurance systems and vocational examination practices: A research on Istanbul Aydın University
  1. Tez No: 877390
  2. Yazar: UĞUR HALLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ADİL SALEPÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kalite, personel belgelendirme standartları, kalite güvence sistemleri, mesleki sınav uygulamaları, Yetkilendirilmiş Belge Kuruluşu (YBK), Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), Quality, Personnel Certification Standards, Quality Assurance Systems, Professional Examination Practices, Authorized Certification Institution (YBK), Vocational Qualifications Authority (VQA)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Kalite algısında insan faktörü göz önüne alındığında hizmet kalitesinin önemi vurgulanmalıdır. Kamu kurumlarında ve özel kurumlarda kalite kavramının profesyonelce oturtulması gerekmektedir. Personel belgelendirme kuruluşlarının süreçlerini doğru yönetmelerini sağlayan standartlara uygun, etkin ve verimli bir kalite yönetim sistemi oluşturmak amacıyla TS EN ISO/IEC 17024 personel belgelendirme standardına uygun olarak kurulmuş örnek belgelendirme kuruluşlarının kalite yönetim sistemleri incelenmektedir ve personelin bu sisteme uygun şartlarda sertifikalandırılması üzerinde durulmaktadır. TS EN ISO/IEC 17024 Personel Belgelendirme Standardı ile İstanbul Aydın Üniversitesi'nin kuruluş, görev ve içeriği hakkında bilgi verilmektedir. Bu standarda göre sertifikalandırılan bir kurumlar: Ulusal Meslek Standartları (UMS) ve Ulusal Yeterlilikler (UY) kapsamında Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından denetlenerek adaylara belge verme yetkisine sahip olma süreci anlatılmaktadır. Çalışmanın amacı TS EN ISO/IEC 17024 kişisel belgelendirme standardının kalite güvence sistemi ile mesleki test uygulamaları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Analiz sonucunda 17024 kişisel belgelendirme standardının kalite güvence sistemi ile mesleki test uygulamaları arasında bir ilişki tespit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Considering the human factor in today's understanding of quality, service quality should be emphasized. The concept of quality in public and private institutions should be established professionally. The certification body must establish a documentation and quality management system. In this respect, there is a need to control the functioning of the standard by creating its own procedures, guidelines and forms (Ceylan et al, 2021). In order to establish an effective and standards-compliant quality management system that enables the personnel certification body to manage the process correctly, certification bodies must be examined within the framework of TS EN ISO / IEC 17024 Personnel Certification. Personnel Certification Bodies ensure the compliance of certification standards and the certification of employees according to this system. TS EN ISO / IEC 17024 Personnel Certification Standard provides information about the establishment, mission and content of Istanbul Aydın University. Organizations certified according to this standard are examined by the Vocational Qualifications Authority (VQA) within the framework of National Occupational Standards (IAS) and National Qualifications (NQ) and the process by which they are authorized to issue documents is explained to the candidates. The aim of this study is to investigate the relationship between professional testing practices and the quality assurance system of TS EN ISO / IEC 17024 personal certification standard. As a result of the analysis, it was determined that there was a relationship between the quality assurance system of the 17024 personal certification standard and professional test practices.