Türkiye'nin yeniden Asya girişimi kapsamında Asean ülkeleri ile savunma sanayi ticareti: Savunma diplomasisi kapsamında Endonezya'nın yeri
Türkiye's Asia anew initiative defense industry trade with Asean countries: Indonesia in the context of defense diplomacy
  1. Tez No: 877575
  2. Yazar: TUĞÇE AKOSMANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Uluslararası İlişkiler, Defense and Defense Technologies, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniden Asya, Savunma Diplomasisi, Savunma Sanayisi, ASEAN, Endonezya, Asia Anew, Defense Diplomacy, Defense Industry, ASEAN, Indonesia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Türkiye'nin 2019 yılının ağustos ayında, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde Yeniden Asya Girişimi'nin ilan edilmesiyle, Türkiye'nin ASEAN içerisindeki -özellikle Endonezya ile- savunma sanayi işbirliklerini analiz etmek adına bu tez kaleme alınmıştır. Endonezya Cumhuriyeti'nin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bölgesel güç olmalarının yanı sıra küresel arenada oyun değiştirici güçleri olan savunma sanayilerinin, savunma diplomasisi bağlamında Türkiye-Endonezya-ASEAN ilişkisini Joseph Nye'nin yumuşak güç kuramı ile analiz edilmiştir. Bu bağlamda ASEAN ülkelerinin birbirleriyle ve Asya Pasifik ülkeleriyle olan çalkantılı geçmişleri göz önünde bulundurularak, ayrıca Güneydoğu Asya'da yıllarca sömürge faaliyetleri gerçekleştiren Avrupalıların varlığından ötürü ASEAN birliğinin şu anki varlığını daha iyi anlamlandırmak, bununla birlikte Türkiye-ASEAN-Endonezya'nın gelecek ilişkilerinde savunma diplomasisi alanında yapıcı ve bütünleştirici yol izlenmesini kolaylaştırmak amaçlanmıştır. Türkiye'nin Güneydoğu Asya Bölgesi'ndeki varlığını ve bölgedeki ülkeler ile müttefikliği devam ettirmesi açısından Endonezya ile gerçekleştirdiği savunma sanayi ticareti ve işbirlikleri, savunma diplomasisi kavramının önemini sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye ile Endonezya'nın savunma sanayi ve askeri alanlardaki potansiyel işbirliklerinin savunma diplomasileri ışığında analizleri gerçekleştirilerek, iki bölgenin savunma çıkarımları ortaya konulmaktadır. Bu çalışma, her iki tarafında karşılıklı fayda sağlayacağı savunma diplomasisinin yumuşak güç kavramıyla bakış açısı sunmaktadır. Kendi bölgelerindeki ve küresel arenadaki askeri ve savunma varlıklarının önemiyle birlikte Türkiye'nin Yeniden Asya ile bu coğrafyadaki varlığı yumuşak güç teorisiyle analiz edilmiştir. Yazar tarafından kullanılan araştırma yöntemi, literatür çalışması, diplomasi forumu, çevrimiçi medya ve ilgili taraflarla yapılan yüz yüze görüşmelerden oluşan kaynakları içeren nitel bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
With the announcement of Türkiye's Asia Anew Initiative in August 2019 under the leadership of President Recep Tayyip Erdoğan, this thesis was written to analyze Turkey's defense industry cooperation within ASEAN, especially with Indonesia. In addition to the fact that the defense industries of the Republic of Indonesia and the Republic of Turkey are regional powers and game changers in the global arena, the relationship between Türkiye-Indonesia-ASEAN in the context of defense diplomacy is analyzed with Joseph Nye's soft power theory. In this context, taking into account the turbulent past of ASEAN countries with each other and with Asia Pacific countries, as well as the presence of Europeans who carried out colonial activities in Southeast Asia for years, it is aimed to make better sense of the current existence of the ASEAN union, as well as to facilitate a constructive and integrative path in the field of defense diplomacy in the future relations of Türkiye-ASEAN-Indonesia. In terms of Türkiye's continued presence in the Southeast Asian region and alliance with countries in the region, its defense industry trade and cooperation with Indonesia demonstrates the importance of the concept of defense diplomacy. The aim of this study is to analyze Türkiye's and Indonesia's potential cooperation in the defense industry and military fields in the light of defense diplomacy and to reveal the defense implications of the two regions. This study offers a soft power perspective of defense diplomacy that will mutually benefit both sides. With the importance of their military and defense presence in their respective regions and in the global arena, Türkiye's presence in this geography with Asia Anew is analyzed through soft power theory. The research method used by the author is a qualitative one, which includes sources such as literature study, diplomacy forum, online media and face-to-face interviews with interested parties.