Breaking the frame: Artistic freedom and identity in films
Cerçeveyi kırmak: Sanatsal özgürlük ve kimlik ılmlekı
- Tez No: 877648
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖNÜL EDA ÖZGÜL TAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Film Yönetimi, Film Temsili, Film Anlatımı, Stereotipler, İzleyicinin Farkındalığı, Film Directing, Film Representation, Film Narration, Stereotypes, Audience's Awareness
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema ve Televizyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez, film yönetimi ve temsil arasındaki karmaşık bağlantıyı incelemekte, özellikle sinematik tasvirlerdeki stereotipler ve ataerkil argümanların varlığına odaklanmaktadır. Araştırma, filmlerin kültürel standartları nasıl yansıttığını ve etkilediğini, özellikle farklı ırkların, cinsiyetlerin ve kültürlerin tasvirine özel bir odaklanma ile derinlemesine analiz etmektedir. Nitel analiz ve vaka çalışmaları kullanarak, bu araştırma sinema anlatılarının kamu algısı ve sosyal yapılar üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Süreç, yönetmen kararlarının ve sosyal etkilerin filmlerin temsilini nasıl şekillendirdiğine dair içgörüler elde etmek için çeşitli sinematik eserlerin kapsamlı bir analizini içermektedir. Tez, filmlerin sosyal etkisine daha iyi bir açıklama sunmayı, yaratıcılar, araştırmacılar ve izleyiciler için önemini vurgulamayı amaçlamaktadır. Bu tez, sinema mecrasına ilişkin farkındalığı ve onun toplumun anlatılarını ve görüşlerini şekillendirme üzerindeki etkisini artırmaktadır, daha ayrıntılı ve sofistike bir bilgi sağlamaktadı.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the complex link between film narration and the representation of different identities, specifically examining the presence of stereotypes and patriarchal arguments in cinema. It delves into the ways films reflect and shape societal perceptions through their portrayals of different races, genders, and cultures. By employing qualitative analysis and case studies, this research aims to examine how a filmmaker's decisions and social influences impact the representation of identities in films hence reshaping the audience's perception. The process involves a comprehensive analysis of various cinematic works to get insight into how a filmmaker's decisions and social influences shape the representation in films. The thesis is to offer a better explanation of the social impact of films, delivering their importance to creators, researchers, and audiences. This thesis aims to enhance the awareness of the cinema medium and its impact on shaping society's narratives and opinions, providing more detailed and sophisticated knowledge.