Kekemelik yönetimi: Dil ve konuşma terapistleri ne diyor?
Stuttering management: What do speech and language therapists say?
  1. Tez No: 877926
  2. Yazar: NURAY DİDİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KONROT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Halk Sağlığı, Linguistics, Education and Training, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Dil ve Konuşma Terapisti, Kekemelik Yönetimi, Deneyim, Speech and Language Therapist, Stuttering Management, Experience
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
KEKEMELİK YÖNETİMİ: DİL VE KONUŞMA TERAPİSTLERİ NE DİYOR? Bu çalışma, dil ve konuşma terapistlerinin kekemelik, kekemelikte terapi süreci, kekemelik yaşayan danışanlar, deneyimleri üzerindeki değişimler kısacası kekemelik yönetimi hakkındaki deneyimlerini ve düşüncelerini inceleyen nitel bir çalışmadır. Dil ve konuşma terapisi bakış açısıyla kekemelik yönetimi hakkında düşüncelerin terapistler arasındaki fikir birlikleri ve ayrılıklarıyla belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 10 deneyimli ve ağırlıklı olarak kekemelik çalışan, 10 deneyimli ve ağırlıklı olarak kekemelik çalışmayan dil ve konuşma terapisti olmak üzere toplamda 20 katılımcı katılmıştır. Çalışmanın örneklemi kartopu yöntemi ile oluşturulmuştur. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı bu çalışmada araştırma deseni yorumlayıcı fenomenolojik yöntemdir. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Zoom platformu üzerinden çevrimiçi olarak birebir görüşmeler yapılmıştır. Görüşme sırasında katılımcıların deneyimlerini derinlemesine anlatmaları sağlanmaya çalışılmıştır. Veriler bilgisayar ortamında yazılı hale dönüştürülmüştür. Verilerin analizi betimsel analiz yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi için MAXQDA 2022 programından yararlanılarak her bir araştırma sorusuna yanıt olabilecek kodlar ve temalar oluşturulmuştur. Temalar ve alt temalar ile ilgili dil ve konuşma terapistlerinin söylediklerine dayanarak yaşadıkları deneyimlere yönelik örnekler verilmiştir. Böylelikle bulgular üzerinden çıkarımlar yapılarak kodlar ve temalar anlamlı hale getirilmiştir. Çalışmanın bulguları sonucunda katılımcıların; kekemeliği karmaşık bir süreç olarak tanımladıkları, kekemelik terapisinde uygulanan yöntemler açısından fikir birlikleri ve fikir ayrılıkları yaşadıkları; kekeleyen danışanlara yönelik görüşlerin değişken olabilecekleri; geçmişten bugüne deneyimlerinde kekemeliğe bakış açısı, öz yeterlilik ihtiyacı, insan ilişkileri, beklentiler ve yaklaşımlar açısından değişiklik olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
STUTTERING MANAGEMENT: WHAT DO SPEECH AND LANGUAGE THERAPISTS SAY? This is a qualitative study that examines the experiences and thoughts of speech and language therapists about stuttering, the therapy process in stuttering, clients who stutter, changes in their experiences, in short, stuttering management. It was aimed to determine the opinions about stuttering management from the perspective of speech and language therapy through the consensus and disagreement among therapists. A total of 20 participants participated in the study, 10 of whom were experienced and mainly worked with stuttering, and 10 were experienced and speech and language therapists who did not work primarily with stuttering. The sample of the study was created by the snowball method. In this study where qualitative research method is used, the research design is interpretive phenomenological method. Semi-structured interview questions were used as a data collection tool. One-on-one interviews were held online via the Zoom platform. During the interview, an effort was made to ensure that the participants explained their experiences in depth. The data was converted into written form in computer environment. The analysis of the data was carried out with the descriptive analysis method. Using the MAXQDA 2022 program to analyze the data, codes and themes that could answer each research question were created. Examples of their experiences are given based on what speech and language therapists say about the themes and sub-themes. Thus, codes and themes were made meaningful by making inferences based on the findings. As a result of the findings of the study, the participants; They define stuttering as a complex process, and they have consensuses and disagreements regarding the methods applied in stuttering therapy; opinions about clients who stutter may vary; It has been concluded that there has been a change in their experiences from past to present in terms of perspective on stuttering, need for self-efficacy, human relations, expectations and approaches.