Endüstri 4.0 üzerine bibliyometrik bir analiz
A bibliometric analysis of Industry 4.0
  1. Tez No: 878015
  2. Yazar: DİLEK SACİDE ÖZPOLAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR SARP HÜSEYİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Dördüncü Sanayi Devrimi, Endüstri Devrimleri, Bibliyometrik Analiz, Web of Science, Industry 4.0, First Industrial Revolution, Industrial Revolutions, Bibliometric Analysis, Web of Science
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Endüstri 4.0 ile birlikte insanlık tarihinin en önemli dönüm noktalarından birisi olan bilimsel bilgi ve teknolojik gelişme çağına girilmiştir. Bununla birlikte endüstri 4.0 devrimi çok farklı disiplinler için her anlamda kolaylaştırıcı etkiler sağlamıştır. Teknolojik gelişimin 21.yüzyılla birlikte çok hızlı olarak gerçekleşmesi hayatın her alanında bu değişim ve dönüşüm rüzgarının hissedilmesini sağlamıştır. Endüstri 4.0 devriminin sağladığı pek çok faydanın yanı sıra olumsuz anlamdaki etkileri de bulunmaktadır. Buradan hareketle, çalışmanın amacı endüstri 4.0 kavramının ortaya çıkış tarihinden itibaren nasıl ele alındığını ortaya koymaktır. Bu sebeple kavram bibliyometrik analize tabi tutulmuştur. Veriler, Web of Science veri tabanından elde edilmiştir. Ham veriler VOSviewer (sosyal bilimler için bilimsel haritalama programı) kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlara göre endüstri 4.0 alanında en çok çalışmanın 2023 yılında yapıldığı, en çok çalışma yapılan ülkenin Hindistan olduğu görülmektedir. Ayrıca analiz sonuçları, endüstri 4.0 alanında en çok hangi üniversitelerde hangi yazarlarca çalışma yapıldığı, en çok hangi alanlarda araştırmaların yoğunlaştığını, hangi araştırma türlerinin tercih edildiğini ve hangi anahtar kelimelerin konuyla ilgili olarak seçildiğini ortaya koymaktadır. Bu bilgiler ışığında, bu çalışma ileride yapılacak çalışmalar için önemli sonuçlar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
With Industry 4.0, mankind has entered the era of scientific knowledge and technological advancement which is one of the most important turning points in its history,. Along with this, the Industry 4.0 revolution has provided facilitating effects in every sense for many different disciplines. The fast technological development with the 21st century has made the impact of this change and transformation felt in every aspect of life. In addition to the many benefits provided by the Industry 4.0 revolution, there are also negative effects. From this perspective, the purpose of this study is to reveal how the concept of Industry 4.0 has been addressed since its inception. Therefore, the concept has been subjected to bibliometric analysis. The data was obtained from the Web of Science database. The raw data was analyzed using VOSviewer (a scientific mapping program for social sciences). According to the results, the most studies in the field of Industry 4.0 were conducted in 2023, and India is the country with the most studies. Additionally, the analysis results reveal which universities and authors have conducted the most research in the field of Industry 4.0, which areas the research has focused on the most, which types of research have been preferred, and which keywords have been selected in relation to the topic. In light of this information, this study provides important findings for future research.