Dijitalleşme süreci üzerine bibliyometrik bir analiz: Türkiye ve seçilmiş ülkeler karşılaştırması
A bibliometric analysis on the digitalization process: Comparison of Turkey and selected countries
- Tez No: 772946
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMA BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Dijital ekonomi, Endüstri 4.0, Bibliyometrik Analiz, Digitalization, Digital economy, Industry 4.0, Bibliometric Analysis
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
20. yüzyılın sonlarına doğru başlayan ve gelişimini katlayarak ilerleten bilişim ve iletişim teknolojileri, günümüzün yönlendirici güçlerinden biri haline gelmiştir. Çeşitli alanlarda teknolojiyi benimseme ve kullanma oranlarında yaşanan artışlar, sosyal yaşamı, ekonomiyi, üretim formlarının yanı sıra tüketim kalıplarını bununla da birlikte toplumsal değişimleri ve kalkınmaları beraberinde getirmiştir. Özellikle ekonomik alanda yaşanan gelişmeler, ekonominin dijitalleşmesini ve dijital ekonomi kavramını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada da uluslararası literatürde dijital ekonomi bağlamında yer alan akademik makalelerin yayın eğilimlerini, anahtar kelime içerik analizlerini, kullanılan kavramların yıllar içerisindeki evrimlerini, en çok atıf alan ve katkıda bulunan dergi, yazar ve ülkeleri tespit etmek amacıyla Bibliyometrik Analiz Yöntemi kullanılmıştır. Analiz için“digital economy”anahtar kelimesi ile Web of Science veri tabanında araştırma yapılarak bu alanda yapılmış tüm çalışmalara ışık tutulmuştur. Elde edilen bulgulara göre dijital ekonomi bağlamında en çok eser veren ülke; Rusya ve en çok atıf alan ülkenin Birleşik Krallık olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca en etkili yazarın; Mark Graham ve h-indeksi en yüksek derginin; Information Economics and Policy olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlardan yola çıkarak en çok akademik çalışma sayıları olan ülkeler temel alınarak yapılan değerlendirmede, akademik yayın sayısı fazla olan ülkelerin çoğunluğunun ekonomilerinin de gelişmiş olduğu, bu her iki değişkenin birlikte hareket ettiğini ancak çalışma sayılarının ülkelerin dijitalleşme dereceleriyle birebir ilişkili olmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Information and communication technologies, which started towards the end of the 20th century and furthered its development, have become one of the guiding forces of today. The increase in the rates of adopting and using technology in has brought social life, economy, production forms as well as consumption patterns and social changes and developments with it. Especially the developments in the economic field have revealed the digitalization of the economy and the concept of digital economy. In this study, Bibliometric Analysis Method was used in order to determine the publication trends of academic articles in the digital economy context in the international literature besides keyword content analysis, the evolution of the concepts used over the years, the most cited, most contributing journals, authors and countries. For the analysis, a search was made in the Web of Science database with the keyword“digital economy”, and all studies in this field were revealed. According to the findings, the country that produces the most articles is Russia and the most cited country is United Kingdom. In addition, the most influential writer; Mark Graham and the journal with the highest h-index is Information Economics and Policy. Based on the results, in the evaluation based on the countries with the highest number of academic studies, it was understood that the economies of the countries with the highest number of academic publications are also developed. But the number of studies is not directly related to the degree of digitalization of the countries.