Mutfak şeflerinin yapay zekâ ve robotik teknolojileri kullanma niyetlerinin teknoloji kabul modeli kapsamında değerlendirilmesi
Evaluation of kitchen chefs' intent to use artificial intelligence and robotic technologies within the scope of the technology acceptance model
  1. Tez No: 878016
  2. Yazar: ZEHRA TANTALKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REHA KILIÇHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm, Gastronomy and Culinary Arts, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Mutfak Şefleri, Yapay Zekâ, Robotik Teknolojiler, Teknoloji Kabul Modeli, Chefs, Artificial Intelligence, Robotic Technology, Technology Acceptance Model
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Mutfak şeflerinin yapay zekâ ve robotik teknolojileri kullanma niyetlerini teknoloji kabul modeli kapsamında değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilen bu tez çalışmasında; öncelikle yapay zekâ ve robotik teknoloji konusunda kapsamlı bir literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Ardından, teknoloji kabulü konusunda ortaya konulan teori ve modellere ilişkin literatür taraması gerçekleştirilmiş ve bu konular detaylıca açıklanmıştır. Tez konusu kapsamında, 18 yaş ve üzerinde araştırmaya katılmaya gönüllü, Türkiye Aşçılar Federasyonu üyesi mutfak şefleri özelinde kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak bir alan araştırması gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmadan elde edilen veriler sosyal bilimlerde yaygın olarak kullanılan bir istatasitiki analiz programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin normal dağıldığı ve güvenilirlik - geçerlilik testleri sonucunda güvenilir ve geçerli olduğu tespit edilen bu araştırmada ortaya konulan hipotezleri test etmek üzere değişkenler arasındaki ilişkilere yönelik korelasyon ve regresyon analizlerinden, farklılıkları incelemek üzere ise t-testi ve ANOVA'dan yararlanmılmıştır. Değişkenler arasında ilişkilerin ve farklılıkların tespit edildiği bu araştırmanın sonuç ve öneriler başlığı altında, akademik çevrelere yönelik çıkarımlarda bulunulmuş, sektör uygulayıcılarına yönelik çıkarımlar ortaya konulmuş ve gelecek araştırmalara yönelik öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, which was carried out to evaluate the intention of chefs to use artificial intelligence and robotic technologies within the scope of the technology acceptance model; firstly, a comprehensive literature review on artificial intelligence and robotic technology was carried out. Then, a literature review on the theories and models of technology acceptance was conducted and these issues were explained in detail. Within the scope of the thesis, field research was carried out by using a convenience sampling method for the chefs who are members of the Turkish Chefs Federation and who volunteered to participate in the research at the age of 18 and over. The data obtained from this research were analyzed using a statistical analysis program commonly used in social sciences. Correlation and regression analyses were used to test the hypotheses in this research, and t-tests and ANOVA were used to examine the differences. Under the heading of conclusions and recommendations of this research which relationships and differences between variables are determined, implications for academic circles are made, implications for sector practitioners are put forward and suggestions for future research are made.