Bourdieu'nün Alan Teorisi bağlamında politik alanın simgesel boyutu
- Tez No: 878017
- Danışmanlar: PROF. DR. TUBA KANCI DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Bourdieu, politik alan, simgesellik, doxa
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bourdieu'nün Alan Teorisi içinde kendine yer bulan ve ihtilaflı ilişkiler ile karakterize olmuş politik alan, gerçekliğin en fazla manipüle edildiği alanlardan biridir. Politik alan, fiziksel ve simgesel gerçeklik boyutlarını aynı anda kendinde taşır. Fiziksel dünyada, failler, eylemler ve yapılarla var olur. Fiziksel dünyayı belli biçimlere yoran bilişsel kategorilerle de simgesellik kazanır. Politik alan, çok katmanlı ilişkilerin gerçekleştiği, tahakkümün ve özgürlüğün birbiri ile var olabildiği bir yerdir. O, ayrımı ve tekliği kendinde barındırır. Politik alan, içinde eyleyen failleri ise uzlaşmazlık konusunda uzlaştırır. Kendine has değerlere, normlara, eğilimlere, aktörlere ve çıkarlara sahiptir. Politik alan, bir yandan güç ilişkileri dolayısıyla statükoyu var ederken, öte yandan değişim imkanını da destekler. Politik alanın simgeselliği, Bourdieu'nün toplumsal kuramından hareketle, onun yaptığı ontolojik ve epistemolojik analizler ekseninde ele alınmaktadır. Bourdieu'nün simgesel alan, simgesel güç, simgesel sermaye ve simgesel şiddet gibi kavramlarında beliren simgesellik, onun en çok dil ile açıkladığı bir tür uzamlar bütünüdür. Simgesellik, alan içinde dolaşan bir enerjidir. Bu tezde, politik alanın simgeselliği esasen modernitede sorunsallaştırılmış ancak köken bakımından Eski Yunan'a dayandırılmıştır. Çalışmanın konusu, politik alan olarak beliren politik mücadele ve güç alanlarındaki iktidar ilişkileri kültürüdür. Bu doğrultuda birinci bölümde Bourdieu'nün temel kavramları dahilinde politik alan, simge ve simgesellik kavramlarıyla bir arada konu edilmiştir. İkinci bölümde, politik alanın içeriği fail-eylem-yapı üçgeninde politik olana getirilen açıklamalar nezdinde tartışılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise modern politik alanların manipüle edilmiş gerçeklikleri olarak doksik yükler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The political field within Bourdieu's Field Theory, characterized by conflictual relations, is one of the places where reality is most manipulated. The political field contains the physical and symbolic dimensions of reality at the same time. It exists through the agents, actions, and structures in the physical world. It attains symbolism through cognitive categories that distill the physical world into certain forms. The political field is a place where multidimensional relationships take place, where domination and freedom can exist with each other. It contains distinction and uniqueness. The political field reconciles the agents acting within it on the subject of dissensus. It has its own values, norms, dispositions, actors, and interests. While the political field creates the status quo due to power relations, it also supports the possibility of change. The symbolism of the political field is discussed in Bourdieu's social theory and his ontological and epistemological analyses. Symbolism, which appears in Bourdieu's concepts such as symbolic space, symbolic power, symbolic capital, and symbolic violence, is a set of spaces that Bourdieu explains mostly through language. Symbolism is an energy that circulates within space. In this thesis, the symbolism of the political field is essentially problematized in modernity, but its origins are based on Ancient Greece. The subject of the study is the culture of power relations in political struggle and power fields that emerge as the political field. Accordingly in the first chapter, political field is mentioned together with the concepts of symbol and symbolism within the context of Bourdieu's basic concepts. In the second chapter, the content of the political field is discussed in terms of the explanations brought to the political within the agent-action-structure triangle.. In the third and final chapter, doxic charges are discussed as manipulated realities of modern political fields. Key Concepts: Bourdieu, political field, symbolism, doxa.