Seferihisar'da sakin şehir olgusunun yarattığı değişimler üzerine değerlendirmeler
Seferihisar in cittaslow phenomenon by the created changes on the evaluations
- Tez No: 878181
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMA GÜLSEVİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cittaslow, Seferihisar, Yavaş Hareket Felsefesi, Halk Kültürü, Halk Edebiyatı, Değişim, Cittaslow, Seferihisar, Slow Motion Philosophy, Folk Culture, Folk Literature, Change
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Özet Yüksek Lisans Tezi Seferihisar'da Sakin Şehir Olgusunun Yarattığı Değişimler Üzerine Değerlendirmeler Azime KARATAŞ Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Türk Dili ve Edebiyatı Programı Globalleşmeyle birlikte dünya genelinde olgular birbirine benzemeye başlamıştır. Bu homojenleşen dünyada yerel değerlerin ön plana çıkarılması amacıyla Sakin Şehir Hareketi oluşturulmuştur. Bu hareket, tüketim odaklı hızlı yaşam tarzına karşı sakinlik ve yavaşlık felsefesini benimsemiş ve bunu bir salyangozun temsiliyle ele almıştır. Kentleşmenin getirdiği olumsuz etkilerin azaltılması da bu hareketin hedeflerindendir. Türkiye'de ilk Sakin Şehir ünvanını alan Seferihisar'ın bu ünvanı almasının ardından yörede yaşanan değişimler kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde, yavaş şehir kavramı ve Seferihisar hakkında genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölüm, iki ana başlık altında toplanmıştır. İlk kısımda, Seferihisar'ın halk kültürü değerleri kaydedilmiştir. İkinci kısımda ise halk edebiyatında ele alınan konular derlenmiştir. Üçüncü bölüm, tezin ana kısmını teşkil etmektedir. Bu bölümde, Seferihisar'ın özlenen ve hız kazanan değerleri, derinlemesine yapılan mülakatlar sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda alt başlıklar halinde sunulmuştur. Son bölümde ise araştırmanın sonuçları ve bu sonuçlara yönelik öneriler aktarılmıştır. Toplam 100 kişiyle gerçekleştirilen mülakatlar, nitel araştırma yöntemi kapsamında yapılmıştır. Bu mülakatlarda kapalı ve açık uçlu olmak üzere toplam 93 soru sorulmuştur. Sorular, katılımcıların meslek ve yaş gruplarına göre farklılık göstermiştir. Mülakatlarla birlikte halkın yaşamını daha yakından vi tespit etmek adına gözlem yöntemi de kullanılmıştır. Böylece Seferihisar'ın yaşamı, doğal gözlemlerle tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu araştırma, Seferihisar'ın Sakin Şehir ünvanını kazandıktan sonraki değişimleri kapsamlı bir şekilde ele almaktadır. Sakin Şehir konusuyla ilgili yapılan bilimsel çalışmalarda genellikle sadece“olumlu”yönlerin ön plana çıkarıldığı ve tek bir yönünün daha ayrıntılı biçimde incelendiği gözlemlenmektedir. Bu çalışmada ise Sakin Şehir kavramının potansiyel“olumsuz”sonuçlarına da vurgu yapılmış ve bu sonuçların önlenmesi için öneriler sunulmuştur. Bu öneriler, ileride Sakin Şehir olacak kentlerin karşılaşabileceği değişikliklere karşı tedbirler alınması gerektiğini gösterip yaratıcı çözümler geliştirmeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis Seferihisar İn Cittaslow Phenomenon By The Created Changes On The Evaluations Azime KARATAŞ Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Turkısh Language and Literature Turkısh Language and Literature Program With globalization, phenomena around the world have started to resemble each other. In this homogenizing world, the Cittaslow Movement was created in order to bring local values to the forefront. This movement has adopted the philosophy of calmness and slowness against the consumption-oriented fast lifestyle and handled it with the representation of a snail. Reducing the negative effects of urbanization is one of the goals of this movement. After Seferihisar, the first Cittaslow in Turkey, received this title, the changes experienced in the region were examined comprehensively. In the first part of the research, the concept of Cittaslow and general information about Seferihisar are given. The second part is organized under two main headings. In the first part, Seferihisar's folk culture values are recorded. In the second part, the topics discussed in folk literature were compiled. The third chapter constitutes the main part of the thesis. In this chapter, Seferihisar's missed and accelerated values are presented under subheadings in line with the data obtained as a result of in-depth interviews. In the last chapter, the results of the research and suggestions for these results are presented. Interviews with a total of 100 people were conducted within the scope of qualitative research method. A total of 93 closed and open-ended questions were asked in these interviews. The questions differed according to the occupation and age groups of the participants. Along with the interviews, observation method viii was also used in order to determine the life of the people more closely. Thus, the life of Seferihisar was tried to be determined through natural observations. This research comprehensively examines the changes in Seferihisar after it was awarded the title of Cittaslow. It is observed that in scientific studies on the subject of Cittaslow, only the“positive”aspects are usually emphasized and only one aspect is examined in more detail. This study, however, emphasizes the potential“negative”consequences of the concept of the concept of a“Cool City”and offers suggestions for preventing these consequences. These suggestions aim to develop creative solutions by showing that measures should be taken against the changes that future cities that will become a city of calm may face in the future.