Sakin şehir hareketi ve halkla ilişkiler: Seferihisar örneği üzerine bir inceleme
Cittaslow movement and public relations: The case of Seferihisar
  1. Tez No: 879107
  2. Yazar: ÖZLEM ABACIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİNE SARAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sakin Şehir, Yavaş Şehir, Halkla İlişkiler, İletişim, Seferihisar, Cittaslow, Slow City, Public Relations, Communication, Seferihisar
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Küresel boyutta artan hız olgusu karşısında“yavaşlık”felsefesi ve buna yönelik hareketler ortaya çıkmıştır. Bu hareketlerden biri olan“yavaş yemek (slow food)”hareketini yaymak üzere 1999 yılında İtalya'nın Bra şehrinde bir araya gelen kent yönetimlerinin“Cittaslow Birliği”ni kurması ile“cittaslow (yavaş şehir/sakin şehir) hareketi”doğmuştur. Yerelin değerlerini koruyarak yaşatmaya yönelik cittaslow hareketi, kısa sürede önce İtalya genelinde, sonra da dünya çapında üye sayısının artışıyla yaygınlaşmıştır. Cittaslow hareketi, İzmir'in Seferihisar ilçesinin 2009 yılında Türkiye'nin ilk sakin şehri unvanını alması ve Türkiye Cittaslow Ağı'nın kurulmasından itibaren ülkemizde de ilgi görmüştür. Nüfusu 50 binin altında olan kentlerin üyelik başvurusu yapabildiği, metropol kentlerin ise mahalleleri ile katılması yönünde ilk pilot uygulamanın yine İzmir'de yapıldığı Cittaslow hareketi kapsamında Türkiye Cittaslow Ağı'na katılan şehir sayısı 2024 yılı itibariyle 25'e ulaşmıştır. Bu da sakin şehir hareketine ilginin devam ettiğini göstermektedir. Literatürde“turizm”,“sürdürülebilir yerel kalkınma”,“sürdürülebilir kentleşme”gibi çalışma alanlarından sıklıkla ele alındığı görülen sakin şehir sürecini“halkla ilişkiler”bakış açısıyla ele alan çalışmaya rastlanmamıştır. Küreselleşme karşısında yerelin korunması ve sürdürülmesi felsefesinden doğan ve sürdürülebilirliğe vurgu yapan sakin şehir hareketinin, bir şehirde sürdürülebilmesi için“hazırlık ve adaylık süreci”ile“üyelik”sürecinde planlı ve sürekli iletişim çalışmalarına ihtiyaç duyacağı varsayımıyla, bu tez çalışması“sakin şehir sürecinde halkla ilişkiler iletişimi”ni ele alarak, literatürdeki bu eksikliğin tamamlanmasına katkıda bulunmayı hedeflemiştir. Amacı sakin şehir sürecinde halkla ilişkiler iletişiminin yerini tespit etmek olan tez, nitel araştırma yöntemlerinden örnek olay (durum) çalışması yöntemiyle ülkemizin ilk sakin şehri olan Seferihisar örneğini incelemektedir. Araştırma kapsamında ölçüt örneklem yöntemiyle seçilen Seferihisar'da sakin şehir ve iletişim süreçlerine ilişkin sorulara derinlemesine bilgi alınabilecek kişiler olarak muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve belediye yetkilileri araştırma örneklemi olarak seçilmiştir. Bu kapsamda, görüşmeyi kabul eden otuz katılımcı ile yarı yapılandırılmış yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler nitel veri analizinden içerik analiziyle çözümlenmiştir. Seferihisar'da sakin şehir kapsamındaki iletişim çalışmalarının nasıl yürütüldüğü, çalışmaların hedef kitleler tarafından nasıl değerlendirildiği incelenmiştir. Sakin şehir hareketinin bir kentte yerleştirilmesi ve sürdürülmesi konusunda kentlerin adaylık ve üyelik sürecini kapsayacak şekilde planlı ve stratejik halkla ilişkiler çalışmaları yürütmelerinin önemine dikkat çekilmiştir. Tez çalışmasıyla, sakin şehir hareketi halkla ilişkiler disiplininden ele alınarak literatürde eksik bulunan bu alana katkı sunmak amaçlanmış, ayrıca çalışmada elde edilen sonuçlarla üyelik başvurusu yapacak ya da üye olmuş kentler için sakin şehir özelinde bir halkla ilişkiler kampanyası planı önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the face of the growing global phenomenon of speed, the philosophy of“slowness”and related movements have emerged. The“cittaslow (slow city) movement”was born with the establishment of the“Cittaslow Association”by city administrations coming together in Bra, Italy in 1999 to spread the“slow food”movement, which is one of these movements. The Cittaslow movement, which aims to preserve and maintain the values of the local area, has quickly spread, first throughout Italy and then worldwide, with an increasing number of members. The Cittaslow movement has also attracted attention in Turkey since the Seferihisar district of Izmir was awarded the title of Turkey's first calm city in 2009 and then the Turkey Cittaslow Network was subsequently established. Within the scope of the Cittaslow movement, where cities with a population of less than 50 thousand can apply for membership and the first pilot application was made in Izmir for metropolitan cities to participate with their neighbourhoods, the number of cities participating in the Turkish Cittaslow Network has reached 25 cities by 2024. This shows that the interest in the calm city movement still continues. It has been observed that the slow city process, which is frequently discussed in the literature of the fields such as“tourism”,“sustainable local development”,“sustainable urbanization”, is not studied from a“public relations”perspective. The aim of this thesis is to contribute to the completion of this deficiency in the literature by addressing“public relations communication in the process of calm city”with the assumption that the calm city movement, which is based on the philosophy of protecting and sustaining the local in the face of globalisation and emphasising sustainability, needs planned and continuous communication studies in the“preparation and candidacy process”and the“membership process”in order to be sustained in a city. The thesis, whose aim is to determine the place of public relations communication in the calm city process, examines the example of Seferihisar, the first calm city of our country, with the case study method, one of the qualitative research methods. Within the scope of the research, muhtars, representatives of non-governmental organisations and municipality officials were selected as the research sample as the people who could get in-depth information on questions about the calm city and communication processes in Seferihisar, which was selected by criterion sampling method. In this context, semi-structured face-to-face interviews were conducted with thirty participants who agreed to be interviewed. The data obtained from the interviews were subjected to content analysis from qualitative data analysis. It was analysed how communication activities within the scope of the calm city were carried out in Seferihisar and how the activities were evaluated by the target audiences. The importance of carrying out planned and strategic public relations activities to cover the candidacy and membership process in order to establish and maintain the slow city movement in a city was emphasised. The thesis also aims to make a contribution to this area, which is lacking in the literature, by looking at the slow cities movement from a public relations point of view and, with the results obtained in the study, to propose a plan for a specific public relations campaign for the slow cities that are going to apply for membership or are already members.