Amerikan oryantalizminde Osmanlı Tarihi çalışmalarının içerik ve yöntem sorunları
Content and methodology problems in Ottoman History studies in American orientalism
  1. Tez No: 878191
  2. Yazar: REMZİYE SEÇEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİDE ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Amerikan Oryantalizmi, ABD, Osmanlı tarihi, içerik, metodoloji, Orientalism, American Orientalism, USA, Ottoman history, content, methodology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Oryantalizm çalışmaları, Batı'nın Doğu'yu tanıma ve anlamlandırmaya yönelik bilimsel çabaları ile ortaya çıkmıştır. Bilim adamlarının içinde bulunduğu sosyal yaşantı, politik ortam ve ekonomik koşullar, ortaya konulan oryantalistik çalışmaları etkilemiştir. Amerikan oryantalizminin filoloji çalışmaları ile başlayan ortaya çıkış süreci, Doğu'yu tanıma ve Doğu'nun zenginliklerinden faydalanma çabaları ile devam etmiştir. ABD'nin Doğu'ya dair yürüttüğü çalışmalar arasında yer alan Osmanlı tarihi araştırmalarının da bilimsel gayeler ile birlikte dönemin siyasî, ekonomik ve sosyo- kültürel şartlarından etkilendiğini söylemek mümkündür. Amerikan akademiyasındaki Osmanlı tarihi çalışmalarının iki ülke arasındaki ilişkiler bağlamında nasıl geliştiği; içeriklerinin ve metodolojilerinin nasıl şekillendiği tezimizde incelenmiştir. ABD'de yürütülen Osmanlı tarihi çalışmaları ilk dönem çalışmaları, kurumlar dönemi ve son dönem çalışmaları olarak üç döneme ayrılmıştır. İlk dönem çalışmaları Osmanlı İmparatorluğu'nda görev alan misyoner ve diplomatların ortaya koyduğu çalışmalarla başlamış ve 19.yy. sonlarından 1940'ların ortalarına kadar devam etmiştir. 1940 sonrasında Amerikan üniversite ve enstitülerinde Osmanlı tarihi kürsülerinin açılmasıyla başlayan kurumlar dönemi, 11 Eylül 2001 tarihine kadar ele alınmıştır. Osmanlı tarihi alanında çok sayıda akademisyen yetişmiş, Türk akademisyenlerin sayısı artmıştır. 11 Eylül 2001'den sonra ABD'de İslâma yönelik artan ilgi, Osmanlı tarihi araştırmalarına da yansımıştır. Günümüze kadar devam eden son dönemde çalışmaların içerikleri çeşitlenmiş ve disiplinler arası araştırmalarla çok yönlü metodolojik yaklaşımlar ortaya çıkmıştır. Yüzyılı aşkın süredir devam Osmanlı tarihi araştırmalarında, dönemlerin içerik ve metodoloji sorunlarının birbirinden farklı olduğu görülmüştür. Tez çalışmamızda, karşılaşılan içerik ve metodoloji sorunları ortaya konulmaya çalışılmış, Amerikan oryantalizminin Osmanlı tarihi araştırmalarının gelişimine etkisi tartışmaya açılmıştır.
Özet (Çeviri)
Orientalism studies emerged with the scientific efforts of the West to recognize and make sense of the East. The social life, political environment, and economic conditions of the scientists have affected orientalist studies. The emergence process of American orientalism, which started with philological studies, continued with the efforts to get to know the East and to benefit from the riches of the East. It is possible to say that Ottoman historical studies, which is among the studies carried out by the USA on the East, was influenced by the political, economic, and socio-cultural conditions of the period along with scientific purposes. Ottoman history studies in American academia developed in the context of relations between the two countries; how its content and methodology are shaped is examined in this dissertation. Ottoman historical studies conducted in the USA are divided into three periods: early studies, institutions, and recent studies. The first period of work started with the work of missionaries and diplomats working in the Ottoman Empire and continued from the end of the 19th century to the mid-1940s. After 1940, the period of institutions that started with the opening of Ottoman history chairs in American universities and institutes was studied until September 11, 2001. A large number of academics have been trained in the field of Ottoman history, and the number of Turkish academics has increased. The increasing interest in Islam in the United States after September 11, 2001, was also reflected in Ottoman historical studies. In the recent period, which continues to the present day, the contents of the studies have diversified, and multifaceted methodological approaches have emerged with interdisciplinary research. In the studies on Ottoman history that has been going on for more than a century, it has been seen that the content and methodology problems of the periods are different from each other. In our thesis, the content and methodology problems encountered were tried to be revealed, and the effect of American orientalism on the development of Ottoman historical studies was discussed.