Kur'an'ın anlaşılmasında i'râb vecihlerinin etkisi: İbrâhîm Suresi örneği
The effect of i'rab aspects on understanding the Quran: The example of Surah İbrahim
  1. Tez No: 878313
  2. Yazar: ABDULLAH AKGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Arapça, İ'râb, İbrâhîm, Anlam, Quran, Arabic, I'rab, Ibrahim, Meaning
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GAZİANTEP İSLAM BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Yüce Allah'ın Arapça olarak nazil ettiği Kur'an'ın anlaşılması için Arap dilinin bilinmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu dilin temeli olarak nitelendirilen i'râb ilminin büyük bir öneme sahip olduğu ise âlimler tarafından kabul edilmektedir. Âyetlerin anlaşılmasında i'râb vecihlerinin etkileri müfessirlerin i'râbü'l-Kur'an türü eserlerinde geniş yer bulmaktadır. Ayrıca İ'râb ilmi bilinmeden âyetlere doğru anlam verebilmek imkânsız sayılmaktadır. Çünkü Arap dilinin özelliği olan kelimelerin konumlarının değişmesi manalara etki etmekte ya da farklı hareke alan lafızlar anlamı tamamen değiştirebilmektedir. Bu çalışmada Kur'an'ın doğru anlaşılması için i'râb ilminin önemine ve etkisine değinilmeye çalışılmıştır.“Kur'an'ın Anlaşılmasında İ'râb Vecihlerinin Etkisi: İbrâhîm Suresi Örneği”adlı tez, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu, önemi, amacı, metodu, tezde yararlanılan eserler ile i'râbü'l-Kur'an alanındaki kaleme alınmış olan eserlerden bahsedilmiştir. Birinci bölümde i'râb ilminin kavramsal olarak tanımına, önemine, faydasına, diğer ilimlerle olan ilişkisine ve i'râb farklılıklarına sebep olan durumlara yer verilmiştir. İkinci bölümde ise İbrâhîm suresindeki âyetler i'râb yönüyle ele alınmış farklı i'râb değerlendirmesi bulunan âyetler tek tek incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın neticesinde âyetlerdeki i'râb vecihleri ve bunlardan kaynaklanan anlam değişikliklerinin manaya nasıl etki ettiği karşılaştırmalı olarak ele alınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is necessary to know the Arabic language in order to understand the Quran, which Allah Almighty revealed in Arabic. It is accepted by scholars that the science of i'rab, which is described as the basis of this language, is of great importance. The effects of i'râb aspects in understanding the verses find a wide place in the works of commentators such as i'râbu'l-Qur'an. In addition, it is considered impossible to give the correct meaning to the verses without knowing the science of I'rab. Because changing the positions of words, which are characteristic of the Arabic language, affects the meanings, or words with different actions can completely change the meaning. In this study, we tried to touch upon the importance and effect of the science of i'rab for the correct understanding of the Quran. The thesis named“The Effect of I'rab Aspects on the Understanding of the Quran: The Example of Surah Ibrahim”consists of an introduction and two chapters. In the introduction section, the subject, importance, purpose, method of the thesis, the works used in the thesis and the works written in the field of I'rabü'l-Qur'an are mentioned. In the first chapter, the conceptual definition of the science of i'rab, its importance, its benefits, its relationship with other sciences and the situations that cause the differences in i'rab are included. In the second part, the verses in the Ibrahim Surah were discussed in terms of i'rab and the verses with different i'rab evaluations were tried to be examined one by one. As a result of the study, it was tried to be discussed comparatively how the i'rab aspects in the verses and the changes in meaning resulting from them affect the meaning.