Mikrokredilerin yerel kalkınmaya etkisi: Batman ili örneği
The effect of microcredits on local development: The example ofBatman province
  1. Tez No: 878421
  2. Yazar: MEHMET MELİH KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİT ÇAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrokredi, Yoksulluk, Yerel Kalkınma, Microcredits, Poverty, Local Development
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada özellikle son yıllarda birçok açıdan akademik çalışmalar konusu olan mikrokredilerin yerel kalkınmaya olası etkileri incelenmiştir. Bu bağlamda Batman ilinde mikrokredi alan 126 kadın üyeden anket tekniği ile veriler toplanmış ve analiz edilmiştir. Frekans analizleri sonucunda söz konusu kredilerin başta kadınlara istihdam ve gelir oluşturmanın yanı sıra birçok açıdan Batman il kalkınmasında etkili olduğu görülmüştür. Bununla birlikte katılımcıların büyük çoğunluğu mikrokredileri miktar ve çeşitlilik açısından yetersiz görmüştür. Dolayısıyla bu tür mikrokredilerin çoğaltılması ve yaygınlaştırması ile başta kadın istihdamı olmak üzere yerel kalkınmaya birçok açıdan katkı sunması öngörülmektedir. Çalışmada frekans analizlerinin yanı sıra mikrokredilerin avantajları ile ilgili yargılar, mikrokredilerin problemleri ile ilgili yargılar ve mikrokredilerin yerel kalkınmaya etkileri ile ilgili yargıların katılımcıların tanımlayıcı özelliklerine göre istatistiki açıdan anlamlı farklılık gösterip göstermediğini sınamak için hipotezler oluşturulmuştur. Parametrik ve parametrik olmayan fark testleri ile sınanan hipotezlerin tümü reddedilmiştir. Çalışmada ayrıca verilerin normal dağılımına göre korelasyon analizleri gerçekleştirilmiş ancak değişkenler arasında herhangi bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of microcredits for local development, which have been especially the main topics of academic studies in terms of many fields in recent years, have been analyzed. In this regard, the data collected from the 126-female member getting the microcredit in Batman with the help of questionnaire technique was analyzed. As a result of frequency analysis, it has been indicated that the related credits are efficient not only for establishing employment and income at the very beginning but also it is effective for developing Batman in terms of many other fields. However, most of the participants find the microcredits insufficient in terms of quantity and diversity. Consequently, it is anticipated increasing and extending such microcredits will contribute to local development in many aspects especially in female employment. In the study in addition to frequency analyses, hypothesis have been suggested to test whether the judgements related to advantages of microcredits, the obstacles of microcredits and the effects of microcredits to the local development in the aspect of some descriptive characteristics of the participants indicate statistically significant differences. All of the hypothesis tested by parametric and nonparametric gap tests have been declined. Moreover, correlational analysis has been made based on the normal distribution of the data but any relationship between the variables has not been found.