Genç yetişkinlerde psikolojik sağlamlık düzeyi ile internet bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between psychological resilience level and internet addiction in young adults
  1. Tez No: 878555
  2. Yazar: MELİSA CELBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFÜ İLGAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Genç Yetişkinlik, Psikolojik Sağlamlık, İnternet Bağımlılığı, Young Adulthood, Psychological Resilience, Internet Addiction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma genç yetişkin bireylerin psikolojik sağlamlık düzeyi ile internet bağımlılığı arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. Araştırmada, genç yetişkinlerin internet bağımlılığı düzeyi ve psikolojik sağlamlık düzeyi ölçülmüş ve bu iki faktör arasındaki ilişki istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Ayrıca genç yetişkinlerin psikolojik sağlamlık düzeyi ve internet bağımlılığı değişkenlerinin cinsiyet, çalışma durumu, yaş, eğitim düzeyi, doğum sırası, ekonomik durum, sosyal medya platformu ve sosyal medyada geçirilen süre gibi değişkenler arasındaki ilişkisi incelenmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modelindedir. Çalışma grubunu 18-40 yaş aralığında, 437 (292 Kadın, 145 Erkek) kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ve Young İnternet Bağımlılığı Testi Kısa Formu ile toplanmıştır. Verilerin analizi için Pearson Korelasyon Testi, Bağımsız Örneklem T Testi ve Anova testi uygulanmıştır. Gruplar arasında anlamlı fark çıkması durumunda, anlamlılığın hangi gruplar arasında olduğunu belirlemek amacıyla LCD testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda Psikolojik sağlamlık düzeyi ve internet bağımlılığı arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Bu durumda psikolojik sağlamlık düzeyi arttıkça internet bağımlılığı düzeyi azalmakta ya da bunun tam tersidir. Psikolojik sağlamlık düzeyi ve internet bağımlılığı demografik değişkenlerden; cinsiyet, yaş, sosyal medyada geçirilen süre ve en çok kullanılan sosyal medya platformu ile farklılık gösterdiği, ancak; çalışma durumu, doğum sırası, ekonomik durum ve eğitim durumu değişkenlerinde farklılık göstermediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between the psychological resilience level of young adult individuals and internet addiction. In the study, the internet addiction level and psychological resilience level of young adults were measured and the relationship between these two factors was analyzed using statistical methods. In addition, the relationship between young adults' psychological resilience level and internet addiction variables such as gender, employment status, age, education level, birth order, economic status, social media platform and time spent on social media was examined. The research is in the relational scanning model. The study group consists of 437 people (292 women, 145 men) between the ages of 18-40. The data of the study were collected with the Personal Information Form, Brief Psychological Resilience Scale and Young Internet Addiction Test Short Form. Pearson Correlation Test, Independent Sample T Test and Anova test were applied to analyze the data. In case of a significant difference between the groups, the LCD test was used to determine which groups the significance was. As a result of the analysis, it was found that there was a negative and significant relationship between the level of psychological resilience and internet addiction. In this case, as the level of psychological resilience increases, the level of internet addiction decreases, or vice versa. Psychological resilience level and internet addiction are demographic variables; However, it varies depending on gender, age, financial situation and time spent on social media; It was determined that there was no difference in the variables of employment status, birth order, educational status and most used social media platform.