Genç yetişkinlerde sosyal medya bağımlılığı, dürtüsellik ve duygu düzenleme becerisi arasındaki ilişkinin incelenmesi
The investigation of the relationship between social media addiction, impulsivity, and emotional regulation skills in young adults
  1. Tez No: 821685
  2. Yazar: ÖZGE ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHİDE GÜLİZ KOLBURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Sosyal medya bağımlılığı, Dürtüsellik, Duygu düzenleme, Genç yetişkinlik, Social media, Social media addiction, Impulsivity, Emotional regulation, Young adulthood
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Geçmişten günümüze hayatımızda giderek artan bir yer bulan sosyal medya platformları, fazla veya patolojik kullanım ile birlikte bağımlılık riski taşımaktadır. Bu çalışmada gençlerin sosyal medya bağımlılığı konusunda riskli grupta yer aldığı göz önüne alınarak genç yetişkinler ile çalışılmıştır. Çalışmada genç yetişkinlerde sosyal medya bağımlılığı, dürtüsellik ve duygu düzenleme becerisi arasında nasıl bir ilişki olduğu incelenmiştir. Sosyal medya bağımlılığı ile ilişkili olan ve yordayıcı faktörlerin tespit edilmesi ile genç yetişkinlerin sosyal medya bağımlılığının teşhis ve tedavisi konusunda ilgili alanda çalışan uzmanlara kaynak sağlamak hedeflenmiştir. Araştırmanın katılımcılarına kolayda örnekleme yoluyla ulaşılmıştır. Gönüllü 202 genç yetişkin araştırmaya dahil edilmiştir. Katılımcılar 18-30 yaş aralığındadır. Bu nicel çalışmada, değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla ilişkisel tarama yönteminden faydalanılmıştır. Katılımcılara online ortamdan ulaşılmış ve ölçekler google form üzerinden iletilmiştir. Katılımcılara demografik bilgi formu, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği- Yetişkin Formu, Barrat Dürtüsellik Ölçeği-Kısa Formu ve Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada ele alınan değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla bağımsız örneklemler t testi, ANOVA ve değişkenlerin sosyal medya bağımlılığı üzerindeki yordayıcılığını incelemek için doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda genç yetişkinlerin sosyal medya bağımlılığı, dürtüsellik düzeyi ve duygu düzenleme becerisi arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Dürtüsellik düzeyi arttıkça genç yetişkinlerin sosyal medya bağımlılığı artmaktadır. Katılımcıların duygu düzenleme becerisi ile sosyal medya bağımlılığı ve dürtüsellik düzeyi arasında negatif yönde ilişki mevcuttur. Bunun yanında dürtüselliğin alt faktörü olan dikkat dürtüselliğinin ve duygu düzenleme becerisi alt boyutu olan toleransın sosyal medya bağımlılığı üzerinde yordayıcı gücü olduğu tespit edilmiştir. Çalışmadan elde edilen veriler alanyazın doğrultusunda tartışılmıştır. Yürütülen çalışmanın, araştırmaya dahil edilen katılımcılar ve kullanılan ölçeklerle sınırlı olması gibi kısıtlılıklarından bahsedilmiş ve alanda çalışan araştırmacılara çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Social media platforms, which have had an increasing place in our lives from the past to the present, carry the risk of addiction with excessive or pathological use. In this study, considering that young people are in the risk group for social media addiction, young adults were examined. The relationship between social media addiction, impulsivity, and emotion regulation skills in young adults was analysed. By identifying the predictive factors associated with social media addiction, this research is aimed to provide resources to experts working in the relevant field diagnose and treat social media addiction in young adults. The sample group participating in the research was reached through snowball sampling. 202 young adults were voluntarily included in the study. Participants are between the ages of 18 and 30. In this quantitative study, the relational screening method was used to examine the relationship between variables. Participants were reached online, and the scales were sent via Google Form. The demographic information form, theSocial Media Addiction Scale-Adult Form, the Barrat Impulsivity Scale-Short Form, and the Emotion Regulation Skills Scale were applied to the participants. The obtained data were analysed with SPSS 25. Independent samples t-test, ANOVA, and linear regression analys is were used to examine the predictors of variables on social media addiction in order to determine the relationship between the variables discussed in the study. As a result of the research, a significant relationship was found between social media addiction, impulsivity level, and emotion regulation skills in young adults. As the level of impulsivity increases, the social media addiction of young adults is increasing. There is a negative relationship between emotion regulation skills, thelevel of social media addiction, and impulsivity. In lzaddition, attentional impulsivity, which is a sub-factor of impulsivity, and tolerance, which is a sub-dimension of emotionregulation, were found to have a 14% predictive power on social media addiction. The data obtained from the study were discussed in line with the literature. The limitations of thestudy, such as being limited to the participants included in the study and the scalesused, were mentioned, and various suggestions were presented to researchers working in the field.