The effect of psychological resilience on the relationship between object relations and psychosis proneness
Psikolojik dayanıklılığın nesne ilişkileri ve psikoza yatkınlık arasındaki ilişkiye etkisi
  1. Tez No: 798571
  2. Yazar: TUBA GÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP MAÇKALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: psikolojik dayanıklılık, psikoza yatkınlık, genç yetişkinler, nesne ilişkileri, Türkiye, aracı değişken, psychological resilience, psychosis proneness, young adults, object relations, Turkey, mediating variable
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Günümüzde psikoz, genel bir hastalıktan ziyade klinik bir görünümü ifade etmektedir. Psikoz, toplumsal mutabakattan keskin bir şekilde yer değiştirme gibi radikal bir irrasyonelliğin acı çekmesi olarak tanımlanan, oldukça gerekli bir kavramdır. Buna ek olarak, önceki araştırmalar, psikoz benzeri belirtilerin açıklamasını değiştiren risk faktörlerinin araştırılmasının, psikoza yatkınlığın gelişimsel yönlerinin ve psikoza eğilimli bireylerin sonuç özelliklerinin incelenmesinin önemini vurgulamaktadır. Psikanalitik literatürde“nesne ilişkileri”teorisi, kişiler arası ilişkileri düzenleyen kişiler arası davranış, bilişsel ve duyuşsal süreçleri ifade eder. Öte yandan, nesne ilişkileri, başkalarının duygu, davranış, arzu ve çatışmalarının nedenlerini yorumlamaya yönelik çıkarımlarla, insanları ve ilişkileri temsil etmenin bir yolu olarak tüm bilişsel ve duygusal işlev ve yapılara karşılık gelir. Son yıllarda olumsuz deneyimler karşısında güçlü olmak olarak tanımlanabilen ve psikolojik destek sağlayan dayanıklılık kavramı, meslek grupları (psikolojik danışmanlar, psikologlar, sosyal hizmet uzmanları ve psikiyatristler) için önemli bir konu olarak öne çıkmaktadır. Bu nedenle bu çalışma, nesne ilişkilerinin kalitesi ile bireylerin psikoza yatkınlığı arasındaki ilişkiyi psikolojik sağlamlık kapasitesi açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Bu ilişkiyi ölçmek amacıyla çevrimiçi bir anket yapılmış ve 240 katılımcıdan elde edilen bulgular analiz edilmiştir. Nesne ilişkilerinin niteliğini incelemek için BELL Nesne İlişkileri Envanteri, psikoza yatkınlığı incelemek için Algısal Sapmalar Ölçeği ve dayanıklılık kapasitesini anlamak için Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği uygulanmıştır. Psikolojik sağlamlık ile nesne ilişkilerinin kalitesi arasında pozitif, psikolojik sağlamlık ile psikoza yatkınlık arasında negatif bir ilişki bulunmuştur. Sonuçlar, psikoza yatkınlığın en önemli yordayıcısının nesne ilişkileri olduğunu ve etkileşim değişkeninin (PR x OR) psikoza yatkınlık üzerindeki anlamlı etkisinde, psikolojik sağlamlığın moderatör etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Nihai bulgular, psikolojik sağlamlığı yüksek olan katılımcılarda psikoza yatkınlık ile nesne ilişkileri arasındaki negatif ilişkinin zayıfladığını göstermiştir. İleride yapılacak çalışmalarda nesne ilişkilerinin niteliğini analiz etmede öz-bildirimli ölçekler kullanmak yerine projektif testlerin daha iyi olabileceği önerilmektedir. Yaş değişkenlerine ek olarak madde kullanımı, cinsiyet, eğitim ve sosyo-ekonomik düzey gibi diğer demografik değişkenlerin de kontrol edilmesi daha doğru olacaktır. ​
Özet (Çeviri)
Currently, psychosis refers to a clinical appearance rather than a general illness. Psychosis is a reasonably necessary concept assigned as suffering by a radical irrationality such as severe displacement out of the social consensus. In addition, previous literature underlined the importance of investigating the risk factors modulating the explanation of psychosis-like signs, examining the psychosis proneness's developmental aspects, and the outcome characteristics of psychosis-prone individuals. In psychoanalytic literature, "object relations'' refers to interpersonal behavior and cognitive and affective processes regulating interpersonal relationships. On the other hand, object relations correspond to all cognitive and emotional functions and structures to represent people and relationships, intending to infer the causes of others' emotions, behaviors, desires, and conflicts. In recent years the concept of resilience, which can be defined as being strong in the face of negative experiences, that provide psychological assistance stands out as a main issue for professional groups (psychological counselors, psychologists, social workers, and psychiatrists). Therefore, the current study aims to examine the relationship between the quality of object relations and individuals' psychosis proneness regarding the capacity for psychological resilience. An online survey was conducted to measure the relationship, and the findings from 240 participants were analyzed. The BELL Object Relations Inventory (BORRTI), the Perceptual Aberrations Scales (PAS), and the Psychological Resilience Scale for Adults (PRSA) were conducted. A positive relationship between psychological resilience and the quality of object relations and a negative relationship between psychological resilience and psychosis proneness were found. The results have shown that the most important predictor of psychosis proneness was object relations and the significant effect of the interaction variable (PR x OR) on psychosis proneness indicated that psychological resilience had a moderator effect. Final findings demonstrated that the negative relationship between psychosis proneness and object relations weakens in participants with high psychological resilience. For future studies, it can be offered that the projective tests may be better for analyzing the quality of object relations instead of using self-reported scales. In addition to age variables, it will be better to control other demographic variables such as substance use, gender, education and socio-economic level. ​