İç mekân tasarımında sanal gerçekliğin yeri ve önemi
The place and importance of virtual reality in interior design
- Tez No: 878573
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN SEÇER KARİPTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Algı Kavramı, İç Mekân Görselleştirme Teknikleri, İç Mekân Tasarımı, Sanal Gerçeklik Deneyimi, Sanal Gerçeklik Teknolojisi, Concept of Perception, Interior Visualization Techniques, Interior Design, Virtual Reality Experience, Virtual Reality Technology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu tez çalışması, iç mekân görselleştirme tekniklerinin tarihsel süreçlerinin incelenmesinin ardından insan-mekân ilişkisi ve algı kavramı gözetilerek sanal gerçeklik (VR) deneyiminin iç mekân tasarımındaki yerini ve önemini saptamak amacıyla yapılmaktadır. Sanal gerçeklik deneyimi birçok alanda kullanılsa da tez konusu iç mekân tasarımındaki sanal gerçeklik deneyimi üzerine olduğundan bu araştırma diğer sektörleri konu dışında tutmaktadır. Ancak kullanıcı deneyimi işin içerisine dâhil olduğundan vr teknolojisinin gelişimine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Yapılan araştırma direkt olarak iç mimarları, mimarları, ürün tasarımcılarını, mimarlık fakültesi öğrencilerini, vr kullanıcılarını ve bu alana ilgi duyan kişileri kapsamaktadır. Çalışma kapsamında incelenen iç mekân tasarımındaki sanal gerçeklik deneyiminin gerçek kişiler üzerinden değerlendirilmesi amacıyla fiziksel deney alanı oluşturulmuştur. Oluşturulan deney alanındaki deneylerden elde edilen veriler ile sanal gerçeklik deneyimi ve gerçek deneyim arasındaki farklılıkların ölçülmesi hedeflenmektedir. Asıl saptanmak istenen ise bu farklılıklar doğrultusunda sanal gerçeklik deneyiminin iç mekân tasarımındaki yeridir. Sanal gerçeklik teknolojisi gerçek olmayanı gerçeğe yakın bir şekilde simüle edebilmesi açısından önemli bir yere sahiptir. Ancak ilk sanal gerçeklik deneyimini göz önünde bulunduracak ve teknolojinin her geçen gün geliştiği düşüncesini hatırlayacak olursak bu konuda yapılacak çalışmaların devamlılığı önem arz etmektedir. Teknolojik araçların iç mekân tasarımına dâhil edilmesi hem tasarım alanındaki teknolojinin gelişmesi hem de iç mimarlık disiplinin geleceği açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
This thesis study is carried out in order to determine the place and importance of virtual reality (VR) experience in interior design by examining the historical processes of interior visualization techniques and considering the concept of humanspace relationship and perception. Although virtual reality experience is used in many fields, this research excludes other sectors since the subject of the thesis is on virtual reality experience in interior design. However, since user experience is included, it is thought that it will contribute to the development of VR technology. The research directly covers interior designers, architects, product designers, architecture faculty students, VR users and people interested in this field. A physical experiment area was created in order to evaluate the virtual reality experience in interior design examined within the scope of the study through real people. It is aimed to measure the differences between virtual reality experience and real experience with the data obtained from the experiments in the created experimental area. What is really wanted to be determined is the place of virtual reality experience in interior design in line with these differences. Virtual reality technology has an important place in terms of being able to simulate the unreal in a realistic way. However, if we consider the first virtual reality experience and remember that technology is developing day by day, the continuity of studies on this subject is important. Incorporating technological tools into interior design is important for both the development of technology in the field of design and the future of the interior architecture discipline.