Çivit otu türü, Isatis glauca Aucher ex Boiss. subsp. glauca bitkisinden saflaştırılan metabolitlerin enzim inhibisyon etkilerinin belirlenmesi
Identification of the enzyme inhibition effects of metabolites purified from Isatis glauca Aucher ex Boiss. subsp. glauca plant
  1. Tez No: 878590
  2. Yazar: NİMET AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Isatis glauca Aucher ex Boiss. subsp. glauca, izolasyon, sekonder metabolitler, biyolojik aktivite, Isatis glauca Aucher ex Boiss. subsp. glauca, isolation, secondary metabolites, biological activity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Organik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tez çalışmasında Isatis glauca Aucher ex Boiss. subsp. glauca bitkisinin toprak üstü kısımlarının diklorometan:metanol (50:50) ekstresinden kromatografik yöntemlerle izole edilen İG-1 (β-sitosterol-3-O- β-D-glukopiranozit), İG-2 (tetratriakontan), İG-3 (flavonoit karışımı) ve İG-4 (luteolin 7-O-glukozit) kodlu maddelerin insan karbonik anhidraz I (hCA-I), insan karbonik anhidraz II (hCA-II), asetilkolinesteraz (AChE), butirilkolinesteraz (BChE) ve α-glikozidaz enzimleri üzerine inhibisyon etkileri araştırıldı. Ekstraksiyon işleminde kurutulmuş ve öğütülmüş bitkiye diklorometan:metanol (50:50) çözücü karışımı ilave edildikten sonra 24 saat bekletilerek maserasyona bırakıldı. İzolasyon çalışmalarında ince tabaka kromatografisi (İTK) ve silika jel kolon kromatografisi (SKK) yöntemleri kullanıldı. Saflaştırılan maddelerin kimyasal yapılarını karakterize etmek için 1D ve 2D 1H NMR ve 13C NMR spektroskopik yöntemleri kullanıldı. Biyolojik aktivite çalışmalarından elde edilen sonuçlara göre β-sitosterol-3-O-β-D-glukopiranozit (İG-1), tetratriakontan (İG-2) ve luteolin 7-O-glukozit (İG-4)'ün BChE enzimi için IC50 değerleri sırasıyla 1,98±0,019; 1,45±0,010 ve 1,58±0,021 µM olarak hesaplandı. Pozitif kontrol takrin (IC50: 3,21±0,041 nM) ile kıyaslandığında orta düzeyde inhibisyon etkiye sahip olduğu belirlenen maddelerin özellikle BChE enzimi üzerinde daha güçlü inhibisyon etkisi gösterdiği tespit edildi. Karbonik anhidraz enzimleri üzerine yapılan çalışmalarda İG-2kodlu tetratriakontan ve İG-3 kodlu flavonoit karışomı inhibisyon göstermedi. En güçlü inhibisyon etkisini ise İG-4 kodlu luteolin 7-O-glukozit, hCA-I izoenzimi üzerinde gösterdi. Test edilen maddelerin α-glikozidaz enzimi üzerinde inhibisyon etkisi göstermediği tespit edildi. 2024, 72 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, inhibition effects of the IG-1 (β-sitosterol-3-O-β-D-glucopyranoside), IG-2 (tetratriacontan), IG-3 (an flavonoid mixture) and IG-4 (luteolin 7-O-glucoside) isolated by chromatographic methods from the dichloromethane:methanol (50:50) extract of the aerial parts of the Isatis glauca Aucher ex Boiss. subsp. glauca were investigated on human carbonic anhydrase I (hCA-I), human carbonic anhydrase I (hCA-II), acetylcholinesterase (AChE), butyrylcholinesterase (BChE) and α-glucosidase enzymes activities. During the extraction process, dichloromethane:methanol (50:50) solvent mixture was added to the dried and ground plant sample was macerated by for 24 hours at room temperature. Thin layer chromatography (TLC) and silica gel column chromatography (SCC) methods were used in the isolation process of the compounds 1H NMR, 13C NMR, 1D and 2D-NMR spectroscopic methods were used to characterize the chemical structures of the isolated compounds. According to the results obtained from biological activity studies, the IC50 values for the BChE of β-sitosterol-3-O-β-D-glucopyranoside (IG-1), tetratriacontan (IG-2) and luteolin 7-O-glucoside (IG-4) are 1.98±0.019, respectively; it was calculated as 1.45±0.010 and 1.58±0.021 µM. It was determined that the compounds have a moderate inhibitory effect compared to the tacrine (IC50: 3.21±0.041 nM) showing more strong inhibition effect on the BChE. In studies performed on carbonic anhydrase enzymes, the compounds, IG-2 (tetratriacontan) and IG-3 (a flovonoid mixture) did not show any inhibition. Luteolin 7-O-glucoside (IG-4), showed the strongest inhibition effect on the hCA-I isoenzyme. However the tested compaunds did not have an inhibitory effect on the α-glycosidase enzyme. 2024, 72 pages