Postmenopozal kadınlarda konjuge östrojen, mikronize östradiol ve transdermal östrojenin kan lipid düzeyleri üzerine etkisi
Effect of conjugated estrogen, micronized estradiol and transdermal estrogen on blood lipid levels in postmenopausal women
  1. Tez No: 878628
  2. Yazar: MÜJGAN TUNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN DANSUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Family Medicine, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Menopoz, ERT, Lipid profili, Östrojenin kardiyoprotektif etkisi, Menopause, ERT, Lipid profile, Cardioprotective effect of Estrogen
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Menopoz, olumsuz kardiyovasküler risk faktörlerinin arttığı hormon durumunun değiştiği dönemdir. Amacımız, postmenopozal Türk kadınlarında oral konjuge östrojen, mikronize estradiol ve transdermal olarak uygulanan östrojenden oluşan üç spesifik prosedür olan ERT'nin (östrojen replasman tedavisi) serum lipitleri üzerindeki etkisini incelemekti. Yöntemler: Çalışmamıza yaşları 44 ile 60 arasında değişen 120 gönüllü hasta dahil edildi. ERT tedavisi öncesinde ve tedaviden 6 ay sonra lipit değerleri incelendi. Hastalar rastgele üç şekilde seçildi: 40'ı transdermal olarak 0.05 mg/gün 17β-estradiol (Climara haftalık), 40'ı konjuge östrojen 0.625 mg/dl (Premarin) ve 40'ı mikronize estradiol 2 mg/dl (Estrofem) aldı. ). Bulgular: Toplam kolesterol CEE ve E2 gruplarında azalırken (sırasıyla -%1,8, -%5,5), transdermal grupta ise %0,9 toplam kolesterol artışı görüldü. Genel olarak her üç ilacın da 6 aylık kullanımından sonra toplam kolesterol değerlerinde azalma gözlendi. Ortalama HDL kolesterol düzeyi hem E2 hem de transdermal grupta yüksek bulundu (sırasıyla %5,5 ,%8,5). Her üç grupta da HDL kolesterol seviyesinde hafif bir artış gözlendi. Sonuç: Her menapozal tedavinin lipoprotein ve lipit düzeyleri üzerinde farklı etkileri vardı. ERT'nin hiperkolesterolemik kadınlarda kolesterolü düşürmede daha etkili olduğu görülmüştür. ERT tedavisi hastanın lipid profiline, kadının ihtiyaçlarına ve endikasyonlarına göre seçilmelidir.
Özet (Çeviri)
Background: Menopause is the period of changing hormone status that unfavourable cardiovascular risk factors increase . Our aim was to examine the impact of ERT(estrogen replacement therapy), three specific procedures of oral conjugated estrogen, micronized estradiol and transdermally administered estrogen on serum lipids in postmenopausal Turkish women. Methods: Our study included 120 volunteer patients between the ages of 44 and 60. Lipid values were examined before and 6 months after ERT treatment. Patients selected in a random manner into three way: 40 were taken transdermally 17β-estradiol 0.05 mg/day (Climara weekly) , 40 were taken conjugated estrogen 0.625 mg/dl (Premarin )and 40 were taken micronized estradiol 2 mg/dl ( Estrofem). Results: Total cholesterol decreased in the CEE, E2 groups (−1,8%, −5.5% respectively), while transdermal group have a 0,9% total cholesterol increase. In general, a decrease in total cholesterol values was observed after 6 months of use of all three drugs. The level of mean HDL cholesterol was found high in both E2 and transdermal group.(5,5% ,8,5% respectively). A slight increase in HDL cholesterol level was observed in all three groups. Conclusion: Every menauposal therapy had a various effect on lipoprotein and lipid levels. It has been observed that ERT had more effective on lowering of cholesterol in women who are hypercholesterolemic.ERT therapy should be choosen due to patients lipid profile ,women needs and indications.