Demans dostu girişimleri hayata geçirme: paydaşların algıladıkları bariyerler ve kolaylaştırıcılar üzerine bir durum araştırması
Implementing dementia-friendly initiatives: a case study on stakeholders' perceived barriers and facilitators
  1. Tez No: 878685
  2. Yazar: JÜLİDE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER KORKMAZ YAYLAGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Demans Dostu Girişim, Demansı Olan Kişiler, Aging, Dementia Friendly Initiative, People with Dementia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Demans dostu girişimler, demansı olan kişilerin ve bakım verenlerinin yaşam kalitelerini artırmak amacıyla toplumda farkındalık yaratmayı ve uygun destek hizmetlerini sunmayı hedefler. Demansı olan kişilerin ve onlara bakım verenlerin topluma dahil edilerek saygın bir şekilde hayatlarına devam edebilmeleri için Türkiye'de de demans dostu girişimleri hayata geçirme yönünde paydaşların görüşlerini değerlendirmeye ihtiyaç vardır. Bu doğrultuda bu çalışmanın amacı demans dostu girişimlerin oluşturulmasında paydaşların algıladıkları bariyerlerin ve kolaylaştırıcıların ortaya konulmasıdır. Yöntem: Demans dostu girişimlerin oluşturulmasında paydaşların algıladıkları bariyerlerin ve kolaylaştırıcıların ortaya konulması amacıyla nitel araştırma yöntemi seçilmiştir. Demans dostu girişimlerin hayata geçirilme sürecine dair spesifik detayların ve etkileşimlerin ortaya çıkarılmasına odaklanıldığı için de nitel araştırma türlerinden olan durum araştırması bu çalışma için seçilmiştir. Yarı yapılandırılmış sorular profesyoneller, informal bakım verenler ve sivil toplum örgütü üyelerinden oluşan 3 ayrı odak grup görüşmesinde toplam 15 katılımcıya yöneltilmiştir. Toplanan veriler ATLAS.ti nitel veri analizi uygulamasında tematik analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Verilerin tematik analizinden elde edilen 3 ana tema araştırmanın bulgularını oluşturmuştur: farkındalığı güçlendirici araçlar, desteği arttırmak: kurumlar ve paydaşlar, demansın sosyal boyutu: koruyucu çevre. Sonuç: Bu çalışma, demans dostu girişimlerin hayata geçirilmesinde farkındalık yaratmanın ve eğitimin en önemli kolaylaştırıcılar olduğunu, finansal zorluklar ve paydaşlar arasındaki iş birliği eksikliğinin ise en büyük bariyerler olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, birey merkezli bakım perspektifi ve bakım verenlerin destek alabileceği alanların varlığı, demans dostu uygulamaların başarısını artırmak için kritik öneme sahiptir. Toplumda demans konusunda anlayış, saygı ve hoşgörünün artırılması, bu girişimlerin başarısını destekleyecek diğer önemli faktörler olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Dementia-friendly initiatives aim to increase the quality of life for people with dementia and their caregivers by raising awareness in the community and providing appropriate support services. Understanding how stakeholders perceive dementia-friendly initiatives in Turkey is crucial for ensuring that individuals with dementia and their caregivers can continue their lives with dignity and inclusion in society. Accordingly, the purpose of this study is to identify the perceived barriers and facilitators by stakeholders in the implementation of dementia-friendly initiatives. Method: A qualitative research method was selected to identify the perceived barriers and facilitators by stakeholders in the creation of dementia-friendly initiatives. A case study approach, a type of qualitative research, was chosen due to its focus on uncovering specific details and interactions related to the implementation process of dementia-friendly initiatives. Semi-structured questions were posed to participants (n=15) during three separate focus group discussions involving professionals, informal caregivers, and members of non-governmental organizations. The collected data were analyzed using thematic analysis method in the ATLAS.ti qualitative data analysis software. Results: The thematic analysis of the data revealed three main themes: tools for enhancing awareness, ıncreasing support: ınstitutions and stakeholders, the social dimension of dementia: protective environment. Conclusion: This study has revealed that raising awareness and education are the most important facilitators in the implementation of dementia-friendly initiatives, while financial difficulties and lack of collaboration among stakeholders are the biggest barriers. Additionally, the presence of a person-centered care perspective and areas where caregivers can receive support are crucial for the success of dementia-friendly practices. Increasing understanding, respect, and tolerance towards dementia in society are other important factors that support the success of these initiatives.