Sabit ortodontik tedavi uygulanmış anterior açık kapanışlı hastalarda dentoalveoler ve iskeletsel stabilitenin değerlendirilmesi
Evaluation of dentoalveolar and skeletal stability in patients with anterior open bite treated with fixed orthodontic treatment
  1. Tez No: 878749
  2. Yazar: EMİNE KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT KILIÇ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anterior açık kapanış maloklüzyonu, sabit ortodontik tedavi, uzun dönem takip, stabilite, Anterior open bite, malocclusion, fixed orthodontic treatment, long-term follow-up, stability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, anterior açık kapanışlı hastalarda sabit ortodontik tedavinin dentoalveolar ve iskeletsel etkilerinin incelenmesi ve uzun dönem stabilitelerinin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalışmanın materyalini, anterior açık kapanışa sahip 30 hastanın (23 kadın, 7 erkek) tedavinin başlangıcında, sabit ortodontik tedaviden hemen sonra ve uzun süreli takip periyodundan sonra olmak üzere üç farklı zamanda alınan lateral sefalometrik radyografiler oluşturmuştur. Hastalar tedavi planlarına göre iki gruba ayrılmıştır: çekimli ve çekimsiz tedavi grupları. Tedavi başlangıcındaki ortalama kronolojik yaşlar çekimli ve çekimsiz tedavi gruplarında sırasıyla 17.18±2.64 ve 16.76±2.84 yıldı. Parametrelerin dağılımına bağlı olarak, grup içi karşılaştırmalarda Eşleştirilmiş t-testi veya Wilcoxon testi, gruplar arası karşılaştırmalarda ise Student's t-testi veya Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Bulgular: Her iki grupta tedavi ve takip periyodu sonrasında dik yön boyutsal ölçümleri önemli miktarda artmış, fakat dik yön açısal ölçümleri (FMA, SN/GoGn, toplam açı) ise sadece çekimsiz grupta önemli miktarda azalmıştır. Üst ve alt kesici dişler her iki grupta da tedavi sonrasında önemli miktarda retrakte olmuş ve takip döneminde de ise prokline olmuşlardır. Bununla birlikte, üst ve alt dudaklar sadece çekimli tedavi grubunda önemli miktarda retrakte olmuştur. Her iki grupta da overbite tedavilerin sonrasında önemli miktarda artmış fakat takip periyodunda overbite önemli miktarda azalmıştır. Gruplar arası karşılaştırma istatistisel olarak önemli farklılıkların sadece bazı parametrelerde olduğunu göstermiştir. Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, anterior açık kapanışın çekimli/çekimsiz sabit ortodontik tedavisinin iskeletsel ve dentoalveolar yapılarda önemli değişimler meydana getirdiğini, ancak bu değişimlerin 1 ile 6,5 yıllık uzun süreli takip döneminde önemli relaps eğiliminde olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the dentoalveolar and skeletal effects of fixed orthodontic treatment in patients with anterior open bites and to assess its long-term stability. Material and Method: The study material consisted of lateral cephalometric radiographs of 30 patients (23 females, 7 males) with an anterior open bite, taken at three different time points: at the beginning of treatment, immediately after fixed orthodontic treatment, and after a long-term follow-up period. Patients were grouped according to the extraction and non-extraction treatment plans. The mean chronological age at the beginning of treatment was 17.18±2.64 and 16.76±2.84 years in the extraction and non-extraction groups, respectively. Paired t-test or Wilcoxon test was used for within-group comparisons, and Student's t-test or Mann-Whitney U test was used for between-group comparisons, depending on the distribution of the parameters. Results: Vertical dimensional measurements increased significantly after the treatment and follow-up period in both groups, but vertical angular measurements (FMA, SN/GoGn, sum of posterior angles) decreased significantly after the treatment only in the non-extraction group. The upper and lower incisors were significantly retracted after treatment and significantly proclined during the follow-up period in both groups. However, the upper and lower lips were significantly retracted only in the extraction group. Overbite increased significantly after the treatments but decreased significantly during the follow-up periods in both groups. Between-group comparisons showed significant differences in some parameters. Conclusion: Findings of the present study showed that fixed orthodontic treatment of an anterior open bite with/without tooth extraction resulted in significant changes in skeletal and dentoalveolar structures, but the changes showed significant relapse tendencies during the follow-up period of 1 to 6.5 years.