Cerrahi süreçte hemşirelerin eğitim öncesi ve sonrası hızlandırılmış iyileşme uygulamalarına ilişkin bilgi düzeyleri
Nurses' knowledge levels regarding quick recovery practices before and after training during the surgical process
  1. Tez No: 878787
  2. Yazar: KEREM ENEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY ARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Cerrahi, Hızlandırılmış İyileşme, Hemşirelik, Knowledge, Surgery, Enhanced Recovery, Nursing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Cerrahi süreçte hemşirelerin eğitim öncesi ve sonrasında hızlandırılmış iyileşme uygulamalarına ilişkin bilgi düzeylerini incelemek amacıyla yapılan bir çalışmadır. Materyal-Metot: Bu çalışma deney ve kontrol gruplarıyla yapılan yarı deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın Evrenini, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde Genel Cerrahi, Cerrahi bölümleri, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Göğüs Cerrahisi, Kalp ve Damar Cerrahisi, Kulak Burun Boğaz, Göz, Ortopedi ve Travmatoloji, Organ Nakli, Üroloji, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi kliniklerde çalışan hemşireler oluşturdu. Araştırma deney grubunda 64 hemşire, kontrol grubunda 51 hemşire olmak üzere toplam 115 hemşirenin katılımı ile tamamlanmıştır. Araştırma verileri 02 Kasım 2023-29 Şubat 2024 tarihleri arasında Kişisel Bilgi toplama formu, Hemşirelerin Mesleki Özellikleri formu ve Hızlandırılmış İyileşme Uygulamalarına Yönelik Bilgi Değerlendirme Formu kullanılarak yüz yüze yapilan anket ile toplanmıştır. Veriler, SPSS for Windows 22 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde sayılar, yüzdelikler, en az ve en çok değerler ile ortalama ve standart sapmaların yanı sıra, Bağımsız gruplarda t testi, Bağımlı gruplarda t testi, Mann Whitney U Analizi, Will Coxon Analizi, McNemar Ki-kare Testi, Cronbach α kat sayısı, Kurtosis ve Skewness kat sayıları ve Regresyon analizinden yararlanılmıştır. Bulgular: Deney grubundaki hemşirelerin %65.6'sının kadın, %54.7'sinin evli, %87.5'inin üniversite eğitimi almıştır. Hemşirelerin yaş ortalaması 30.84±6.02, ve çalışma süreleri 7.98±6.33 yıl olup, %15.6'sının beyin cerrahi servisinde çalışmaktadır. Araştırmaya katılan deney grubundaki hemşirelerin %81.3'ünün Hızlandırılmış İyileşme Uygulamaları protokolü hakkında bilgilerinin olmadığı, %90.6'sının serviste Hızlandırılmış İyileşme Uygulamaları protokolünü uygulamadıkları ve %95.3'ünün daha önce Hızlandırılmış İyileşme Uygulamaları ile ilgili eğitim almamış olduğu belirlenmiştir. Kontrol grubundaki hemşirelerin %70.6'sının kadın, %62.7'sinin evli, %92.2'sinin üniversite eğitimi almıştır. Hemşirelerin yaş ortalaması 32.35±7.04 ve çalışma süreleri 9.06±7.51 yıl olup, %23.5'i genel cerrahi servisinde çalışmaktadır. Kontrol grubundaki hemşirelerin %90.2'sinin Hızlandırılmış İyileşme Uygulamaları protokolü hakkında bilgilerinin olmadığı, %92.2'sinin serviste Hızlandırılmış İyileşme Uygulamalarını uygulamadıkları ve %96.1'inin daha önce Hızlandırılmış İyileşme Uygulamaları ile ilgili eğitim almamış olduğu bulunmuştur. Son testte deney ve kontrol grubu arasında Hızlandırılmış İyileşme Uygulamalarına Yönelik Bilgi Değerlendirme Form puan ortalamaları arasında bir fark bulunmuştur (t=11.572, p=0.000). Sonuç: Hemşirelerin Hızlandırılmış İyileşme Uygulamalarına yönelik orta düzeyde bilgiye sahip oldıkları belirlenmiştir. Ayrıca, verdiğimiz eğitim dışında hemşirelerin Hızlandırılmış İyileşme Uygulamalarına yönelik hizmet içi eğitimlerle desteklenmediği görülmüştür. Deney grubundaki hemşirelerin eğitim sonrası bilgi düzeylerinin arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This is a study conducted to examine the knowledge levels of nurses regarding Enhanced Recovery After Surgery before and after training during the surgical process. Materials and Methods: This study is a quasi-experimental study conducted with experimental and control groups. The population of the study consisted of nurses working in General Surgery, Surgical Departments, Neurosurgery, Thoracic Surgery, Cardiovascular Surgery, Ear, Nose, and Throat, Ophthalmology, Orthopedics and Traumatology, Organ Transplantation, Urology, and Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery clinics at Ondokuz Mayıs University Health Application and Research Center. The study was completed with the participation of a total of 115 nurses, with 64 nurses in the experimental group and 51 nurses in the control group. Data were collected between November 2, 2023, and February 29, 2024, using a face-to-face survey with a Personal Information Collection Form, Nurses' Professional Characteristics Form, and Knowledge Evaluation Form for Enhanced Recovery Practices. Data were analyzed using SPSS for Windows 22 package program. In addition to numbers, percentages, minimum and maximum values, means, and standard deviations, independent groups t-test, dependent groups t-test, Mann Whitney U Analysis, Wilcoxon Analysis, McNemar Chi-square Test, Cronbach's α coefficient, Kurtosis and Skewness coefficients, and Regression analysis were used in the data analysis. Results: Of the nurses in the experimental group, 65.6% were female, 54.7% were married, and 87.5% had a university education. The mean age of the nurses was 30.84±6.02 years, their average work experience was 7.98±6.33 years, and 15.6% worked in the neurosurgery department. It was determined that 81.3% of the nurses in the experimental group had no knowledge of the Enhanced Recovery Practices protocol, 90.6% did not implement the Enhanced Recovery Practices protocol in their department, and 95.3% had not received any prior training on Enhanced Recovery Practices. In the control group, 70.6% of the nurses were female, 62.7% were married, and 92.2% had a university education. The mean age of the nurses was 32.35±7.04 years, their average work experience was 9.06±7.51 years, and 23.5% worked in the general surgery department. It was found that 90.2% of the nurses in the control group had no knowledge of the Enhanced Recovery Practices protocol, 92.2% did not implement the Enhanced Recovery Practices protocol in their department, and 96.1% had not received any prior training on Enhanced Recovery Practices. A difference was found between the post-test mean scores of the Knowledge Evaluation Form for Enhanced Recovery Practices between the experimental and control groups (t=11.572, p=0.000). Conclusion: It was determined that nurses had a moderate level of knowledge about Accelerated Recovery Practices. In addition, it has been observed that nurses are not supported with in-service training on Enhanced Recovery Practices other than the training we provide. It was determined that the knowledge levels of the nurses in the experimental group increased after the training.