Diyabetes mellituslu hastalarda cpeptit ve inflamasyonundiyabetik nefropati ile ilişkisi
C-peptide and inflammation relation of diyabetic nephropathy in diabetes mellitus
- Tez No: 878811
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ AYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Diyabetes mellitus, Diyabetik nefropati, C-reaktif protein, Sedimantasyon, İnterlökin-6, Albumin
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Diyabetik nefropati,(DN) dünya genelinde son dönem böbrek yetmezliğinin en sık nedenidir (8). Tip 2 diyabetes mellituslu (DM) hastalarda, tanı konulduktan yaklaşık 10 yıl sonra mikroalbuminüri prevalansı %25-40 olarak bildirilmiştir. DN'li olgularının %20'sinde, 20 yıl içinde son dönem böbrek yetmezliği (SDYB) gelişir. Bundan dolayı diyabetik nefropatinin erken dönemde saptanması, SDBY gelişiminin engellenebilmesi açısından önemlidir (9,10). Biz de bu çalışmamızda DN gelişimi ile C-peptit ve inflamasyon belirteçleri olan Interlökin(il)-6, C-reaktif protein,(CRP) sedimantasyon,(ESH) ferritin arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Yöntem: Bu tek merkezli ve retrospektif çalışmaya ≥18 yaş ve en az 1 yıllık tip 2 DM tanısı olan 95 hasta dahil edilmiştir. 24 saat idrarda albumin atılımı 300 mg/gün üzerinde olan hastaların C-peptit ve inflamasyon belirteç (CRP-ferritin-IL-6- albümin-sedimantasyon) verileri 24 saat idrarda albuminürisi olmayan hastarın verileri ile karşılaştırıldı. Ayrıca hastaların laboratuvar verilerinden üre, kreatinin, Aspartat aminotransferaz (AST), Alanin aminotransferaz (ALT), ürik asit, potasyum, kalsiyum, fosfor, sodyum, hemoglobin, parathormon, düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), trigliserid,(TG) total kolesterol(TK) verileri de karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların 33'ünde (%34,7) DN vardı. 62'sinde (%35,3) DN yoktu. Gruplar cinsiyet, yaş dağılımı açısından benzerdi. C-peptid düzeyi açısından iki grup arasında fark saptanmadı. DN grubunun; CRP seviyesi, ESH, il-6 düzeyi DN olmayan gruba göre belirgin yüksek saptandı. Serum albumin seviyesi ise DN grubunda düşük saptandı. Gruplar arasında ferritin düzeyi açısından anlamlı fark tespit edilmedi. Sonuç: Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlara göre DN grubunda; DN olmayan gruba kıyasla IL-6 ,CRP, ESH yüksek iken albumin düşük tespit edilmiştir. DN önlemeye yönelik programlarda daha yüksek ESH, CRP, IL-6 seviyelerine, daha düşük albumin seviyelerine sahip hastalara daha fazla vurgu yapılmasının ve takip ve tedavi izleminde kullanılmasının dünyada SDBY'nin en büyük sebebi olan DN görülme sıklığını azaltmada faydalı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
C-peptide and İnflammation Relation of Diyabetic Nephropathy in Diabetes Mellitus Aim: Diabetic Nephropathy (DN) is the most common cause of end stage renal failure in world. In Type 2 diabetes mellitus (DM) patients, approximately 10 years after their diagnosis prevalence of microalbuminuria reported as %25-40. The %20 percent of DN cases, end stage renal failure occurs in 20 years. Therefore , early diagnose of DN is important in terms of preventing end stage renal failure development. Our aim with this study is researching the relation between the development of diabetic nephropathy and C-peptide and inflamation markers [İnterleukin-6(IL), c-reactive protein (CRP), sedimentation, ferittin]. Methods: In this single-centered and retrospective study included 95 patients who were ≥18 years of age and diagnosed with Type 2 DM for at leats one year. Patiens' who had over 300mg/day of albumin excretion in urine for 24, C-peptide and iflammation marks (CRP-ferritin-IL-6-albumin-sedimentation) datas were compared with the patients who had no albuminuri in their 24 hours of urine. Furthermore , the datas of urea, creatinin, Aspartate Aminotransferase , Alanine Aminotransferase , uric acid, potassium, calcium, phosphor, sodium, hemoglabin, parathormon, low dense lipoprotein , high dense lipoprotein , threeglicryd, total cholesterol from patients' laboratuvar datas were compared too. Conclusion: 33 patients (%34,7) had diabetic nephropathy. 62 of them (%35,3) had no DN. Groups were similar regards to gender, age distribution. There was no difference between the two groups in view of C-peptide level. Group of DN's CRP level, sedimentation rate and IL-6 level were detected prominently higher then non- DN group. Seum albumin level were detected lower in DN group. There was no significantly difference between groups in matter of ferritin level. 15 Results: According to the results of our study, in DN group; we indicated that IL-6, CRP, ES were higher and albumin level was lower compared to non-DN group. We believe that in programs that aims preventing DN, placing more emphasis to the patients who has higher sedimantation, CRP, IL-6 levels and lower albumin levels and using them in follow-up and treatment monitoring may be efficacious of reducing incidense of DN which is the most common cause of end stage renal failure in the world. Keywords : Diabetes Mellitus, Mabetic Nephropathy, C- Reactive Protein, Sedimentation, Interlokin-6, Albumin