Çağdaş sanat ve bio-sanat
Contemporary art and bio-art
  1. Tez No: 878884
  2. Yazar: OSMAN ALTUNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA ALPER AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Soyut Sanat, Bilim, Çağdaş Sanat, Bio Sanat, Abstract Art, Science, Contemporary Art, Bio Art
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez çalışmamda Çagdaş sanat ve Bio sanat detaylı olarak incelenerek bu alanda çalışan sanatçılar ve bilim adamları hakkında bilgiler aktarılmıştır. Ayrıça soyut sanatın bilimden nasıl etkilendiği konusunda araştırmalar yapılmış, sanatçıların işleri üzerinde etkilerinin vurgusu ayrıça yapılmaya çalışılmıştır. Bilimin sanata dönüşmesi yolunda bio sanatın resim sanatı ve soyut sanata yansımalarının etkileri aktarılmaya çalışılmıştır. Tezin ilk bölümünde Soyut Sanat hakkında gerekli tanımlamalar yapılmış olup soyut sanatın sanat tarihinde yerini almasına en önemli katkıyı sunan soyut sanatın en önemli temsilcisi olan Wassily Kandisky hakkında ve yapmış olduğu çalışmaları ele alşınmıştır. Degişen dünya ile baraber sanatında değişmesi sözkonusu olmasıyla beraber 1940 sonrası soyut sanatın gelişmesi ve günümüze kadar olan dönüşümü ele alınmıştır. Tezin ikinci bölümünde ise, disiplinler arası etkileşim konusunda bilim sanat ve doğa arasındaki etkileşimin vurgusu yapılarak her birinin birbirinden beslendiği konusunda vurgulamalar yapılmıştır. Bilim, sanat ve doğanın iç içe olarak sanat eserlerine yansıması konusunda çalışmaları içerisinde konu haline getiren sanat tarihi içinde önemli sanatçılar ve işleri hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıça çağdaş sanata olan yansımaları konusunda farklı sanat dalları içerisinde araştırılmalar yapılmıştır. Tezin üçüncü bölümünde daha çok bilimin ön planda olduğu bilimsel çalışmaların sanata dönüşmesi konusunun bilim adamı ve santçıların çalışmaları bulunmaktadır. Bununla birlikte bilim içerisinde çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük olan mikroorganizma olduğunun vurgusu yapılmış ve bu mikro dünayı açığa çıkması konusunda sanat eseri haline geldiği alan olarak bio sanat ele alınmıştır. Bio sanat alanda çalışan yabancı, yerli, bilim insanıları ve sanatçılar hakkında bilgi verilerek işleri hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Contemporary art and Bio art were examined in detail and information was given about the artists and scientists working in this field. In addition, research has been carried out on how abstract art is affected by science, and the emphasis of the effects on the works of the artists has been tried to be made separately. It has been tried to convey the effects of the reflections of bio art on painting art and abstract art on the way of transforming science into art. In the first part of the thesis, necessary definitions were made about Abstract Art, and Wassily Kandisky, the most important representative of abstract art, who made the most important contribution to the taking of abstract art in the history of art, and his works were discussed. The development of abstract art after 1940 and its transformation up to the present are discussed, together with the changing world and the fact that art has changed. In the second part of the thesis, the interaction between science, art and nature on interdisciplinary interaction was emphasized, emphasizing that each of them feeds on each other. Information was given about important artists in the history of art and their works, who made the reflection of science, art and nature intertwined on works of art. In addition, researches have been made in different art branches about its reflections on contemporary art. In the third part of the thesis, there are studies of scientists and artists on the subject of turning scientific studies into art, in which science is at the forefront. However, it has been emphasized that there is a microorganism that is too small to be seen with the naked eye in science, and bioart is discussed as the field where it has become a work of art in terms of revealing this micro world. Information was given about foreign, local, scientists and artists working in the field of bio art and their works were given.