Donuk omuz tedavisinde proprioseptif nöromusküler fasilitasyon egzersizlerinin ve omuz stabilizasyon egzersizlerinin ağrı, yaşam kalitesi ve fonksiyonellik üzerine etkisi
The effect of proprioceptive neuromuscular facilitation and shoulder stabilization exercises on pain, quality of life and functionality in frozen shoulder treatment
- Tez No: 878902
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Donuk omuz, Proprioseptif Nöromusüler Fasilitasyon PNF), Stabilizasyon Egzersizleri, Ağrı, Yaşam Kalitesi, Fonksiyonellik, Frozen Shoulder, Proprioceptive Neuromuscular Facilitation (PNF), Stabilization Exercises, Pain, Quality of Life, Functionality
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma, donuk omuzlu hastaların tedavisinde kullanılan Proprioseptif Nöromusküler Fasilitasyon (PNF) egzersizleri ile stabilizasyon egzersizlerinin ağrı, eklem hareket açıklığı, kas kuvveti, fonksiyonellik ve yaşam kalitesi üzerindeki etkilerini karşılaştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya katılma kriterlerini taşıyan 32 olgu sıralı randomizasyon yöntemiyle PNF grubu (n=16) ve Stabilizasyon grubu (n=16) olmak üzere iki gruba ayrılmış; her iki gruba haftada 5 gün, 3 hafta süre ile klasik fizyoterapi (hotpack, tens, ultrason'dan oluşan elektroterapi modaliteleri); PNF grubuna ek olarak PNF egzersizleri, Stabilizasyon grubuna omuz stabilizasyon egzersizleri uygulanmıştır. Olguların ağrı şiddetleri (VAS), normal eklem hareketleri (gonyometre), kas kuvvetleri (manuel kas testi), omuz fonksiyonları (DASH) ve yaşam kalitesi (SF-12) tedavi öncesi ve sonrasında değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonunda her iki grupta da tedavilerden fayda sağlanmıştır. Gruplar arası fark analizlerinde PNF grubunun fleksiyon, abduksiyon, adduksiyon ve dış rotasyon açılarındaki artış ile omuz internal rotatör kas gücü artışı stabilizasyon grubuna göre daha üstün olduğu bulunmuş, ancak diğer ölçüm sonuçlarında gruplar arasında anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Sonuç olarak, adeziv kapsüliti olan hastalarda konvansiyonel fizyoterapiye ek olarak uygulanan PNF'in eklem hareket açıklığını iyileştirmek için etkili bir yöntem olduğu ve tedavi programlarına eklenmesinin faydalı olacağı belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to compare the effects of Proprioceptive Neuromuscular Facilitation (PNF) exercises and stabilization exercises used in the treatment of patients with frozen shoulder on pain, joint range of motion, muscle strength, functionality and quality of life. 32 cases who met the criteria for participation in the study were randomly divided into two groups: PNF group (n = 16) and Stabilization group (n = 16); Classical physiotherapy (electrotherapy modalities including hotpack, tens, ultrasound) was given to both groups 5 days a week for 3 weeks; Additional PNF exercises were applied to the cases in the PNF group, and additional shoulder stabilization exercises were applied to the Stabilization group. Pain intensity (VAS), normal joint movements (goniometer), muscle strength (manual muscle test), shoulder functions (DASH) and quality of life (SF-12) of the cases were evaluated before and after treatment. At the end of the study, both groups benefited from the treatments. In the difference analysis between groups, it was found that the PNF group was superior to the stabilization group in terms of increase in flexion, abduction, adduction and external rotation angles and the increase in shoulder internal rotator muscle strength, but no significant difference was observed between the groups in other measurement results. As a result, it was stated that PNF applied in addition to conventional physiotherapy in patients with frozen shoulder is an effective method to improve joint range of motion and that it would be beneficial to add it to treatment programs.