Between borders: Understanding the emergence and evolution of Syrian media in Türkiye - conditions and challenges
Sınırlar arasında: Türkiye'de Suriyeli medyasının ortaya çıkışı ve evrimi - koşullar ve zorluklar
  1. Tez No: 941753
  2. Yazar: AHMET BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK KAZIM GERAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Halkla İlişkiler, Radyo-Televizyon, Journalism, Public Relations, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Syrian Media, Alternative Media, Syrian refugees, Funding Models, Legal Challenges, Monopolization of Official Narratives, Independent Inquisitive Media
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışma, Arap Baharı'nın ardından 2011 yılında başlayan Suriye Devrimi'nin ardından, Suriye medya manzarasındaki köklü dönüşümü ele almaktadır. Bu süreç, alternatif medyanın ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bir dizi zorluk, gazetecileri ve medya kuruluşlarını“sınır ötesinde”çalışmaya itmiş, Türkiye'yi özgürlük payı ve altyapı sağlayan bir merkez haline getirmiştir. Bu durum, bu kuruluşların, örgütsel, mali ve hukuki zorluklara rağmen, gönüllü faaliyetlerden profesyonel kuruluşlara evrilmelerine olanak tanımıştır. Çalışma, dış hibeye dayalı finansmanın kırılganlığını, Türkiye'deki istihdam koşulları ve sınırlı lisanslar gibi hukuki zorlukları ve bu durumun operasyonel yapıyı nasıl etkilediğini tartışmaktadır. Bu engellere rağmen, alternatif medya, işlediği suçları belgeleme ve gerçekleri aktarma noktasında merkezi bir rol oynamış; mülteci kimliğini koruma ve onların vatanla olan bağlarını güçlendirme konusunda katkıda bulunmuştur. Araştırma, sürdürülebilir finansman modellerinin geliştirilmesini, kültürel ve dilsel çeşitliliği yansıtan medya içeriğinin çeşitlendirilmesini ve yerel ile uluslararası aktörlerle iş birliğinin artırılmasını önermektedir. Bu öneriler, Suriye alternatif medyasının sürekliliğinin sağlanması için gereklidir. Alternatif medya, Halep'den Haseb'e kadar olan süreçte El-Assad ailesinin resmi anlatı üzerindeki tekelleşmeyi kırmış; böylece, bağımsız, sorgulayıcı, tüm otoriteleri hesaba çeken ve bilgi sunumunda tarafsızlık ve doğruyu hedefleyen bir medya haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examines the radical transformation in the Syrian media landscape following the Arab Spring and the outbreak of the Syrian revolution in 2011, which gave rise to the phenomenon of alternative media. Numerous challenges pushed journalists and media institutions to work“across borders,”focusing their coverage on Syria while establishing Turkey—an environment that supported a degree of freedom and infrastructure—as their base. This situation enabled these institutions to initiate volunteer activities that evolved into professional organizations despite organizational, financial, and legal challenges. The study discusses the fragility of funding based on external grants, as well as legal difficulties in Turkey such as employment conditions and limited licenses, and how these factors impact operational structures. Despite these obstacles, alternative media played a pivotal role in documenting crimes and conveying facts, contributing to the preservation of refugees' identities and strengthening their connection to their homeland. The research recommends developing sustainable funding models, diversifying media content to reflect cultural and linguistic pluralism, and enhancing cooperation with local and international entities to ensure the continuity of Syrian alternative media. This is crucial for breaking the monopoly of official narratives held by the Al-Assad family from Hafez to Bashar, transforming it into an independent, alternative media that questions and holds all authorities accountable while delivering information without bias or distortion.