İşletmelerin sosyal sorumlulukları çerçevesinde yeşil pazarlama ve uygulamaları
Green marketing and applications within the framework of businesses' social responsibilities
  1. Tez No: 878990
  2. Yazar: NURAY ÇAKAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLBERK GÜLTEKİN SALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Kirliliği, Çevre Dostu Tüketim, Yeşil Pazarlama, Environmental Pollution, Environmentally Friendly Consumption, Green Marketing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırma, işletmelerin sosyal sorumluluklarını yerine getirme ve çevresel etkileri azaltma amacıyla yeşil pazarlama stratejilerini derinlemesine incelemeyi hedeflemektedir. Günümüzde, çevresel kaygıların ve sürdürülebilirlik endişelerinin artmasıyla birlikte, işletmelerin çevresel etkilerini azaltma ve çevre dostu uygulamalara odaklanma gerekliliği de artmaktadır. Bu bağlamda, yeşil pazarlama stratejileri, işletmelerin çevresel sorumluluklarını yerine getirme ve çevre dostu ürünler sunma konusunda önemli bir araç haline gelmiştir. Araştırmanın tasarımı, keşifsel bir yaklaşımı benimsemekte olup, bu yöntem, belirli bir konu hakkında daha fazla bilgi edinmek ve derinlemesine anlamak için kullanılan etkili bir araştırma yöntemidir. Zorlu Tekstil gibi önde gelen bir firmayı örnek alarak gerçekleştirilen derinlemesine mülakatlar, bu araştırmanın temel veri kaynağını oluşturmaktadır. Mülakatlar, firmanın yeşil pazarlama stratejilerini benimseme sürecini, uygulama aşamalarını, karşılaşılan zorlukları ve elde edilen sonuçları anlamak için kritik bir rol oynamıştır. Araştırmanın metodolojisi, Zorlu Tekstil'in yeşil pazarlama stratejilerini anlamak için gerçekleştirilen derinlemesine mülakatları temel almaktadır. Bu mülakatlar, önceden belirlenmiş bir soru seti kullanılarak detaylı bir şekilde yapılmış ve her biri yaklaşık bir saat süren derinlemesine görüşmeler içermiştir. Mülakatların transkriptleri incelenerek ortak temalar ve önemli bulgular belirlenmiştir. Araştırmanın bulguları, Zorlu Tekstil'in yeşil pazarlama stratejilerinin etkileri, uygulama süreçleri, karşılaşılan zorluklar ve gelecek için öngörüler gibi konuları içeren derinlemesine analizlerle sunulmuştur. Bu analizler, yeşil pazarlama stratejilerinin işletmeler üzerindeki etkisini anlamak ve sektördeki diğer firmalar için önemli öğretiler sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçları, Zorlu Tekstil'in yeşil pazarlama stratejilerinin başarısı ve bu stratejilerin sektördeki diğer firmalar için bir model oluşturabileceği yönünde önemli bir potansiyel sunmaktadır. Yeşil pazarlama stratejilerinin işletmeler için sadece çevresel etkileri azaltmakla kalmayıp aynı zamanda müşteri sadakatini artırma ve rekabet avantajı elde etme potansiyeline sahip olduğu da vurgulanmaktadır. Sonuç olarak, bu araştırma, işletmelerin çevresel sorumluluklarını yerine getirme çabalarını ve yeşil pazarlama stratejilerinin etkisini derinlemesine anlamayı amaçlamakta ve sürdürülebilirlik konusundaki bilinci artırmak için önemli bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research aims to deeply examine green marketing strategies of businesses in order to fulfill their social responsibilities and reduce environmental impacts. Nowadays, with the increase in environmental concerns and sustainability concerns, the necessity for businesses to reduce their environmental impacts and focus on environmentally friendly practices is also increasing. In this context, green marketing strategies have become an important tool for businesses to fulfill their environmental responsibilities and offer environmentally friendly products. The design of the research adopts an exploratory approach, which is an effective research method used to gain more knowledge and in-depth understanding of a particular topic. In-depth interviews conducted using a leading company such as Zorlu Textile as an example, constitute the main veri source of this research. Interviews played a critical role in understanding the firm's process of adopting green marketing strategies, stages of implementation, challenges encountered, and results achieved. The methodology of the research is based on in-depth interviews conducted to understand Zorlu Textile's green marketing strategies. These interviews were conducted in detail using a predetermined set of questions and included in-depth interviews lasting approximately one hour each. By reviewing the transcripts of the interviews, common themes and important findings were identified. The findings of the research are presented with in-depth analysis, including topics such as the effects of Zorlu Textile's green marketing strategies, implementation processes, challenges encountered and predictions for the future. These analyzes were carried out to understand the impact of green marketing strategies on businesses and to provide important lessons for other companies in the sector. The results of the research offer significant potential for the success of Zorlu Textile's green marketing strategies and that these strategies can serve as a model for other companies in the sector. It is emphasized that green marketing strategies not only reduce environmental impacts for businesses, but also have the potential to increase customer loyalty and gain competitive advantage. As a result, this research aims to deeply understand the efforts of businesses to fulfill their environmental responsibilities and the impact of green marketing strategies and makes an important contribution to increasing awareness about sustainability.