Geç Hitit Dönemi'nde Tanrı ve Tanrıçaların ilişki ağları
The networks of Gods and Goddesses in the Late Hittite Period
  1. Tez No: 879013
  2. Yazar: EFECAN ANAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT YİĞİT, PROF. DR. HASAN PEKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Tarih, Archeology, Ancient Linguistics and Cultures, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hititler, Geç Hititler, Tanrı, Tanrıça, İlişkiler, Hittites, Late Hittites, God, Goddess, Relationships
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Çok tanrılı yapısıyla bilinen Hitit uygarlığının dinî yaşantısı ile ilgili birçok çalışma vardır. Ancak Hititlerin devamı/ardılı olarak görülen Geç Hititlerin dinî ile ilgili kapsamlı ve akademik bir çalışma mevcut değildir. Bu çalışmada, Geç Hitit Dönemi Anadolu Hiyeroglifli yazıtlarda görülen ve önceki dönemden tanrı ve tanrıçaların ilişki ağının ne olduğu gözler önüne serilmiştir. Bu doğrultuda öncelikle araştırma tarihçesinden bahsedilmiş, ardından tanrı ve tanrıçaların dönemsel gelişimlerine dair bilgilere yer verilmiştir. Son olarak Geç Hitit Dönemi içerisindeki ilişki ağları ve eğer varsa bunların da tarihsel gelişimlerinin nasıl oldukları tablolar halinde gösterilmiştir. Bahsi geçen dönemde toplam on yedi tanrı ve altı tanrıçanın tapınım gördükleri ortaya çıkmıştır. Bunların bazılarının birbirleriyle olan ilişkilerinin önceki dönemlerden de var olduğu; ancak bazılarının da ilk kez bu dönemde birbirleriyle ilişkilendirildikleri ortaya çıkmıştır. Yapılan değerlendirme sonucunda, kültürel açıdan Geç Hititlerin, dinî açıdan Hititlerin devamı olarak görülebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Many studies exist on the religious life of the Hittite civilization, known for its polytheistic structure. However, there is no comprehensive, academic study on the religion of the Late Hittites, who are seen as continuators or successors of the Hittites. This study reveals the network of relationships of gods and goddesses observed in the Anatolian Hieroglyphic inscriptions of the Late Hittite Period, following a presentation of the history of research. It then provides information about the temporal developments of these deities. Finally, the relational networks within the Late Hittite Period and, if present, their historical developments are shown in tables. It has been discovered that a total of seventeen gods and six goddesses were worshipped during this period. Some of these relationships existed in earlier periods, but some were associated with each other for the first time in this era. The evaluation concludes that religiously, the Late Hittites can be seen as continuators of the Hittites.