Çocuk yoğun bakım ünitemizde yatan hastaların demografik özelliklerinin değerlendirilmesi ve mortaliteyi etkileyen faktörlerin incelenmesi
Evaluation of the demographic characteristics of patients in our pediatric intensive care unit and examining the factors affecting mortality
- Tez No: 879120
- Danışmanlar: DR. ABDULRAHMAN ÖZEL, PROF. DR. NURETTİN ONUR KUTLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Yoğun Bakım, mortalite, PRISM, retrospektif, Pediatric intensive care unit, mortality, PRISM, retrospectıve
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmada hastanemiz çocuk yoğun bakım ünitemizde takip ve tedavi edilen hastaların geriye dönük olarak demografik özelliklerini, mortalite oranlarını ve etkileyen faktörleri inceleyerek literatüre katkı sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ocak 2020 ile Kasım 2023 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Yoğun Bakım Ünitemizde takip ve tedavisi yapılan yaşları 1 ay ve 18 yaş arasında değişen 1035 hasta dahil edilmiştir. Hastaların dosyaları geriye dönük tarandı. Dosya kayıtları T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim Araştırma hastanesi otomasyon sisteminden elde edildi. Dosyalarında eksik veri olanlar çalışmaya dahil edilmemiştir. Hastaların yaşı, yoğun bakımda yatış süreleri, yoğun bakıma yatışına sebep olan hastalığı, daha önceden var olan kronik hastalıkları, mekanik ventilasyona ihtiyacı, non-invaziv MV ihtiyacı, YANKOT ihtiyacı, santral venöz katater ihtiyacı, SRRT ve Plazmaferez ihtiyacı, Kan ürünü ihtiyacı, hastane enfeksiyonu olup olmadığı, KPR uygulanıp uygulanmadığı, TPN ihtiyacı, PRISM III skoru, yatışına sebep olan hastalıklarından dolayı etkilenen sistem sayıları, ilk 24 saatte enteral beslenmenin başlanıp başlanmadığı, medikal dışı sebeplerden dolayı uzamış yatışı olup olmadığı ve hastanın exitus olup olmadığı excel dosyasına kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 1035 hasta dahil edilmiş olup, bunların %56'sı (580/1035) erkek, %44'ü (455/1035) kız çocuktur. Ortanca yaşları 37 ay (3 yıl 1 ay) olan hastaların başvuru mevsimlerine bakıldığında en sık kış mevsiminde başvuru olduğu belirlenmiştir. Hastaların %27,1'si (280/1035) kış aylarında başvurmuştıur. Ortalama ÇYBÜ yatış süresi 10,6 ± 28,1 gün olarak kaydedilmiştir. Çalışmamızdaki hastalarda trakeostomi açılma oranı %1,7'dir (17/1035 hasta). CRRT verilme oranı %3,8 olarak bulunmuştur (39/1035). Plazma değişimi uygulanan hasta oranı %3,2'dir (33/1035). Mekanik ventilasyon uygulanma oranı %30'dur (311/1035). Non-invaziv ventilasyon ise 83 hastaya uygulanmış olup uygulanma oranı %8,0 olarak kaydedilmiştir. HFNC ise %15,3 hastaya uygulanmıştır (158/1035). Inotrop desteği verilen hasta sayısı 127 olup, oranı %12,3'tür. Kan ürünü verilmesi gereken hasta oranı %25,3'tür (262/1035). Sonuç: Bu çalışmada, çocuk yoğun bakım ünitemizde (ÇYBÜ) yatan hastaların demografik özellikleri ve mortaliteyi etkileyen faktörler değerlendirildi. Trakeostomi varlığı, inotrop desteği, KPR uygulanması ve etkilenen sistem sayısının çokluğu gibi faktörlerin ölümün bağımsız öngörücüleri olduğu belirlendi. PRISM-3 skoru, mortalitenin anlamlı ve bağımsız bir öngörücüsü olarak tespit edilirken, ÇYBÜ yatış süresi mortalite üzerinde anlamlı bir etkiye sahip bulunmadı. Bulgular, ÇYBÜ'de yatan hastaların yönetiminde bu kritik faktörlerin dikkate alınmasının önemini vurgulamakta ve çocuk yoğun bakım ünitelerinde hasta bakım kalitesinin artırılmasına yönelik stratejilere katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to contribute to the literature by retrospectively examining the demographic characteristics, mortality rates and affecting factors of the patients who were followed and treated in our hospital's pediatric intensive care unit. Materials and Methods: Our study was conducted between January 2020 and November 2023 by T.R. 1035 patients, aged between 1 month and 18 years, who were followed up and treated in the Pediatric Intensive Care Unit of the Bağcılar Department of Child Health and Diseases of the University of Health Sciences, were included. The patients' files were scanned retrospectively. File records T.R. It was obtained from the automation system of Health Sciences University Bağcılar Training and Research Hospital. Those with missing data in their files were not included in the study. Patients' age, length of stay in intensive care unit, disease that caused admission to intensive care unit, pre-existing chronic diseases, need for mechanical ventilation, need for non-invasive MV, need for HFNC, need for central venous catheter, need for RRT and Plasmapheresis, need for blood products, whether there was an hospital infection, whether CPR was applied, the need for TPN, PRISM III score, the number of systems affected due to the diseases that caused the hospitalization, whether enteral nutrition was started in the first 24 hours, whether there was a prolonged hospitalization due to non-medical reasons, and whether the patient died or not were recorded in the excel file. Results: A total of 1,035 patients were included in the study, 56% (580/1035) of whom were boys and 44% (455/1035) were girls. When the application seasons of the patients with a median age of 37 months (3 years 1 month) were examined, it was determined that the most frequent application was in the winter season. 27.1% (280/1035) of the patients were admitted in the winter months. The average PICU stay was recorded as 10.6 ± 28.1 days. The rate of tracheostomy in the patients in our study was 1.7% (17/1035 patients). The rate of CRRT administration was found to be 3.8% (39/1035). The rate of patients who underwent plasma exchange was 3.2% (33/1035). The rate of mechanical ventilation is 30% (311/1035). Non-invasive ventilation was applied to 83 patients and the application rate was recorded as 8.0%. HFNC was applied to 15.3% of patients (158/1035). The number of patients receiving inotrope support is 127 and the rate is 12.3%. The rate of patients requiring blood product administration is 25.3% (262/1035). Conclusion: In this study, demographic characteristics of patients hospitalized in our pediatric intensive care unit (PICU) and factors affecting mortality were evaluated. Factors such as the presence of tracheostomy, inotrope support, CPR application, and the number of affected systems were determined to be independent predictors of death. While PRISM-3 score was found to be a significant and independent predictor of mortality, PICU length of stay did not have a significant effect on mortality. The findings highlight the importance of considering these critical factors in the management of PICU patients and contribute to strategies to improve the quality of patient care in pediatric intensive care units.