Bethesda kategori III – önemi belirsiz Atipi/önemi belirsiz foliküler lezyon (ÖBA/ÖBFL) alt sınıflandırması ve alt sınıfların malignite riski
Bethesda category iii – the Atypia of undetermined significance/folicular lesion of undetermined significance (AUS/FLUS) subclassification and risk of malignancy of subclasses
  1. Tez No: 879148
  2. Yazar: MERVE BAĞIŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY CAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: önemi belirsiz atipi, önemi belirsiz foliküler lezyon, malignite riski, alt sınıflandırma, nükleer atipi, atypia of undetermined significance, follicular lesion of undetermined significance, risk of malignancy, subclassification, nuclear atypia
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Tiroid Sitopatoloji Raporlamasında Bethesda Sistemi'nde önemi belirsiz atipi/önemi belirsiz foliküler lezyon kategorisi, çeşitli hücre paternlerini içeren heterojen bir kategoridir. Önemi belirsiz atipi/önemi belirsiz foliküler lezyon kategorisi alt sınıflandırması için 2017 Bethesda Sistemi'nde öneriler bulunmaktadır. Bununla birlikte, farklı alt gruplara ilişkin malignite riski ilişkisi henüz çözümlenmemiştir. Bu çalışmada alt kategorilerin malignite risklerinin belirlemesi ve izlenen sitomorfolojik özelliklerin malignite ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışmamızda 2017 ve 2021 tarihleri arasında geçekleştirilen ilk ince iğne aspirasyon tanısı önemi belirsiz atipi/önemi belirsiz foliküler lezyon olan ve rezeksiyon materyali bulunan 260 tiroid ince iğne aspirasyonu gözden geçirildi ve Bethesda Sistemi'ne göre alt sınıflara ayrıldı. Malignite riskleri belirlendi ve karşılaştırıldı. Ayrıca izlenen sitomorfolojik özellikler kaydedilerek malignite ile ilişkileri değerlendirildi. Olgularımızda malignite riski %30,7 olarak tespit edildi. Sitolojik ve yapısal atipi içeren olgular en yaygın alt kategoriydi. En yüksek malignite riski gösteren alt kategoriler sitolojik atipi alt kategorisi ve sitolojik ve yapısal atipi alt kategorisiydi. Bu kategorilerin malignite riski sırasıyla %48,2 ve %38,3 saptandı ve bu grupların malignite riskleri yapısal atipi, hürthle hücreli yaymalar ve ileri spesifiye edilemeyen alt kategorilerinin malignite risklerinden istatistiksel olarak anlamlı farklıydı. Bu bağlamda alt kategoriler yüksek ve düşük riskli olmak üzere iki grupta toplandı. Nükleer yarıklanma, molding ve nükleer berraklaşma en yüksek malignite riskini gösteren nükleer özellikler iken üç boyutlu gruplar en yüksek malignite riskine sahip yapısal patern olarak izlendi. Önemi belirsiz atipi/önemi belirsiz foliküler lezyon tanı kategorisinin yüksek ve düşük riskli olarak alt sınıflandırması, bu kategorideki yüksek malignite riskli nodüllerin belirlenmesinde ve yönetiminin iyileştirilmesinde yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
The atypia of undetermined significance/follicular lesion of undetermined significance category in the Bethesda System for Reporting Thyroid Cytopathology is a heterogeneous category, that includes various cell patterns. There are recommendations in the 2017 Bethesda System for the atypia of undetermined significance/follicular lesion of undetermined significance category subclassification. However, the relationship of malignancy risk for the different subgroups has not yet been resolved. In this study, it is aimed to determine the malignancy risks of subcategories and to evaluate the relationship between the observed cytomorphological features and malignancy. In the present study, 260 thyroid fine-needle aspirations with atypia of undetermined significance/follicular lesion of undetermined significance at first diagnosis of fine needle aspiration and resection material, performed between 2017 and 2021, were reviewed and subclassed according to the Bethesda System. The risks of malignancy were determined and compared. In addition, the observed cytomorphological features were recorded and their relationship with malignancy was evaluated. The risk of malignancy was identified as 30.7% in the study group. Cases with cytological and architectural atypia were the most common subcategory. The subcategories showing the highest risk of malignancy were the cytological atypia subcategory and the cytological and architectural atypia subcategory. The malignancy risk of these categories was 48.2% and 38.3%, respectively, and the malignancy risks of these groups were varied significantly from the malignancy risks of architectural atypia, Hurthle cell type and not otherwise specified subcategories. In this context, subcategories were grouped into two groups as high and low risk. Nuclear groove, molding and nuclear clearing were the nuclear features showing the highest malignancy risk, while the three-dimensional groups were observed as the architectural pattern with the highest malignancy risk. Subclassification of the atypia of undetermined significance/follicular lesion of undetermined significance diagnostic category as high- and low-risk may be helpful in identifying nodules with a high risk of malignancy in this category and improving the management of such nodules.